Raahelaisten tarinoita

Kaupungissa tai maaseudulla, vapaa-ajan riennoissa tai työn äärellä – rakkaasta kotikaupungista riittää monenlaista hyvää kerrottavaa! Tällä sivulla tavalliset kuntalaiset pääsevät ääneen kertomaan arjestaan ja elämästään täydellisessä pikkukaupungissa Perämeren rannalla. Jos haluat oman kirjoituksesi tänne, ole yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen markkinointi [at] raahe.fi. Markkinointi varaa oikeuden tekstien editoimiseen.

Tyttö juoksemassa urheilukentällä.
Kuva: Marko Alatalo.

Urheilu- tai liikuntaharrastus seurassa

Raahe tarjoaa pieneksi kaupungiksi aika monipuolisen lajivalikoiman. Roipan kokoamalta listalta löytyy luonnollisesti suomalaiset valtalajit, mutta erikoisempiakin löytyy. 

Naisia pelaamassa beachfutista.
Kuva: Raahen kaupunki.

Urheilukatsojan Raahe

Urheilu on aina ollut lähellä Roipan sydäntä. Vaikka suurin osa Roipan vapaaehtoistyöstä on kulunut jalkapallon parissa, niin hän seuraa sujuvasti kaikkea mahdollista.

Kaupunkinäkymä kirkon tornista kuvattuna.
Kuva: Tarmo Somero.

Harhaluulo raahelaisuudesta

Tämä Roipan teksti syntyi, koska kaksi kaunista naista pyysi sitä. Idea aiheesta oli pyörinyt jo pidemmän aikaa mielessä, mutta lopullinen kimmoke tuli pesiskatsomon takana.

Ruskaa Rantatorilla.
Kuva: Tita Haapajoki.

Viimeinen näytös!

Syksy on kasvukauden viimeinen näytös, jossa on tarjolla hienosti hiottu spektaakkeli ja yllätysloppu kasvukaudelle. Luonto ei luovuta ilman ruskan tuomaa draamaa.

Punaisia kirsikoita vihreiden lehtien seassa.
Kuva: Tita Haapajoki.

Sadonkorjuun juhlaa

Oma hyötymaa löytyy useimpien kyläläisten pihalta ihan luontojaan. Nuoretkin ovat kiinnostuneet oman ruoan kasvattamisesta suorastaan muoti-ilmiönä, vaikka ikivanhaa perinnettähän se suomalaisilla on.

Auringonlaskun aikaan Piitamanrannalla.
Kuva: Tita Haapajoki.

Kätketty aarre: Piitamanranta

Piitanassa Vatungintieltä kääntyy viitoittamaton liittymä meren rantaa kohden. Paikkaa on liki mahdoton löytää ilman tietoa paikan olemassaolosta.

Sushia.
Kuva: Tiina Partanen.

Ulkona syömässä – Raahen ravintolat

Arjen kiireiden keskellä on toisinaan mukava helpottaa itseään ja napata take away -ruokaa kotipakettiin tai kesken etätyöpäivän poiketa valmiilla lounaalla.

Istutukset valmiina kasvimaalla.
Kuva: Tita Haapajoki.

Kesä kaikilla

Neljä vuodenaikaa on valtava rikkaus täällä Suomessa, tuumii Tita. Vuodenkierron kulku tuo elämään rytmiä ja selviä vuodenaikaan liittyviä puuhia. 

Tuli loimuaa takassa Tiinan kotona.
Kuva: Tiina Partanen.

Koti, työ ja ruokakauppa

Meille kaikille on tarjolla monenlaista tekemistä, harrastusta ja puuhaa, joilla saa äkkiä kalenterin täytettyä. Tiina on huomannut, että hänelle on tärkeää, että kolmio koti-työ-ruokakauppa on kunnossa.

Rakennustöitä uudella asuinalueella.
Kuva: Tiina Partanen.

Uusia naapureita

Tiinan perhe saa uusia naapureita! Kokonaisen asuinalueen verran jopa. Tiina perheineen ovat nimittäin saaneet seurailla läheisen Ruottalonlahden asuinalueen rakentumista.

Nokkosperhonen maassa.
Kuva: Tita Haapajoki.

Kevät keikkuen tulevi

Kevään varhaisimmat kukkijat tarjoavat ensiryypyt sokereita niin pörriäisille kuin katsojillekin. Ensimmäiset kevätkukkijat eivät jätä ketään kylmäksi, kirjoittaa Tita.

