Titan paratiisi on maaseudun rauhassa Haapajoen varrella – “Täällä on kaikkea mitä ihminen voi toivoa”

Haapajoki-Arkkukarin kylällä, alle vartin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta sijaitsee puutarhuri Titan paratiisi. Se on paikka, jonne mentäessä arkiset murheet jäävät kotitien risteykseen ja jossa suurin ”häiriötekijä” on silloin tällöin kiekaiseva naapurin kukko.

Raahe on asumisvaihtoehdoiltaan varsin monipuolinen kaupunki. Kompaktin keskusta-asumisen, merellisten asuinalueiden, idyllisen Wanhan Raahen sekä viihtyisien taajamien ohella Raahesta löytyy viehättäviä, yhteisöllisiä ja luonnonläheisiä kyliä, jotka sijaitsevat lyhyen automatkan päässä kaupungin palveluista.

Kun huristelee kaupungin keskustasta vähän toistakymmentä kilometriä etelään päin, tulee Haapajoki-Arkkukarin kylälle. Sieltä löytyy kaupunginpuutarhurina työskentelevän Titan paratiisi.

Tita kertoo, että hänet käytiin hakemassa Raaheen 25 vuotta sitten.

– Ihastuin ensin tähän mieheen ja sen jälkeen tähän paikkaan. Olin aiemmin aavistuksen rauhaton, olinhan ehtinyt muuttaa ennen tänne saapumistani sen kolmekymmentä kertaa. Tänne tulemisen jälkeen muuttoa ei ole tarvinnut enää miettiä!

Syvälle jokitörmään juurensa kasvattanut Tita kertoo pilke silmäkulmassaan, että hänen loppusijoituskohteensakin – palvelukeskus Salonkartano – löytyy samalta kylältä.

Tita punaisen tupansa edustalla kotipihallaan.

Intohimona puutarhanhoito – Haapajoella Raahen ruusumaan kasvualusta

1800-luvulla rakennettu, kulttuurihistoriallisesti arvokas pihapiiri Haapajoen varressa on Titalle paras paikka maailmassa mitä voi ajatella. Täällä on lääniä, neljä hehtaaria, toteuttaa intohimoaan eli puutarhatyötä. Puutarhurin piha pursuaa värejä, tuoksuja ja visuaalisuutta. Näkymä tarjoaa läpi kasvukauden jatkuvasti uutta hehkua.

Puutarhanhoitotyö on Titalle intohimo, jota hän toteuttaa myös ammatikseen Raahen kaupungilla kaupunginpuutarhurina. Kotona Haapajoen varrella toimii eräänlainen koealusta, josta puutarhuri ammentaa kaupungin viheralueiden suunnittelussa ja jonka hedelmistä kaupunkilaiset ja matkailijat pääsevät nauttimaan.

– Ruusumaan kasvualusta on täällä. Täällä kasvaa myös pilaritammi, jota tullaan tulevaisuudessa näkemään Raahen katupuuna.

Titan puutarhassa kasvaa monen monta eksoottista lajiketta, sellaisia, joita ei normaalisti näillä leveysasteilla tavata. Kasveja löytyy pihamaalta joku sata lajiketta; puuvartisia kolmisen sataa ja ruusujakin sata sorttia. Omavaraisuusajattelua löytyy myös: satoa kasvatetaan hyötymaassa ja säilötään maakellarissa.

Yhteisöllinen ja turvallinen kyläyhteisö lähellä kaupunkia – “Älyttömän hyvä paikka kasvattaa lapsia”

Asuessaan omassa rauhassa maaseudulla puhtaan luonnon ympäröimänä Tita kokee olevansa etuoikeutettu.

Haapajoki-Arkkukaria Tita kuvaa erittäin yhteisölliseksi kyläksi, jossa vanha kunnon naapuriapu on tänäkin päivänä voimissaan. Toisista huolehditaan ja jeesitään mutta ei kytätä. Täällä eletään ja annetaan toisten elää.

Täällä asuessa saa rusinat pullasta. Kaikki hyvä on käden ulottuvilla.

Kylällä riittää lapsiperheitä. Kulkuyhteydet lähikouluun eli Haapajoen kouluun ovat hyvät ja turvalliset. Lasten ei esimerkiksi tarvitse ylittää vilkkaasti liikennöityä kasitietä. Haapajoen koulussa tarjotaan opetusta 1–6-vuosiluokkien oppilaille, ja koulussa toimii myös esiopetusluokka. Kuudennen luokan jälkeen on hyvä siirtyä opin tiellä Saloisten vuonna 2020 valmistuneeseen uuteen yläkouluun.

