Kätketty aarre: Piitamanranta

Piitanassa Vatungintieltä kääntyy viitoittamaton liittymä meren rantaa kohden. Paikkaa on liki mahdoton löytää ilman tietoa paikan olemassaolosta. Tie päättyy ympyränmalliseen kääntöpaikkaan, jossa usein parkkeeraa autoja. Siitä jatkuu hyttysten kesken kuljettava muutaman sadan metrin polku läpi rantapöpelikön. Kuljetaan ohi kyläyhdistyksen rakentamien pukukoppien ja puuceen yhä vain näkemättä määränpäätä. Lopulta kaislojen keskeltä avautuu maisema Rivieran veroiseen paratiisiin: huikean iso hiekkaranta meren rannalla.

Hiekkarantaa Piitamassa.

Piitama on saanut nimensä Piteå-nimisen laivan haaksirikkouduttua Piitamakivenä tunnettuun isoon lohkareeseen joskus muinoin. Maankohoamisen seurauksena Piitamakivi on nykyään rantalepikossa meren paettua paikalta. Meren ranta siirtyy yhä vain kauemmas, ja maankohoaminen tuottaa omanlaistaan luontoympäristöä pakenevan meren tilalle.

Mutta raahelaiseen Rivieraan palatakseni kerrottakoon, että Piitamanranta on ihan huikea hiekkaparatiisi. Se on uimarantakäytössä, mutta ei ole virallinen uimapaikka. Eli sinne saa tulla myös koirien kanssa. Yleensä paikka on sangen rauhallinen, mutta paikalliset sitä hyödyntävät ahkerasti. Sinne kun pitää osata mennä ilman viittoja ja google mapsia. 

Kiviä seesteisessä vedessä.

Tarjolla on lapsillekin todella turvallinen uimapaikka mataluutensa vuoksi. Aikuiselle uimasyvyyteen kahlaaminen vaatii parin sadan metrin kävelyä matalassa rantavedessä. Sittenkään ei löydä äkkisyvää, vaan aina yltää jalat helposti pohjaan. Ja pohjana on ihan puhdas hiekka, eikä sinilevästä ole koskaan ollut havaintoja. Vesi on näillä helteillä matalassa vedessä tosi lämmintä!

Piitama on pala harvinaislaatuisen ihanaa paratiisia. Siellä näkyy romanttisimmat auringonlaskut kaiken muun ihanan lisäksi! On etuoikeutettua asua kävelymatkan päässä hienosta uimapaikasta täydellisessä rauhassa! Uimahullu koira saa päivittäisen ilonsa helteissä viilentymisessä, ja omistajatkin pääsevät huuhtomaan päivän hiet iltauinneilla. Elämän luksusta ihan ilmaiseksi.

Koira matalassa rantavedessä.

–Tita

Kirjoittaja on aktiivinen raahelainen, tullista tullut rakkauden perässä ja rakastunut sopivan pieneen kaupunkiin. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä