Kari Juvan veistospuisto

Veistospuiston kartta pdf, 239 kb

Kuvanveistäjä Kari Juvan töistä koostuva veistospuisto perustettiin Raaheen kesällä 2008. Raatihuoneenpuistoon rakennettuun veistospuistoon sijoitettiin 19 teosta:

Tuulinen päivä Runotar
Thalia ja Pegasos (Veistos pystytettiin v. 1970 Helsingin kaupunginteatterin puistoon.) Perhe
Millenium MM 2000 Tulenkantajat
Flamenco Tyttö Karjalan
Kesä Kevät
Tanner-figuuri Kalatyttö
Kitaratunti Alkuvoima (Saarijärvelle v. 1990 pystytetyn teoksen pienoismalli)
Lady puistossa Pariisitar
Ballerina Rakentajat
Muusa rannalla Tuulta purjeisiin kirjaston edessä (v. 1982)
Juva vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Pyhäjoella, Raahessa ja Iisalmessa. Juva kävi Taideteollisen ammattikoulun syntymäkaupungissaan Helsingissä 1961-64.

Kari Juva tunnetaan lähinnä lukuisista monumentaaliveistoksista, joita on eri puolilla Suomea. Tunnetuimmat monumentit ovat Helsingissä, kaupunginteatterin Thalia ja Pegasos, Tannerin portti Hämeentiellä, Lukusali Töölössä kirjastotalon edustalla ja Ilmatar Ilmalassa.

Raahessa Juvan Tuulta purjeisiin -veistos seisoo pääkirjaston edessä. Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa on Nuoruus-reliefi, jonka hän valmisti koulun 100-vuotisjuhlan kunniaksi (v. 1982). Keskuskoulussa on Tyttö ja kitara -pienoisveistos. Raatihuoneen juhlasalissa Pauhavene-pienoisveistos.

Pyhäjoen kunnanviraston eteen on v. 1987 pystytetty Pauhalla-veistos, jonka pienoismalli (Pauhavene) löytyy Raatihuoneen juhlasalista. Pyhäjoen kirkossa on Kymmenen neitsyttä-seinäreliefi. Juvan taidetta on hankittu seurakuntatalonkin seinälle. Tämän reliefin aiheena on He näkivät Kristuksen.

Juvan vapaat pienoisveistokset ovat usein staattisia naishahmoja, joissa liikkeen tuntu on saatu vaatteiden hulmuavilla muodoilla. Tarujen Pegasos-hahmot ja ratsut ovat merkittävä aihepiiri hänen tuotannossaan.

Puiston avajaiset pidettiin Pekanpäivien aikaan keskiviikkona 25.6.2008.

Kesällä 2010 paljastettiin Kari Juvan veistospuistossa Nuori Anna -veistos. Pronssivaloksen lahjoitti Raahen kaupungille E. Helaakoski Oy. Valutyön on tehnyt Taidevalimo Kurantti Oy Lapinlahdelta.

Kari Juva on tehnyt Nuori Anna -veistoksen raahelaisen kirjastonhoitaja Anna Mustosen muistoksi.


Kesällä 2012 paljastettiin Walkian valjastaja -veistos. Alkuperäinen sijaitsee Valkeakoskella Itsenäisyyden puistossa.


Viimeisin lisäys veistospuistoon on Raahen Seudun Osuuspankin vuonna 2014 lahjoittama Runoratsu ja muusa -veistos.