Soveliushuset

I omedelbar närhet av Packhus, på andra sidan Rantakatu, finns Soveliushuset. Soveliushuset från 1780-talet är Brahestads äldsta bevarade bostadshus. Huset representerar ett typiskt borgarhus från 1700-talet. Det är ett tvåvåningshus byggt på en hög stenfot och väggarna är brädfodrade med lodräta täckribbor. Den tidstypiska karolinska planritningen har bevarats på båda våningarna: bakom den breda hallen finns salen och på dess båda sidor finns två kammare. Verandan har byggts till i den norra fasaden i början av 1900-talet.

År 1990 hyrdes Soveliushuset av släktstiftelsen för att användas i Brahestads museiverksamhet. Efter ytbehandlingsundersökningarna beslutades att övervåningen skulle restaureras i 1890-talsstil och nedervåningen i en stil från 1900-talets början. Tapeterna tillverkades med silkestrycksmetoden av museets konservator utifrån gamla tapeter som hittats i väggarna. På nedervåningen, som är restaurerad i jugendstil, finns museets kontor.

Skeppatronshemmet
På Soveliushusets övervåning finns interiörmuseet Skeppspatronshemmet. Hemmet presenterar ett välbärgat skeppsredarhem från 1890-talet i all sin prakt. I hemmet finns arvsmöbler, tidstypiska nymodigheter samt ett överflöd av olika slags artefakter. Skeppsredaren eller patronen var i likhet med sina förfäder kapten på sina egna fartyg. Skeppstavlor beställda i utländska hamnar pryder hemmets väggar.

I salen frodas gröna växter i kapp med möbler, möbeltyger, mattor, dukar och gardiner. De gröna växterna i patronshemmet är av exakt samma sorter som valdes till Brahestadshemmen för över hundra år sedan: rumsgran, hibiskus, kafferlilja, apostlalilja och fjädersparris. Överflödet av småföremål visar på fruns älskade hobby och glädjeämne – tjänsteflickan var ju den som tvingades damma av dem.

Strax före jul, kring Annadagen, kläs Skeppspatronshemmet i julskrud. Då presenteras bland annat jultraditioner och juldekorationer från förr.

Esteettömyystiedot

Rutten till huvudingången
  • Rutten till ingången är ojämn.
Huvudingången
  • Ingången är lätt att urskilja och belyst.
  • Vid ingången finns 2 trappsteg efter varandra.
  • Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. Dörren är lätt att öppna för hand.
  • Vid ingången finns trösklar som är över 2 cm höga.
I lokalen
  • Servicepunkten finns på plan 2.
  • Vid servicepunkten finns trösklar som är över 2 cm höga.
  • I servicelokalen finns en spiraltrappa med räcken på båda sidorna.
  • Dörrarna vid servicepunkten är lätta att urskilja.
Vihreäpunainen sali puettuna 1800-luvun rokokoo-huonekaluin.
Soveliuksen talon yläkerrassa on laivapatruunin salonki. Kuva: Florian Thierer, Raahen seutukunnan kuvapankki.

Adress

Rantakatu 36
92100 RAAHE

Telefonservice

+358 444393334

Email

Webbsida