Kuunari Raahen Fiia hiljalleen sulavassa merenrannassa.
Kuva: Riikka Saarela.

Kevät – mikä ihana vuodenaika!

Kevät on aina ollut Riikan suosikki vuodenajoista. Riikka aina tykännyt vuodenaikojen vaihtumisesta, keväästä erityisesti, koska se tuo mukanaan niin paljon kivoja asioita ja mukavaa vaihtelua pitkän talven jälkeen.

Kevään ensimmäiset kukat ovat nousseet Myrhbergin puistoon.
Kuva: Tita Haapajoki.

Koronakuuhkaajat kevään odotuksessa

Keväällä 2021 oltiin kaikki koronakuuhkaajia. Paljon kivaa oli jälleen suljettu pois elämästä, mutta perustoiminnot pelasivat.

Rantabaari sijaitsee aivan kakkoskodin vierellä.
Kuva: Tiina Partanen.

Rantabaari

Raahen kakkoskoti on Tiinan perheelle paikka, missä rauhoittua työntäyteisen arjen vastapainoksi. Ehkä parhaiten rentoutuminen onnistuu paljun lämmössä, ulkoilmassa. Siellä syntyi kerran myös ajatus rantabaarista, joka alkoi elää omaa elämäänsä.

Kaksi ihmistä kalliomuodostelman päällä.
Kuva: Tiina Partanen.

#raahe #parrinkalliot

#raahe-tunniste on vinkannut tuoreelle raahelaiselle monta kiinnostavaa käyntikohdetta. Eräänä kevätpäivänä tunniste oli tägätty Instagramissa videoon, jossa näkyi mereen laskeva oja ja sen kahta puolta jyhkeän komeat korkeat kalliot. 

Koiralla luminen keppi suussa.
Kuva: Tita Haapajoki.

Meitähän ei talvi yllätä!

Pakkasta ja lunta piisasi talvella 2021 ja lisää lumitöitä satoi suorastaan haastavia määriä. Siinä missä etelässä liikennekaaos on hetkessä käsillä, pohjoisessa jyräytetään dieselit käyntiin ja lähdetään lumitöihin, kirjoittaa Tita.

Rakennuksia talvisella Taskun saarella.
Kuva: Tiina Partanen.

Hiihtoretki Taskuun

Tammikuun 2021 kipakat pakkaset helpottivat sopivasti erääksi viikonlopuksi. Aurinko lämmitti ja keli oli mitä mainioin. Tiina kaivoi varastosta suksensa esille ja lähti hiihtelemään.

Kaksi terhakasta shelttiä trimmauksen jälkeen.
Kuva: Tarja Vikström.

Koiramaisia puuhia

Tarjasta on muotoutunut vannoutunut koiraihminen reilun parinkymmenen vuoden aikana. Elämä ilman koiraa/koiria tuntuisi hänestä oudolta. 

Kultaista valoa jään pinnalla.
Kuva: Tita Haapajoki.

Kultaista valoa

Titan elämysmaailmassa kolme ikävintä kuukautta vuodessa on marraskuusta tammikuun loppuun oleva pimeän aika. Tavallaan se on kuitenkin tarpeellisen seisakki, jossa unohdetaan suorittaminen ja keskitytään elpaantumiseen.

Koiran talviriemua lumihangessa.
Kuva: Tita Haapajoki.

Oikean talven kauneus

Joulun aikaan 2020 satoi pysyvä lumi Raaheenkin. Näytteitä saatiin aiemminkin, mutta pysyvä lumi satoi 23. joulukuuta. Vanhanaikainen talvi on Titan juttu!

Talvinen tie, jota valaisee katuvalot.
Kuva: Roy Viitanen.

Mielenrauhaa keskellä kaupunkia

Roippa on paljon tekemisissä ihmisten kanssa ja vastapainoksi on mahtavaa olla välillä hiljaisuudessa. Raahessa hiljaisuutta ei tarvitse etsiä metsän keskeltä, miettii Roippa.

Leikkivälineitä lasten uudistetussa leikkipuistossa.
Kuva: Tita Haapajoki.

Lapsiystävällinen Raahe

Raahe on panostanut hurjan paljon lapsiin useita vuosia. Titalla on kosketuspintaa asiaan kahdelta suunnalta – työn kautta ja tulevaisuuslautakunnan päättävänä jäsenenä. 

