Kirjastonkäytön opetus ja ryhmäkäynnit
Kirjasto tarjoaa eri luokka-asteille mahdollisuuden kirjastonkäytön- ja tiedonhaun perusteiden opetukseen sekä kirjavinkkaukseen. Tiedonhaunopetuksessa toimitaan yhdessä opettajien kanssa.
Kirjastokäynnit
Ryhmäkäynneistä on sovittava aina etukäteen, jos oppilaille halutaan järjestää esimerkiksi kirjastoesittelyä, tiedonhakua, vinkkausta tai ryhmä haluaa vierailla kirjastossa ennen aukioloaikaa. Opettajat voivat ottaa yhteyttä lähimpään Raahen kaupunginkirjaston toimipisteeseen tai varata ryhmäajan Varaamon kautta. Varaamosta voi varata kirjastojen aukioloaikoina tapahtuvat ryhmäkäynnit, muut sovitaan mieluiten sähköpostitse.
Ryhmät voivat tehdä vapaamuotoisia käyntejä kirjastoon kirjastojen aukioloaikoina eikä niistä tarvitse ilmoittaa etukäteen.
Kirjavinkkaus
Kirjasto tarjoaa vuosittain kirjavinkkausta alakoulun kakkos- ja nelosluokille. Muille alakoulun luokille vinkkauksia järjestetään sopimuksen mukaan.
Yläkoulujen yleis-ja/tai genrevinkkaukset opettaja sopii aina erikseen.
Kirjavinkkauksesta on aina sovittava hyvissä ajoin. Kirjavinkkausajan voi varata joko ottamalla yhteyttä lähimpää kirjastoon tai varaamalla vinkkausaika Varaamon kautta.
Peruskoulun 1-9 luokkien ryhmäkäynnit
Kirjasto tarjoaa eri luokka-asteille mahdollisuuden kirjastonkäytön- ja tiedonhaun perusteiden opetukseen sekä kirjavinkkaukseen. Tiedonhaunopetuksessa toimitaan yhdessä opettajien kanssa.
Opettajat voivat ottaa yhteyttä lähimpään Raahen kaupunginkirjaston toimipisteeseen tai varata ryhmäajan Varaamon kautta. Kirjastojen aukioloaikojen ulkopuolisia aikoja ei voi varata Varaamossa.
1. luokka: ”Kirjasto on kiva paikka. Sinne tulen uudestaan!”
Perustietopaketti kirjastonkäytöstä mm. kirjastokortti, kirjojen käsittely, laina-ajat, lainaus ja palautus ja mistä käytännössä löytyy lasten kertomakirjallisuus ja tietokirjat. (1 oppitunti)
2. luokka: Kirjavinkkaukset
Kirjavinkkauksilla tuetaan lasten innostusta lukemiseen ja kirjallisuuteen. Pyritään järjestämään vuosittain kaikille kakkosluokkalaisille. Opettaja voi kysyä vinkkausaikaa lähimmästä kirjastosta.
3. luokka: ”Turvallisesti netin valtatiellä”
Lähdetään Taavetin mukana seikkailemaan tiedon valtatielle. Käydään perusasioita läpi miten esimerkiksi internetiä voi käyttää turvallisesti tai miten kännykän kanssa kannattaa toimia. Opastetaan samalla myös kirjaston tiedonhaun perusteisiin. (1-2 oppituntia)
4. luokka: Kirjavinkkaukset
Kirjavinkkauksilla tuetaan lasten innostusta lukemiseen ja kirjallisuuteen. Pyritään vuosittain järjestämään kaikille nelosluokkalaisille. Opettaja voi kysyä vinkkausaikaa lähimmästä kirjastosta.
7. luokka: ”Mikä ihmeen eKirjasto?”
Oppilaita opastetaan OUTI-verkkokirjaston ja eKirjaston käyttöön. (1-2 oppituntia)
7. - 9. luokat
Yläkoulun oppilaille järjestetään yleistä kirjavinkkausta ja/tai genrevinkkausta opettajien toiveiden mukaisesti, myös sarjakuvavinkkaus on mahdollista. Kirjavinkkauksilla tuetaan nuorten lukutaitoa ja innostusta kirjallisuuteen.
Kirjallisuusdiplomi
Kirjallisuusdiplomin suorittaminen on vapaaehtoista ja siinä voi edetä joko yhden tai useamman luokkatason kerrallaan. Linkit ala- ja yläkoulujen kirjalistoihin löytyvät kirjaston kotisivuilta. Raahe käyttää Oulun kaupunginkirjaston kirjallisuuslistoja.
Päivämäärä
Kirjavinkkaus
Arja Nevala
puh. 040 135 6925
arja.nevala [at] raahe.fi
Anni Lindström
anni.lindstrom [at] raahe.fi
Pääkirjasto
Luokkakäynnit, opiskelijaryhmät ja aikuisryhmät
Arja Nevala ja Kirsi Kataja
puh. 08 439 3324, 040 135 6925 tai 040 135 6804
kirjasto [at] raahe.fi, arja.nevala [at] raahe.fi, kirsi.kataja [at] raahe.fi
Alle kouluikäisten ryhmät, myös satutuokiot
Heini Larsson-Mattila
puh. 040 135 6932
heini.larsson-mattila [at] raahe.fi
Kaisu Majava
puh. 040 135 6807
haapajoki.kirjasto [at] raahe.fi
Toni Kykyri ja Milla Pekkala
puh. 040 135 6805
pattijokikirjasto [at] raahe.fi
Toni Kykyri, Milla Pekkala ja Mari Belt
puh. 040 311 0375
ukonkantti [at] raahe.fi