Urheilu- tai liikuntaharrastus seurassa

Raahe tarjoaa pieneksi kaupungiksi aika monipuolisen lajivalikoiman. Listalta löytyy luonnollisesti suomalaiset valtalajit, mutta erikoisempiakin löytyy. Alla on pitkä lista erilaisista vaihtoehdoista, joihin Raahesta löytyy toimintaa järjestävä urheiluseura.

Yleisesti sanoen urheilun harrastaminen raahelaisseuroissa on edullisempaa kuin isompien kaupunkien seuroissa. Taustalla on harjoitustilojen edullisuus ja harvalla seuralla on palkattua työvoimaa, joten kustannukset harrastajille ovat matalampia.

Tyttö juoksemassa urheilukentällä.

Jalkapalloa tarjoaa FC Raahe, joka tällä hetkellä on kaupungin suurin seura harrastajamäärillä mitattuna. Toimintaa on niin pojille kuin tytöillekin. Nuorimmat harrastajat ovat 4-5-vuotiaita. Näistä vuosista ylöspäin löytyvät joukkueet aina miesten ja naisten edustusjoukkueisiin, jotka pelaavat kolmosta. FC Raahe tarjoaa pitkälle mahdollisuuden kehittyä, mutta seura on kasvattajaseura.

Pesäpalloa pelataan Pattijoen Urheilijat junioreissa ja Pattijoen Urheilijoissa. Nuorimmat ikäluokat ovat G-junioreita eli 8-vuotiaita tai nuorempia. PattUlla on joukkueet sekä tytöissä että pojissa aina nuorten superpesisjoukkueisiin saakka. Edustustasolla PattU pelaa miesten superpesistä ja naisten ykköspesistä.

Jääkiekkoa pelataan Raahen Jääkiekkoklubissa ja Teräs-Kiekossa sekä Raahe-Kiekossa, joka pelaa miesten Suomi-sarjaa ja tulevana talvena III-divisioonaa. Junioripuolella RJK ja TeKi vetävät Leijona kiekkokoulua, joka on tarkoitettu alle 10-vuotiaille harrastuksen aloittaville. RJK:lla on juniorijoukkueet U8-junioreista U19-junioreihin. TeKillä junioreita on nykyään U8-U12-ikäluokille. Aikuisten jääkiekkoa TeKi tarjoaa harrastekiekossa ja III-divisioonassa. Naisten joukkue pelaa Suomi-sarjaa. Lähistöltä löytyy myös II-divisioonaa pelaava Pyhäjoen Joki-Kiekko.

Salibandya tarjoavat Team Tempo ja Raahen Ponnistus. Team Tempon alla on esikouluikäisten kerhotoiminnasta joukkueet aina B-junioreihin saakka. Miehet pelaavat 3. ja 5.-divisioonassa ja naiset 3.divisioonassa. Raahen Ponnistuksella miehet pelaavat 4.divisioonaa ja juniori-ikäisille on ollut kerhotoimintaa.

Lentopalloa tarjoaa Saloisten Salama. Lentopalloa pelaavat pienimmät juniorit, mutta viime kaudella joukkueet eivät osallistuneet liiton sarjoihin koronan takia. Aikuisissa naiset pelaavat harrastesarjaa. Miesten virallisia joukkueita ei tällä hetkellä ole, mutta epävirallisempia harrastepeliporukoita on useampi.

Koripallossa virallinen seuratoiminta puuttuu, mutta viime vuosien aikana harrastusta on palautettu kaupungin lajivalikoimaan ala- ja yläkoululaisten koriskerhoilla.

Tuoreimpana joukkuelajina kaupungissa pelataan futsalia tai on jo pelattu yli 10 vuotta. Junioreille on joukkueet yläkouluikäisistä lähtien. AS Moonin suunnitelmissa on alakouluikäisten kerhotoiminnan aloittaminen, joka poikinee jatkossa myös nuorempien sarjajoukkueita. Aikuisissa AS Moon pelaa ykköstä ja kakkosta niin miehissä kuin naisissakin.

Kesällä Raahessa voi pelata beachfutista ja beachvolleyta niille rakennetuilla kentillä. Varsinaista seuratoimintaa ei ole, mutta AS Moon järjestää joka kesä beachfutis-turnauksen ja Saloisten Salama ja Raahen Lentopallo ovat järjestäneet beachvolleyturnauksia.

Yleisurheilulla on Raahessa kovat perinteet. Aivan kirkkaimmat huiput puuttuvat tällä hetkellä, mutta lajin harrastaminen on mahdollista Raahen Vesassa ja Saloisten Salamassa. Molemmilla seuroilla on ryhmiä alle kouluikäisille lapsille ja myös vanhempien kilpaurheiluryhmiä. Veteraaniurheilijoille toimintaa tarjoaa Saloisten Salama ja Raahen Sporttiveteraanit.

Tennistä ja sulkapalloa voi pelata Raahen Verkkopalloseurassa, jolla on myös junioritoimintaa molemmissa lajeissa. Tennistä varten Koivuluodossa on massakentät ja Pattasissa asvalttikentät. Talvisin lajia pelataan Kuntokeidas Vesipekan hallissa. Samassa hallissa pelataan myös sulkapalloa.

Jos palloa pitää liikutella keilaradalla, niin vaihtoehtoina ovat Raahen Keilailuliitto tai Keilaseura Tasku. Radat löytyvät Kuntokeidas Vesipekan tiloista.