Nainen pellolla kiikarit kaulassaan.
Kuva: Tiina Partasen kotialbumi.

Tavoitteena 100 lajia

Lintujen seuraamisesta on tullut Tiinalle rakas harrastus. Kaukoputki tuo linnut lähelle, ja Tiinan kotona onkin aina putki valmiiksi viritettynä ikkunan ääressä ja lintukirja nopeasti saatavilla.

Wanhan Raahen ikkuna, jossa perinteiset Raahe-koirat ja juorupeili.
Kuva: Tarja Vikström.

Entisvanhasta sometusta ja joulukuuhkailuja Katinhännästä

Joulutunnelma hiipi hissukseen Wanhan Raahen kaduille, myös Tarjan upouuteen kotiin Katinhäntään joulukuussa 2020. Sitä oli niin odotettu!

Talvinen jokimaisema.
Kuva: Tita Haapajoki.

Minun Raaheni on minun onneni

Tita tapasi elämänsä rakkauden ja päätyi 8-tietä pitkin Raaheen. Elämä oli ollut juuretonta, mutta heti kun Tita näki vanhan punaisen pirtin joen rannalla, alkoi hän kasvattamaan juuria rantatörmään.

Veneilijöitä tunnelmallisessa auringonlaskussa Pikkulahdella.
Kuva: Roy Viitanen.

Meren rannalla

Kun on syntynyt rannikkokaupungissa, niin merestä ei voi olla koskaan liian kaukana, pohtii Roippa. Raahessa taas meri on niin lähellä kuin se vain voi olla. 

Puinen kyltti metsässä, jossa lukee "viinapolku".
Kuva: Tiina Partanen.

Retkellä viinapolulla

Tiina ajoi perheineen useita kertoja ohi “Kastellin jätinkirkko” -kyltistä, ja hänellä heräsi kiinnostus siitä, mikä ihme onkaan jätinkirkko? Siitä piti ottaa selvää!

Piparkakkutaikinan valmistamista, kattila ja puinen lasta.
Kuva: Riikka Saarela.

Kotona tuoksuu jo joulu

Joulu hiipi taas askeleen lähemmäksi. Viikonloppuna kotona kuuhkatessa ehdittiin Riikan kotona touhuta monenlaista. Saatiin sopivasti lunta, että päästiin lumileikkeihin ja laskemaan mäkeä lähipuistoon.

Termospullo puisella laavulla.
Kuva: Marko Alatalo.

Global Fatbike Dayn viettoa Raahessa

Vuonna 2020 Global Fatbike Day osui hieman nihkeään koronatilanteeseen eikä aiemmin nähtyjä ryhmäretkiä toteutunut tai yhteistoimintaa ollut, joten Marko lähti yksikseen paikallisesta polkutarjonnasta nauttimaan.

Hiekkarantaa ja kivikkoa Taskun saaressa.
Kuva: Tiina Partanen.

Raahen saaret: Tasku

Tasku on ehkä Raahen saarista kaikkein kaunein, kirjoittaa Tiina. Taskun pooki on kuvauksellinen, hiekkaranta upea ja kuumana kesäpäivänä saaressa saa huomaamattaan kiinni rennosta ja kiireettömästä kesätunnelmasta.

Nainen seisomassa teltan edessä saaressa.
Kuva: Tiina Partasen kotialbumi.

Raahen saaret: Konikari

Konikari on pienoinen saari, josta löytyy nuotiopaikka, puuvaja, puucee ja laavu. Tiinan perheelle Konikari on etenkin saari, jonne voi hurauttaa pienellä kumiveneellä viettämään rauhallista kesäpäivää.

Kivimuodostelma vedessä.
Kuva: Tiina Partanen.

Raahen saaret: Suolakivi

Suolakivi on pieni kallioluoto Ruottalon edustalla. Luoto on ikään kuin haljennut, eli sen keskellä on syvä halkeama, johon mahtuu vaikkapa vene.

Kaksi ihmistä Kallan kivikkoisella rannalla.
Kuva: Tiina Partanen.

Raahen saaret: Kalla

Raahen saariston helmi on Tiinan suosikkisaari Kalla, jossa on karua taikaa. Saaressa on paljon pikkukivikkoa ja saari on ihan kirjaimellisesti mansikkapaikka.