– Tämä on rauhallinen, luonnonläheinen, stressitön ja turvallinen kylä, jossa on älyttömän hyvä kasvattaa lapsia. Etäisyydet ovat lyhyet, on helppo siirtyä hulinaan ja takaisin.

Tita kotipihalla puutarhassaan ruusujen ympäröimänä.

Tontteja ja omakotitaloja on tarjolla – “Lapsiystävällinen Raahe on täällä läsnä”

Maaseudulle muuttoa harkitsevalle Tita vinkkaa, että Haapajoki-Arkkukarin alueella on myytävänä sekä tontteja että omakotitaloja.

Harrastusmahdollisuudet maaseutumaisessa kylässä ovat varsin moninaiset: on jäätä, latuja, jääkiekkokaukalo sekä kyläyhdistyksen oma leikkikenttä. Metsästys- ja marjastusmaat, patikointi- ja läskipyöräilyreitit ovat aivan vieressä – unohtamatta kotieläinten pitämistä tai puutarhanhoitoa.

Haapajoki-Arkkukarin kyläyhdistys on todella aktiivinen, ja kylällä vallitsee hyvä talkoohenki. Viimeisimpänä osoituksena tästä on frisbeegolf-radan nouseminen talkoilla kylän pintaan. Raahen kaupunki avusti radan raivaustöissä. Yhdenmukaiset postilaatikkotelineet ja kauniit, punamultaiset linja-autokatokset ovat yksi viihtyisän alueen tavaramerkeistä.

Lapsiystävällinen Raahe on täällä toden totta läsnä.

Arkkukarin alueelta löytyy oman koulun lisäksi myös mm. oma sivukirjasto, kyläriihi, Saloisten kotiseutumuseo ja siirtolapuutarha sekä ikäihmisten palvelukeskus Salonkartano. Järvelänjärven rannalla toimii sesonkiaikana grilli-cafe ja muutenkin aktiivista yritystoimintaa löytyy. Nopean valokuituverkon valmistumisen myötä etätöiden tekeminen onnistuu suoraan maaseudun rauhasta käsin.

– Täällä on kaikkea mitä ihminen voi toivoa. Tämä on ihastuttava asuinmiljöö läpi vuoden. Tähtitaivasta ja revontulia ei tarvitse lähteä hakemaan Lapista. Tuoksut, linnunlaulut, sateet, myrskyt ja eri vuodenajat, ne kaikki aistii täällä aitoina ja puhtaina.

Raahea Tita on luonnehtinut mahdollisuuksien kaupungiksi. Se on hänen mielestään lumoavalla tavalla pieni paikkakunta, jossa muuallakin kuin kylillä yhteisöllisyys näkyy. Toisia autetaan, löytyy turvallista huolenpitoa. Ei tarvitse pelätä, ja miljöö on kaikin tavoin turvallinen.

Tita puisella Haapajoen ylittävällä sillalla.

Tilaa ajatella ja hengittää – Merenrannalla on hyvä nollata ajatukset

Pihan poikki virtaavaa Haapajokea Tita kuvaa elämän virraksi. Saukot sukeltelevat, kaloja riittää ja joki antaa myös kasteluveden. Haapajoen ylittää puinen silta, jonne Tita tapaa tulla aamuisin kahvikupposen kanssa tervehtimään jokea ja katsomaan, millä tuulella se on tänään.

Ajatusten nollauspaikka löytyy Titalle noin kilometrin päässä kotoa, merenrannasta. Kesällä samoillaan metsiä pitkin ja talvella jäitä pitkin. On tilaa ajatella ja hengittää.

Elokuisen torstai-iltapäivän rauha Haapajoen varrella tuntuu olevan miltei rikkomaton. Pörriäiset ja eri perhoslajikkeet nauttivat loppukesän lämmöstä eri kasveissa viihtyen. Hiljaisuuden rikkoo hetkeksi naapurin kukko.

– Tämä on näillä main suurin ”häiriötekijä”, Tita naurahtaa ja jää kuuntelemaan, malttaako hänen oma Nox-kukkonsa olla vastaamatta vastakiekaisulla.

Tällä kertaa malttaa.

Kuvat ja teksti: Tarmo Somero, 2021.

Titan kirjoituksia Raahelaisten tarinoissa

Päivämäärä