Tjänster och fritid

Hos oss behöver du inte gå över ån efter vatten för att hitta det du söker, eftersom alla nödvändiga tjänster finns i Brahestad. Avgiftsfri parkering, en stad utan rusningstrafik och smidig ärendehantering – vad kunde vara trevligare?

 Barnet leker på linbanan på skolcentrums gård i Saloinen.
Brahestad har satsat på att utveckla högkvalitativa närtjänster och invånarnas livsmiljö. Under de senaste åren har nya, moderna skolcentra byggts på olika delar av staden. På bilden syns skolcentrum i Saloinen. Bild: Tanja Marjala.

Mångsidigt utbud av tjänster

En av de bästa sidorna med en småstad är en välfungerande vardag. Tiden man sparar in kan till exempel användas till att besöka något av evenemangen eller kulturhändelserna som ordnas året runt eller till att idrotta. Hälsan tar vi hand om förutom på de lokala sjukhusen och hälsostationerna, även med hjälp av flera privata läkarmottagningar. Tack vare det utomordentliga utbudet av dagligvaruaffärer och specialbutiker är det enkelt att göra sina inköp. Kollektivtrafiken utvecklas för att svara mot behoven.

”Vi har allt vi behöver för ett bra liv.”

Det finns något att göra under årets alla dagar

För att pigga upp vardagen kan man ta en museirunda, fika på kafé eller äta ute på restaurang, eller delta i en kulturaktivitet. Det nyrenoverade biblioteket är en trivsam miljö att tappa bort timmarna i. Sommartid ordnas det kryssningar i Brahestads skärgård och på vintern går det att ta sig till de närmaste öarna också över isen. Du kan bekanta dig närmare med besöks- och utflyktsmålen på VisitRaahes webbplats.

Brahestad är motionärernas paradis!

Våra fantastiska friluftsleder, spalika simhall, nästan alla bollsporter, de många gymmen och de otaliga andra hobbymöjligheterna garanterar att alla hittar något för sig här. Stadens idrottstjänster ombesörjer skicket på idrottsplatserna och informerar om dem. Utanför skoltiden är även skolgårdarna tillgängliga för stadsborna.

Barns möjligheter att röra på sig har gjorts så enkelt som möjligt och det går att prova på nästan alla grenar avgiftsfritt åtminstone vid första besöket. Prisnivån på barns hobbyverksamhet är förmånlig och oftast kan man komma med när som helst, även mitt i säsongen.