Kirjastonkäytön opetus ja ryhmäkäynnit

Kirjasto tarjoaa eri luokka-asteille mahdollisuuden kirjastonkäytön- ja tiedonhaun perusteiden opetukseen sekä kirjavinkkaukseen. Tiedonhaunopetuksessa toimitaan yhdessä opettajien kanssa.

Kirjastokäynnit

Ryhmäkäynneistä on sovittava aina etukäteen, jos oppilaille halutaan järjestää esimerkiksi kirjastoesittelyä, tiedonhakua, vinkkausta tai ryhmä haluaa vierailla kirjastossa ennen aukioloaikaa. Opettajat voivat ottaa yhteyttä lähimpään Raahen kaupunginkirjaston toimipisteeseen tai varata ryhmäajan Varaamon kautta. Varaamosta voi varata kirjastojen aukioloaikoina tapahtuvat ryhmäkäynnit, muut sovitaan mieluiten sähköpostitse.

Ryhmät voivat tehdä vapaamuotoisia käyntejä kirjastoon kirjastojen aukioloaikoina eikä niistä tarvitse ilmoittaa etukäteen.

Kirjavinkkaus

Kirjasto tarjoaa vuosittain kirjavinkkausta alakoulun kakkos- ja nelosluokille. Muille alakoulun luokille vinkkauksia järjestetään sopimuksen mukaan.

Yläkoulujen yleis-ja/tai genrevinkkaukset opettaja sopii aina erikseen.

Kirjavinkkauksesta on aina sovittava hyvissä ajoin. Kirjavinkkausajan voi varata joko ottamalla yhteyttä lähimpää kirjastoon tai varaamalla vinkkausaika Varaamon kautta.

Peruskoulun 1-9 luokkien ryhmäkäynnit

Kirjasto tarjoaa eri luokka-asteille mahdollisuuden kirjastonkäytön- ja tiedonhaun perusteiden opetukseen sekä kirjavinkkaukseen. Tiedonhaunopetuksessa toimitaan yhdessä opettajien kanssa.
Opettajat voivat ottaa yhteyttä lähimpään Raahen kaupunginkirjaston toimipisteeseen tai varata ryhmäajan Varaamon kautta. Kirjastojen aukioloaikojen ulkopuolisia aikoja ei voi varata Varaamossa. 

1. luokka: ”Kirjasto on kiva paikka. Sinne tulen uudestaan!”

Perustietopaketti kirjastonkäytöstä mm. kirjastokortti, kirjojen käsittely, laina-ajat, lainaus ja palautus ja mistä käytännössä löytyy lasten kertomakirjallisuus ja tietokirjat. (1 oppitunti)

2. luokka: Kirjavinkkaukset

Kirjavinkkauksilla tuetaan lasten innostusta lukemiseen ja kirjallisuuteen. Pyritään järjestämään vuosittain kaikille kakkosluokkalaisille. Opettaja voi kysyä vinkkausaikaa lähimmästä kirjastosta.

3. luokka: ”Turvallisesti netin valtatiellä”

Lähdetään Taavetin mukana seikkailemaan tiedon valtatielle. Käydään perusasioita läpi miten esimerkiksi internetiä voi käyttää turvallisesti tai miten kännykän kanssa kannattaa toimia. Opastetaan samalla myös kirjaston tiedonhaun perusteisiin. (1-2 oppituntia)

4. luokka: Kirjavinkkaukset

Kirjavinkkauksilla tuetaan lasten innostusta lukemiseen ja kirjallisuuteen. Pyritään vuosittain järjestämään kaikille nelosluokkalaisille. Opettaja voi kysyä vinkkausaikaa lähimmästä kirjastosta.

7. luokka: ”Mikä ihmeen eKirjasto?”

Oppilaita opastetaan OUTI-verkkokirjaston ja eKirjaston käyttöön. (1-2 oppituntia)

7. - 9. luokat

Yläkoulun oppilaille järjestetään yleistä kirjavinkkausta ja/tai genrevinkkausta opettajien toiveiden mukaisesti, myös sarjakuvavinkkaus on mahdollista. Kirjavinkkauksilla tuetaan nuorten lukutaitoa ja innostusta kirjallisuuteen.

Kirjallisuusdiplomi

Kirjallisuusdiplomin suorittaminen on vapaaehtoista ja siinä voi edetä joko yhden tai useamman luokkatason kerrallaan. Linkit ala- ja yläkoulujen kirjalistoihin löytyvät kirjaston kotisivuilta. Raahe käyttää Oulun kaupunginkirjaston kirjallisuuslistoja.

 

 

 

 

Päivämäärä

Kirjavinkkaus  

Anni Lindström 
puh. 040 135 6801 
anni.lindstrom [at] raahe.fi 
Elisa Tuohimaa 
puh. 040 130 8265 
elisa.tuohimaa [at] raahe.fi

Pääkirjasto

Luokkakäynnit, opiskelijaryhmät ja aikuisryhmät  
Anna Kippola
Anni Lindström
Elisa Tuohimaa 
puh.040 135 6799 
kirjasto [at] raahe.fi

Alle kouluikäisten ryhmät, myös satutuokiot  
Heini Larsson-Mattila  
puh. 040 135 6932  
heini.larsson-mattila [at] raahe.fi

Pattijoen kirjasto  
Toni Kykyri ja Milla Pekkala  
puh. 040 135 6805  
pattijokikirjasto [at] raahe.fi
Vihannin kirjasto  
Toni Kykyri ja Milla Pekkala  
puh. 040 311 0375  
ukonkantti [at] raahe.fi

Varaamo-varauspalvelu.