Årliga evenemang

Det charmiga Brahestad glädjer sina invånare och gäster med ett flertal populära evenemang året om. Evenemang ordnas både av staden som av privata aktörer och föreningar. I Brahestad är juni och tiden före jul särskilt livliga evenemangssäsonger men det ordnas etablerade evenemang under alla årstider. Plocka vad du vill ur programmet och kom med!

Sommarsäsongen är full av sevärt och upplevelser för hela familjen

Evenemangskedjan drar i gång till fullo under veckan efter midsommar när hembygdsevenemanget Pekkasdag börjar. Det är en sommarfest som under många dagar kombinerar kultur, tradition och underhållning för att fira vår stads grundare Per Brahe.

Det mest efterlängtade evenemanget under högsommaren är den maritima havsfestivalen Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät för hela familjen. Det bjuds på sevärt och upplevelser både till havs och på land med början från den gamla tidens marknaden Komerssi. Den avslappnade atmosfären i juli kulminerar på Raahen Rantajatsit där toppartister inom jazz bjuder på upplevelser och överraskningar.

Under de varma sensommarkvällarna är det tid för kulturell trivsel i form av Konstens natt i mitten av augusti och under den första helgen i september välkomnar vi hösten med ett stämningsfullt och alldeles skumt programutbud under Raahen Pimiät-evenemanget.

Den stämningsfulla förjuletiden bjuder på mångahanda evenemangsupplevelser

I Brahestad inleder vi alltid väntan på julen i slutet av november när den årliga festliga julinvigningen ordnas på Härkätori. I samband med julinvigningen tänds även Härkätoris traditionella vinterljus som glädjer oss med ljus i mörkret ända fram till slutet av februari.

I Brahestad räknar vi dagarna till den inkommande julen med hjälp av en julkalender lika stor som en stadsdel – julkalendern i Gamla Brahestad. I julkalendern öppnas varje dag fram till jul en utsmyckad kalenderlucka i fönstren i Gamla stan. De julinspirerade fönstren kan du se ända fram till trettondagen.

Viktigt i decemberutbudet är även den traditionella Annadagen med trumning, julbasar och stjärngossar. Jultraditionerna och julberättelserna från 1800-talet väcks igen till liv på andra våningen i Sovelius hus under evenemanget Borgarhemmets jul och på det gamla seminarieområdet äger julbasaren Seminaarin joulu med upplevelser för hela familjen rum precis före den stora festen.

Från marknaden till kultur och musik – unika evenemang under hela året

Redan länge har stadsborna och turisterna fått glädja sig över till exempel Vårmarknaden i Brahestad som ordnas på Rantatori i april och höstmarknaden på samma plats i oktober. Den traditionella Höstfiskmarkanden igen firas alltid i oktober på Lapaluoto i Brahestad.

Finländska författare får du träffa på bokmässan i Brahestad i september. Vintern börjar vi vänta in i musikens tecken när konsertserien Brahe Classic drar igång.

Modernare traditioner representerar evenemang som VM-tävlingarna i recitering invid vaken som ordnas om vårarna och hela folkets självständighetsfest.

Året runt får vi njuta av konserter och andra upplevelser i Tapahtumatalo Raahe, av den egna stadens teaterutbud i Raahen Teatteri utan att glömma de spännande stunderna på bobollsstadion och på många andra idrottsarenor.

Närmare information om stadens mångsidiga utbud av evenemang

Följ med meddelandena om evenemang som ordnas i staden i stadens kanaler i de sociala medierna, på webbplatsen Visit Raahe och i evenemangskalendern Kaleva.

Välkommen till evenemangens Brahestad!

Grismaskoten Possuhahmo lyssnar på barnens berättelser.
Höstfestivalen Raahen Pimiät och grisen Putte. Bild: Anni Mämmelä, bildbanken för Brahestads ekonomiska region.