Arkkukarin siirtolapuutarha

”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito.” Kiinalainen sanonta.

Raahen kaupungin ryhmäpuutarha- eli siirtolapuutarha-alue sijaitsee Arkkukarissa, Siniluodon lahden rannalla. Alue on kaunis ja luonnonläheinen. Kaupungin keskustasta sinne ajaa autolla kymmenessä minuutissa ja polkupyörällä puolessa tunnissa. Arkkukariin on myös hyvät julkiset liikenneyhteydet.

Raahen kaupunki on tarjonnut Arkkukarin puutarhapalstoja vuokrattavaksi vuodesta 1979 lähtien. Alueella on yhteensä 57 puutarhapalstaa. Palstojen koko on noin 350 neliömetriä, ja vuosivuokra noin 100 euroa/palsta.

sijainti

Vapaat siirtolapuutarhapalstatpdf, 57 kb

Ihanteellinen sijainti

Paikka on ihanteellinen kaikille puutarhanhoitoa harrastaville, sillä se sijaitsee entisellä peltoalueella. Lähellä kulkevan valtatien ja siirtolapuutarha-alueen välissä on melulta ja pölyltä suojaava havumetsä.

Alueen keskellä on siirtolapuutarhayhdistyksen rakentama puisto leikki- ja palloilualueineen. Kokoontumis- ja juhlatilana toimii yhdistyksen rakentama Pookimaja, jossa on 35 tuolipaikkaa.

Alueella on vesijohto ja vettä saa vesiposteista. Siirtolapuutarhayhdistys on kehittänyt alueelle myös toimivan kasteluvesijärjestelmän, johon vesi otetaan Siniluodon lahdesta.

Yhdistys on järjestänyt alueelle jätehuollon sekä yhteiskäytössä olevat ruohonleikkurit. Yhdistyksen kautta on mahdollista hankkia muitakin työvälineitä jäsenten käyttöön.

Mökit voi sähköistää

Alueelle rakennettavat mökit voi sähköistää.

Lisätiedot:
Elenia Oy, 020 690024

Raahen kaupungilta voi ostaa valmiin piirustuspaketin puutarhamökin rakentamista varten. Tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja esim. tulipesien kohdalla. Majojen yhteyteen voi rakentaa oman saunan sekä kuivakäymälän.

Noin 62 euron hintaisia piirustuspaketteja myy kaupungin tekninen palvelukeskus.

Rakennuspiirustuksiapdf, 125 kb

Rakennusluvan vuokraaja hakee itse kaupungin rakennusvalvontatoimistosta.

Aktiivinen yhdistys

Useimmat siirtolapuutarhat Suomessa toimivat yhdistysperiaatteella. Raahessa puutarhapalstan vuokraaja liittyy ”automaattisesti” mukaan aktiivisesti toimivaan Arkkukarin siirtolapuutarhayhdistykseen.

Yhdistuksen sähköpostiosoite: arkkukarisiirtolapuutarha (at) yahoo.com

Mikä on siirtolapuutarha?

Siirtolapuutarha on esim. kaupungin omistama erillinen puutarha-alue, josta halukkaat voivat vuokrata muutaman aarin puutarhapalstoja pitkäaikaisella sopimuksella.

Saksassa 1920-luvulla alkunsa saaneen siirtolapuutarhatoiminnan tarkoituksena oli alun perin tarjota kaupunkilaisille mahdollisuus nauttia raikkaasta ulkoilmaelämästä sekä itse kasvatetuista tuoreista vihanneksista. Suomeen siirtolapuutarha-aate rantautui 1900-luvun alussa.

Alkuajoista toiminnan luonne on muuttunut, ja nykyisin puutarhapalstat toimivat yhä enemmän vuokraajiensa virkistyspaikkoina. Lyhyen matkan päässä sijaitsevat pienet mökkikylät ovatkin vehreitä keitaita sellaisille, jotka pitävät puutarhanhoidosta, mutta eivät halua hankkia itselleen varsinaista kesämökkiä.

Siirtolapuutarhapalstalle saa rakentaa mökin ja istuttaa maahan monivuotisia kasveja.