Keltainen luotsitupa, taustalla flakkaava pooki.
Kuva: Tiina Partanen.

Raahen saaret: Iso-Kraaseli

Iso-Kraaselin saari on monipuolinen kohde: hyvät puitteet eväsretkelle, luontoretkelle ja jopa merenkulun historiaan tutustumiselle. Hyvällä tuurilla pookissa liehuu lippu sen merkiksi, että luotsituvan kahvila on auki. 

Aurinkoinen päivä Taskun saarella, rakennustellingit puisen tunnusmajakan ympärillä.
Kuva: Tiina Partanen.

Ensikosketus Raahen saaristoon

Veneily tupsahti Tiinan elämään kaupanpäällisenä aviomiehen mukana. Jokilaaksossa kasvaneena hän ei osannut isompien vesien äärelle edes haaveilla. Mutta vesille päästyään Tiina on huomannut, että aavassa ulapassa on taikaa.

Vaaleanpunaisia kukkia.
Kuva: Tita Haapajoki.

Vuoden 2020 tilinpäätös on ouvosti houkutteleva

Aina vuoden vaihtuessa mielessä pyörii jonkinlainen tilinpäätös. Yksi kokonainen kalenteri on päivä ja hetki kerrallaan eletty läpi. Tita kertaa kirjoituksessa vuoden 2020 satoa.

 

Hiljalleen jäätymässä olevaa merenrantaa alkutalven hämärässä.
Kuva: Tiina Partanen.

Retkellä

Eväsretki lähitienoon luontopolulle on Tiinan mielestä ehkä paras tapa viettää vapaapäivää. Etenkin vuoden pimeimpään aikaan, kun pimeys on vastassa työpäivän jälkeen, kannattaa viikonlopun valoisat tunnit hyödyntää.

Ihmisiä jouluasuunsa puetussa Härkätorin puistossa.
Kuva: Riikka Saarela.

Joulunavaus saa raahelaiset liikkeelle

Raahen kaupungin joulunavaus sai taas mukavasti raahelaiset liikkeelle marraskuussa 2020. Härkätorinpuiston puissa syttyivät perinteisesti erilaiset jouluvalot, joista sai äänestää kauneimpia valoja.

Lasisia kynttilälyhtyjä, joihin suola on muodostanut huurrekuviota.
Kuva: Tiina Partanen.

Joulun odotusta

Tiinalle on muodostunut jouluperinteeksi tehdä kauniita huurteisia kynttilälyhtyjä suolaa kasvattamalla. Kikka on helppo: lasipurkin pohjalle pari lusikallista merisuolaa ja tilkka vettä. Ja sitten vain annetaan luonnon tehdä taikojaan.

Talvinen näkymä merelle auringonlaskun hetkellä.
Kuva: Tiina Partanen.

Unelmien kakkoskoti

Tiina perheineen haaveili kakkoskodista meren rannalla. Meren tunnelma, tuoksut ja mieltä rauhoittava maisema houkuttelivat. Ajatus että voisi välttää aamuin illoin työmatkaan kuluvan tunnin vauhditti haaveilua ja etsintä alkoi.

Ostoskärryissä monenlaista ruokatarviketta.
Kuva: Tiina Partanen.

Koronavuosi

Vuosi 2020 jää varmasti kaikille mieleen. Tiinan perheelle korona mahdollisti asettumisen hetkeksi paikoilleen sinne, missä oli parasta olla – Raaheen tietenkin! 

Pesisjoukkue pelikentällä.
Kuva: Riikka Saarela.

Raahessa on hyvä harrastaa

Kun korona-aikaan järjestetty ja ohjattu harrastustoiminta oli pakollisella pitkällä tauolla, Riikalla oli hyvää aikaa pohtia, miten iso ja tärkeä asia onkin, että jokaisella on mahdollisuus harrastaa ja jokaiselle löytyy se oma harrastus ja siihen sopiva porukka ja paikka.

Koira istumassa sohvalla.
Kuva: Maritta Sarenti.

Kotonakuuhkaaja, kaksi kissaa, koira ja korona

Raaheen muutto oli Marittalle todellinen onnen kantamoinen juuri ennen pandemian puhkeamista. Elo ja olo on turvallista ja apua löytyy yksineläjälle joka tarpeeseen.