Viimeinen näytös!

Syksy on kasvukauden viimeinen näytös, jossa on tarjolla hienosti hiottu spektaakkeli ja yllätysloppu kasvukaudelle. Keväästä kesän kautta syksyyn saapuva trilleri on polveillut monin juonenkääntein sateista helteisiin ja lopulta siintyvään syksyyn. Luonto ei luovuta ilman ruskan tuomaa draamaa. Se pukeutuu nyt leiskuvaan loppuunsa ennen viimeistä kumarrusta yleisön edessä.

Syksyn värejä kadun varrella.

Olen kirjoittanut paljon elämästä täällä kaupungin lähikylillä, mutta nyt palataankin Raahen keskustaan syksyn ruskan merkeissä. Raahe on hyvin vehmas ja vihreä kaupunki, jossa katu- ja puistovihreällä on iso näkyvyys. Näin syksyisen ruskan alkaessa liputan hieman sitä kaupungin ytimessä, koska se on osa omaa työtäni yhteisessä viihtyvyydessä.

Ruskaa Kauneuskanavan ympäristössä.

Valitessani istutettavia kasveja lajivalikoimaa ratkaisee yhtenä tekijänä myös ruskavärit. Ne kruunaavat ja aateloivat kasvukauden viimeisen väriloiston. Tästä syystä olen suosinut pihlajia ja vaahteroita. Molempia sukuja istutuksiin on vielä paljon suunnitelmissa, sillä parhaimmat ruskavärit löytyvät näistä suvuista. Myös kirsikoista löytyy mahtavat värisävyt. Prisman parkkipaikkaa kiertää pilvikirsikoiden rivistöt, joista pian puhkeaa loistoonsa liukuvärjättynä vihreän, punaisen ja keltaisen sävyt. Nesteenpuistossa Ouluntiellä on Raahen ensimmäiset rusokirsikat muuttumassa leiskuvan punaisiksi. Pihlajista parhaat ruskaantujat ovat tuurenpihlajat, joita on Rantakadulla Juvan veistospuistossa, vanhan paloaseman takana ja Kirkkolahden risteyksestä itään kahdella kaistalla. Kyllä ne esille tulevat, kun kylmä vähän puraisee.

Syksyä Rantakadun varrella. Taustalla vihreä Soveliuksen talo.

Mielestäni ihan paras ruskanäkymä on kanavanranta, jossa pylväspihlajien alla kasvavat angervot saavat punaisen ruskan. Kananvanranta on pitkä massaistutus, joka luo vahvan näkymä peilautuen kauniisti kanavan vesipintaan. Nyt siellä leimuavat jo lamoherukat punaisena. Jatkoa seuraa ihan tuokion päästä angervojen päästessä vauhtiin.

Vaahtera pukeutuu syksyn väreihin Seminaarin alueella.

Ruskaa nähdäkseen täältä ei tarvitse lähteä Lappiin asti. On meilläkin sitä, mutta vähän eri muodossaan. Jokainen päivä on muutosta vuoden kierron kulussa, joten avoimin silmin kannattaa kävellä, pyöräillä tai autoilla vähän hiljempaan tahtiin katsoen ympärille. Tämä viimeinen väriloisto on sangen lyhyt vaikkakin tosi antoisa. Anna värien tarttua sielun iloksi asti. Edessä on monta harmaata, kylmää ja pimeää kuukautta. Väriterapiaa kannattaa tankata varastoon asti.

–Tita

Kirjoittaja on aktiivinen raahelainen, tullista tullut rakkauden perässä ja rakastunut sopivan pieneen kaupunkiin. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä