Liikunta terveyden ylläpitäjänä

Säännöllinen liikkuminen on yksi terveellisen elämän ja hyvinvoinnin peruspilareista. Sopiva annos liikuntaa tuo iloa ja mielihyvää, edistää terveyttä ja toimintakykyä. Kohtuullisesti kuormittava päivittäinen liikunta auttaa selviytymään arjen vaatimuksista ja pitää peruskuntoa yllä. Kunnon kohottaminen kannattaa aloittaa pienin muutoksin arkiliikunnasta, vaihtamalla hissi portaisiin, kävelemällä tai pyöräilemällä työmatkat jne. Keho saa hyötyä jokaisesta ylimääräisestä askeleesta.

"Joka harkitsee seuraavaa askeltaan liian kauan,
seisoo koko ikänsä yhdellä jalalla."
(Kiinalainen sananlasku)

Liikkumisesta ei kuitenkaan saa tulla suorituspaineita, koska liikkumisen pitää tuntua hyvältä, siitä pitää pystyä nauttimaan! Pyydä kaveri mukaan liikkumaan, sillä kuntoilu on paljon mukavampaa kaverin kanssa tai porukalla, joka innostaa mukaan kun itseä laiskottaa.

Reipas liikkuminen (esim. kävely, pyöräily, raskaat kotityöt) vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa on sopiva määrä aloittelijalle ja terveysliikkujalle, mutta kuntoaan kohottava tarvitsee rasittavampaa liikkumista (esim. juoksu, vesijuoksu,aerobic) ainakin tunnin ja 15 minuuttia viikossa. Liikkumista on hyvä harrastaa useana päivänä viikossa ja vähintään kymmenen minuuttia kerrallaan.

Sopivan rasitustason löytämisen vinkkinä voi pitää kolmen P:n sääntöä: Hengästyessä Pitää Pystyä Puhumaan.

Jotta lihaskunto ja tasapaino kehittyisivät, tarvitaan kestävyysliikunnan lisäksi lihasryhmiä vahvistavaa harjoittelua (esim. kuntosaliharjoittelua, tanssiliikuntaa, pallopelejä).

"Mens sana in corpore sano"
"Terve sielu terveessä ruumiissa"

Sopiva syke

Oman maksimisykkeensä voi luotettavasti mitattauttaa valvotussa rasitustestissä tai laskukaavalla 220 - ikä (arvio, joka ei huomioi yksilöllisiä ominaisuuksia) tai jopa netissä (kts. Linkkivinkit-sivu). Maksimisykkeen tietäminen auttaa seuraamaan liikunnan vaikutusta kunnon kehitykseen.

Kevyt liikunta

  • syke 60-70 % maskimisykkeestä
  • esim. kävely
  • parantaa peruskestävyyttä, auttaa kuluttamaan kaloreita, vaikuttaa myönteisesti terveyteen

Keskiraskas liikunta

  • syke 70-80 % maksimisykkeestä
  • esim. reipas kävely, hölkkä, pyöräily, uinti
  • parantaa terveyttä ja kestävyyttä, sopii tavoitteelliseen painonpudotukseen

Raskas liikunta

  • syke 80-90 % maksimisykkeestä
  • esim. juoksu
  • parantaa kestävyyskuntoa, sopii hyväkuntoisille