Moottoriurheilun puolella Raahessa ajetaan motocrossia, jokkista, kartingia, rallia, rallisprintiä ja crosskartia. Motocrossin puolella toimintaa järjestää Steelcross. Nelirenkaisissa välineissä toimii Raahen Urheiluautoilijat. Kartingrataa Raahesta ei löydy, mutta Ruukin Hietamaalla on hyvä Ruukin FK-kerhon ylläpitämä rata.

Kamppailulajien kirjo on laaja. Nyrkkeilyä ja kuntonyrkkeilyä tarjoavat Raahen Nyrkkeilijät ja RaaheFighters. Judossa toimintaa pyörittävät Raahen Judo ja Vihannin Judo. RaaheFightersin lajivalikoimaan kuuluvat myös brasilian jujutsu, potkunyrkkeily, lukkopaini ja vapaaottelu. Itämaisista lajeista Raahessa harrastetaan edellä mainittujen ohella aikidoa ja karatea. Painia on tarjolla Saloisten Salamassa.

Voimaa ja tekniikkaa tarvitaan myös kädenväännössä, jota tarjoaa Raahen Käenvääntö. Ehkä vielä enemmän voimaa vaatii Suomen Vahvin Mies-kisa. Raahessa ei seuraa ole, mutta Siikajoen Revonlahdella reilun 20 kilometrin päästä löytyy innokkaita ja menestyneitä Revonlahden Voimailijoiden edustajia.

Tarkkuutta ja hermoja vaatii taas frisbeegolf ja golf. Frisbeegolfin puolella viikkokisoja ja muuta toimintaa järjestää Brahestad Skippers. Ratoja on useampi. Haastavampi rata on Koivuluodossa. Lapsille ja nuorille hyvä aloitusrata on Antinkankaalla. Syksyllä valmistunee kilpatason rata hiihtomajan maastoon. Seura on järjestänyt myös irtokoreilla puistokisoja ympäri Raahea. Viime talvena lajia pystyi harjoittelemaan talvellakin hallissa. Golfkenttää ei Raahessa ole, mutta Siikajoella on Raahentietoon Golfin ylläpitämä rata. Talviharjoittelua varten golfiin löytyy halli Raahesta.

Samoja taitoja vaatii jousiammunta, jota voi harrastaa Raahen Teräsjousissa. Erilaisilla aseilla ampumista taas tarjoaa Raahen Ampujat.

Kun tarkkuuteen ja hermojen hallintaan lisätään sukset, niin päästään ampumahiihtovalmennusta tarjoavaan Saloisten Reippaaseen. Lajivalikoimiin kuuluu myös hiihto, jota voi harrastaa Reippaan ohella Saloisten Salamassa.

Saloisten Reipas valmentaa myös suunnistajia ja järjestää kesäkaudella kuntorasteja, joihin kuka tahansa voi osallistua. Suunnistuksen parissa toimii myös Sinkki-Sepot.

Eri tanssilajeja voi harrastaa Funky Hall SODAPissa, Raahen tanssiklubissa ja Raahen Naisvoimistelijoissa. Jos tanssin kaltaiselle liikkeelle tarvitaan jäätä alle, niin silloin oikea seura on Raahen Taitoluistelijat.

Voimistelua, jumppaa ja kuntoilua tarjoavat monissa ryhmissään Pattijoen Jumpparit ja Raahen Naisvoimistelijat.

Pyörän päällä voi liikkua Raahe Cycling Clubin järjestämillä maastoyhteislenkeillä. Välillä lenkkiä ajetaan myös maantiellä. Seuralla on myös säännöllisesti junioreiden opastamista maastopyöräilyn saloihin. Pyöräilyssä erilaisia retkiä järjestää myös Botnia Outdoor, jolla lajivalikoimasta löytyy myös melontaa ja SUP-lautailua.

Ratsastamisesta kiinnostuneille toimintaa järjestävät Myllyn Ratsukot ja Raahen Ratsastuskoulu.

Löytyy Raahesta sitten vielä Raahen Linnoitus, joka tällä hetkellä pelaa joukkueshakin SM-sarjassa. Ja tietenkin merikaupungista löytyy Raahen Purjehdusseura, joka pitää harrastajat vedenpinnan yläpuolella. Vedenpinnan alapuolelle harrastajat vie sukellusseura Mursut.

Ja tietenkin tänne on rakenteilla Padel-halli, jotta tuoretta suosikkilajia pääsee harrastamaan myös Raahessa.

Ja juostu polkujuoksutapahtumissa.

Pitkän listan loppupää kertoo ehkä, että en ole ihan paras asiantuntija kaikkien lajien osalta. Mutta lista on hieno. Aivan kaikkia mahdollisia lajeja ei listalla ole. Voi olla, että unohdankin jotakin.

Kokonaan puuttuvista voisi mainita uinnin, jossa takavuosina oli aktiivista toimintaa, mutta nyt on ollut hiljaista.

–Roippa

Kirjoittaja on tullista tullut, joka kokee olevansa paljasjalkainen raahelainen ainakin suihkussa. Elää tällä hetkellä elämäänsä ICT-opettajana, urheilusta paikallislehteen kirjoittamalla sekä valmentamalla jalkapallo- ja futsaljunioreita. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä