Koronavuosi

Vuosi 2020 jää varmasti kaikille mieleen. Meidän perheelle korona mahdollisti asettumisen hetkeksi paikoilleen. Olimme jo useamman vuoden ajan eläneet arkea usealla paikkakunnalla töistä ja perhetilanteesta johtuen. Kun koronakevät iski päälle ja työt tai koulut eivät enää sitoneet tiettyyn paikkaan, saimme asettua sinne missä oli paras olla – eli Raaheen tietenkin!

Etätyöpiste kodin nurkkauksessa.

Tiedostin, että meidän perheen sopeutumista rajoitettuun arkeen helpotti moni asia: Olimme jo tottuneet tekemään etätöitä. Lapset ovat jo teini-ikäisiä eikä lastenhoito tuottanut haasteita ja bonuksena he kantoivat kortensa kekoon myös keittiössä. Sekin auttoi, että ystävien kanssa oli jo aiemminkin pidetty säännöllisesti yhteyttä puhelimitse. Myös harrastukseni ovat sellaisia, että niihin eivät koronarajoitukset vaikuttaneet: lenkillä ja linturetkellä ei ollut huolta suojaetäisyyksistä! 

Pitsaa leipomassa kotona.

Eli kevät tarkoitti lähinnä mahdollisuutta asettua aloilleen ja saada perhe pidemmäksi aikaa saman katon alle. Se tarkoitti myös lukuisia tunteja lisää aikaa arkeen, pidempiä yöunia, erikoisia etätyöpisteviritelmiä  ja ihan jatkuvaa ruuanlaittoa sekä kaupassa käyntiä. Useamman viikon ajan meillä oli talossa kaksi etätyöläistä, kaksi yläkoululaista ja kaksi lukiolaista - kukin oman tietokoneensa kanssa. Ruokaa kului ja resepti-ideat kyllä meinasivat loppua. Mutta ruuanlaitostakin selvittiin ja monenlaista kokattiin!

 Nakkikeittoa kattilassa.

Töissä oli kiva huomata, että hommat rullasivat eteenpäin, vaikka oltiinkin etätöissä kukin omissa kodeissamme. Varmasti monella työpaikalla on vuoden aikana opittu hyödyntämään etäyhteyksiä monipuolisesti. Uskon itse ainakin, että työn tekemisen tavat muuttuivat pysyvästi. Tämä toivottavasti avaa myös enemmän mahdollisuuksia ihmisten asumiselle: Kun useita työtehtäviä voi hoitaa myös etätoimistolta käsin, on asuinpaikan valitseminen tulevaisuudessa hieman vapaampaa.

Keväällä ei ehkä vielä ymmärretty kuinka pitkäksi tämä erilainen aika venyy. Kuukausien vieriessä olemme oppineet menemään testeihin flunssaoireiden ilmaannuttua, käyttämään kasvomaskia kauppareissuilla ja pesemään käsiä oikein. Vaikka rokotukset on jo aloitettu, tiedämme että menee vielä kuukausia ennen kuin paluu tavallisempaan arkeen onnistuu. Ja asian kanssa on vain opittu elämään.

Maahan tehty teksti "jaxuhali" ja sydän.

Nämä kuvat näyttävät vilauksen siitä miltä meidän kotona näytti koronakeväänä. Kuvissa on mukana myös pojan mökkitien varteen tekemä kuvataidetyö: Jaxuhali! Sellaisia me kaikki varmasti kaivataan myös nyt toisen aallon aikana.

–Tiina

Kirjoittaja on tullin tuoma osa-aikaraahelainen, jolla on kakkoskoti Ruottalonlahdella. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä