Härkätori

Palvelut ja toiminnot

Härkätori on osoitteessa Laivurinkatu 24, eli aivan keskustan ytimessä. Puistossa on viihtyisä kesäkahvila terasseineen ja suihkulähde Puolustaja-patsaan ympärillä. Lapsille puuhaa tarjoaa WallHolla 7-kiipeilyväline. Tori on keskeinen tapaamispaikka kaupunkilaisille. Penkeillä istuen voi nauttia kahvilan anneista tai vain seurata torin elämää. Tori toimii myös monenlaisten tapahtumien ja markkinoiden pitopaikkana varsinkin kesäaikaan. Jouluaikaan puistoa reunustaviin sembramäntyihin viritellään kausivalaistusta kaupungin ja alueen yrittäjien toimesta. 

Kasvillisuus

Torin ulkoasu uudistettiin 2007-2008 poistamalla nurmialueet ja kiveämällä tori nykyiseen asuunsa. Puistoa ympäröi kookkaiden sembramäntyjen kehä, lisäksi siellä kasvaa kolme harmaapihtajättiläistä sekä runsaita kesäkukkaistutuksia. Vuonna 2020 paikalla ollut esiintymislava purettiin, ja paikalle rakennettiin muurilla korotettu istutusalue. Siinä kasvaa rusotuomipihljia, purppuraheisiangervoja, atsaleoja ja kesäkukkia.

Historia

Härkätori oli alkujaan karjamarkkinoiden keskus. Alue muutettiin oikeaksi puistoksi vuosien 1936-1938 aikana. Lehtori Emil Koskinen suunnitteli tarkan pohjapiirroksen, jonka perusteella torialueelle rakennettiin käytävät, nurmialueet ja istutettiin puustoa.

Puistossa olevan Puolustaja-patsaan on tehnyt kuvanveistäjä Johannes Haapasalo 1908 ja sen on lahjoittanut Raahelle 1932 vuorineuvos John Grundström eli Sokeri-Jussi. Liikanimensä hän sai urastaan Suomen Sokeri Oy:n toimitusjohtajana. Vaatimuksena oli, että patsas on pystytettävä Härkätorille, ja että luonnontilassa ollut Härkätori tulee muuttaa puistoksi. Sembramäntyjen ja siperiankuusten ympäröimä patsas oli alastomuutensa takia tuohon aikaan sensaatio. Puolustaja-patsas kuvaa kamppailua venäläistä sortovaltaa vastaan vuosisadan alussa.

Puolustaja-patsas pelastettiin ensimmäisen maailmansodan aikana ensin Belgiaan ja sieltä Pariisiin sotaa pakkoon. Patsas oli välillä piilotettu maahan kaivamalla, ettei siitä olisi tehty saksalaisille tykinkuulia. Sodan jälkeen se kulkeutui Suomeen vuorineuvos John Grundströmille, ja häneltä siis lahjoituksena entiseen kotikaupunkiinsa Raaheen. 

1940-luvulla Härkätoria puhuteltiin Autotorina, koska siellä oli matkahuolto, bussien lähtöpaikka ja huoltoasema. 1960-luvulla linja-autoasema rakennettiin muualle ja torin nimi palautui Härkätoriksi.

Härkätorin puiston istutuksia. Kuva Tita Haapajoki.
Härkätorinpuiston istutuksia, Puolustaja-patsas ja Wall Holla leikkiväline lapsille. Kuva Tita Haapajoki.