Lainaaminen

Pääkirjastossa on 3 lainausautomaattia, joilla asiakas voi itse suorittaa lainauksen. Lähikirjastoissa lainaukset tehdään lainauspisteessä. Asiakas voi saada halutessaan lainauskuitin myös sähköpostiinsa.

Laina-ajat

DVD:t, Blu-ray-levyt, pelit ja konsolipelit 14 vrk
Lehdet 14 vrk
Pikalainat (ei voi uusia) 14 vrk
Muu aineisto 28 vrk

Lainarajat

Asiakkaalla voi olla yhtä aikaa enintään 100 lainaa ja 50 varausta.

Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja eikä niitä lainata asiakkaalle, joka on liian nuori. Elokuvaa tai peliä ei lainata myöskään vanhemman kirjastokortilla. Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi.

Käsikirjaston ja kotiseutukokoelman aineistoa sekä vanhaa ja huonokuntoista varastoaineistoa ei saa kotilainaan, mutta niitä voi lukea kirjaston tiloissa.

Kirjastokortti

OUTI-kirjastojen asiakkaana voit asioida kotikuntasi kirjaston lisäksi myös kaikissa muissa OUTI-kirjastoissa. OUTI-kirjastokortin saa mistä tahansa OUTI-kirjastojen toimipisteestä. Ensimmäinen kortti on maksuton, uusiminen maksaa 3 €. Alle 15-vuotiaalla täytyy olla huoltajan kirjallinen suostumus kirjastokorttiin.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Asiakas on vastuussa kaikesta aineistosta mitä hänen kortillaan lainataan. Lisäksi asiakas on vastuussa asiakastunnuksen ja salasanan käytöstä.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon joko soittamalla tai käymällä lähimmässä OUTI-kirjastossa. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Asiakas voi hankkia myös uuden kirjastokortin, jolloin vanha asiakastunnus mitätöityy.

Kirjastokortti saattaa mennä automaattisesti käyttökieltoon myös siitä syystä, että asiakkaan yhteystiedot halutaan aika ajoin tarkistaa ja pitää ajan tasalla.

Lainojen uusiminen

Lainan voi uusia 5 kertaa, ellei siihen ole varausta. Uusimisen voi suorittaa käymällä kirjastossa, soittamalla (yhteystiedot) tai verkkokirjaston kautta.

Palauttaminen

Lainat palautetaan lähikirjastoissa palautuspisteeseen. Pääkirjastossa on palautusautomaatti, johon asiakas syöttää lainat yksitellen ja saa halutessaan palautuksistaan kuitin.

Palautuskuitin asiakas voi saada halutessaan myös sähköpostiinsa. Kirjastojen ollessa suljettuina lainat voi pudottaa kirjastojen palautusluukuista sisään.

Lainat voi palauttaa maksutta mihin tahansa OUTI-kirjastoon.

Asiakas on vastuussa lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan.

Jos laina on myöhässä, kirjasto lähettää asiakkaalle palautuskehotuksen. Palautuskehotuksessa pyydetään, että asiakas palauttaa lainan mahdollisimman pian.

Kirjastojärjestelmän ominaisuuksiin kuuluu mahdollisuus tilata ennakkoilmoitus tulevasta eräpäivästä. On hyvä huomioida, että Koha-kirjastojärjestelmä lähettää asiakkaalle ennakkoilmoituksen vain kerran. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos järjestelmä ei jostain syystä lähetä asiakkaalle ilmoitusta lähestyvästä eräpäivästä.

Linkkejä

Outi-verkkokirjasto
- Vihannin kirjaston aineistohaku

Kysy kirjastonhoitajalta
- Valtakunnallinen tietopalvelu, kysy - oman alueesi kirjastonhoitaja vastaa

Finna
- Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistietokanta

Frank
- Kaikkien Suomen kirjastojen kokoelmat

Melinda
- Yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastojen kokoelmat, kansallisbibliografia ym.

Arto
- Kotimainen artikkeliviitetietokanta

Kirjastot.fi
- Suomen kirjastojen yhteinen verkkosivusto

Kirjasampo
- Kaunokirjallisuuden verkkopalvelu

Kirjastokaista
- Kirjastoalan videoita ja radio-ohjelmia

Okariino
- Kirjastojen valtakunnallinen lasten verkkopalvelu

Sivupiiri
- Nuorten kirjallisuussivusto

Musiikkikirjastot
- Musiikkikirjastojen verkkopalvelut

Makupalat
- Kirjastojen linkkihakemisto

KirjastoVirma
- Pohjoispohjalaisen kulttuurin sivusto paikkakunnittain

Mediakasvatuskeskus Metka
- Tietoa ja oppimateriaalia mediakasvatuksen tueksi

Aloitekanava nuorille
- Nuorten valtakunnallinen vaikutuskanava