”Koronakuulumiset ja jälkiviisastelut” syksyyn

Ma, 21.09.2020 - 16:33

Jälkiviisaus on helpointa – sitä lajia löytyy kaikilta. Tuskin kukaan olisi osannut ennustaa tätä päivää viime vuonna samaan aikaan. Näyttää siltä, että korona on tullut jäädäkseen osaksi meidän elintapaamme.

Lyhyt tiivistelmä kuluneesta puolesta vuodesta voisi olla seuraava: maaliskuusta tähän päivään tapahtui jotain, mihin kukaan ei osannut varautua. Pitkään yhteiskunnan varautumisesta vastanneena viranhaltijana – kuntien ja kaupunkien varautuminen kuuluu kunnan- ja kaupunginjohtajien virkavastuisiin – voin todeta, että laajamittaista epidemiaa ei ole kertaakaan harjoiteltu, tai globaalissa mittakaavassa edes vakavasti esitetty todellisena uhkana, yhteiskunnan valmistautumista ja varautumista suunnitellessa.

Tulevaisuus voi tuoda tullessaan itämaisen tavan käyttää hengityssuojainta, ihan peruskohteliaisuudesta kanssaihmisiä kohtaan. Sosiaalinen etääntyminen ei ole suomalaisille ongelma, mutta elinkeinoelämä, teollisuus ja erityisesti matkailuelinkeino kärsivät ymmärrettävistä syistä. Positiivista on, että suomalainen teollisuus on tilanteen todettuaan siirtämässä alihankintaansa lähemmäksi ja Kiinan merkitys maailman ”tehtaana” on vähenemässä.

Henkilökohtaisella tasolla ihmiset kukoistavat etätöissä ja etätyöskentelystä on tullut uusi normaali – jopa hyve. Työpaikkojen sairauspoissaolot ovat vähentyneet merkittävästi ja uusi tapa työskennellä on tullut jäädäkseen. Samalla me kaikki olemme olleet pakotettuja miettimään yhteiskunnan ja oman henkilökohtaisen elämämme tärkeysjärjestyksiä uudelleen. Tässä mielessä koronaepidemia on tuonut elämäämme uudistumisen mahdollisuuden – käytetään se hyväksi ja huolehditaan toistemme terveydestä – meistä jokainen on vastuussa läheistemme ja kanssaihmisten turvallisuudesta.

Pidetään läheisemme terveenä!

Ari Nurkkala, kaupunginjohtaja

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kaupunginjohtajan blogit