Vähän vaaleista ja paljon muusta

Pe, 05.04.2019 - 15:26

Raahessa eletään keväällä 2019 mielenkiintoisia aikoja. Sote-valmistelu on päättynyt näillä näkymin määräämättömäksi ajaksi. Vaalit vievät kaiken palstatilan ja tulevasta hallituksesta, tai edes hallituspohjasta, ei uskalla esittää minkäänlaisia arvioita. Myös Raahessa muodostetaan kesällä uusi kaupunginhallitus, mikä tuo oman mielenkiintonsa paikalliseen poliittiseen kenttään.

Ja tietenkin tässä vaiheessa on syytä huomioida kaupunkimme suurin hankeorganisaatiouudistus, jolla haetaan velkojemme takaisinmaksukykyä ja erityisesti investointikykyä kaupunkimme elinvoima- ja palveluinvestointien rahoittamiseen.

Muutamia havaintoja näistä teemoista

Sote-valmisteluun käytetty kansantuote tulee hyväksikäyttää jollakin tavalla. Tällä hetkellä on viisainta tarkkailla tilannetta ja jatkaa hyvinvointikuntayhtymän toimintaa nykymallilla sitä ennakkoluulottomasti kehittäen ja kuitenkin samanaikaisesti tulevaisuutta suunnitellen. Koko ajan tulee muistaa, että Raahen seudun asukkaiden palvelutarpeet on turvattava – tämä on ensisijainen hyvinvointikuntayhtymän olemassaolon peruste.

Vaalit – hyvät raahelaiset! Meidän kaikkien yhteinen etu on saada eduskuntaan mahdollisimman monta raahelaista kansanedustajaa. Meiltä ei ole tarjolla yhtään ehdokasta, jota ei voisi ko. tehtävään varauksetta suositella. On kiinni äänestäjistä, kuinka paljon ääniä karkaa Raahesta Raahen ulkopuolelle.

Varmaa on se, etteivät nämä Raahen ulkopuolelle annetut äänet vaikuta meille raahelaisille tärkeisiin päätöksiin sairaalan tulevaisuuden kysymyksistä, koulutuskuntayhtymän tulevaisuuden edistämisestä, insinööriopetuksen laajentamisesta Raahessa, investointien sijoittumisesta Raaheen, Raahen sataman kehittymisestä ja tärkeimpänä SSAB:n ja muiden kaupunkimme yritysten toimintaedellytysten parantamisesta ja ylläpitämisestä meillä Raahessa ja moniin muihin meille elintärkeisiin seikkoihin.

Organisaatiouudistus on mahdollisuus vähentää kulurakennetta ensisijaisesti seinistä ja toissijaisesti toiminnasta. Nykytiedon valossa henkilöstön sopeuttamistarve on pienempi kuin lähitulevaisuuden eläköityminen, mikä tuo prosessiin oikeudenmukaisuutta ja moraalista sisältöä – myös työnantajan näkökulmasta.

Ari Nurkkala, kaupunginjohtaja

Kaupunginjohtajan blogit