Kesä kaikilla

Neljä vuodenaikaa on valtava rikkaus täällä Suomessa. Vuodenkierron kulku tuo elämään rytmiä ja selviä vuodenaikaan liittyviä puuhia. Nyt on kolat ja lumilapiot viimein uskaliaasti kannettu kesävarastoon yhdessä talvivaatteiden kanssa. Maailma vihertyy ja alkaa kukkia kovaa vauhtia. Täällä kylillä isännät ja emännät nujakoivat rangoista polttopuita kuivamaan, kuopsuttavat pihassa ja kasvimailla, sekä virittelevät pihagrillejään taas tuottamaan vaihtelua ruoanlaittoon.

Ruokaa paistumassa grillissä.

Kevät on meren vuoksi aina viileä, mikä ei ole vika vaan ominaisuus. Meri on kylmä vielä pitkään, vaikka uskaliaimmat ovat jo käyneet ensimmäisellä hyytävällä uintireissullaan. Taatusti se on virkistävää, mutta itse odotan kyllä lämpimämpiä vesiä. Syksyllä sitten meri antaa kaiken sen, mitä vaille keväällä jäädään. Mereen on ladattu koko kesän lämpö, ja vaikka sisämaassa iskee syksy halloineen, niin raahelaisia hellitään meren lämpimällä huokaisulla vielä pitkään. Meren äärellä asujalle se antaa aina omat ominaisuutensa.

Koira uimassa.

Alkukesän aurinko ja lämpö kuorii raahelaiset talvivaatteiden lisäksi myös pohjalaisesta hiljaisuudestaan. Kaupungilla näkee iloisia ihmisiä hymyilemässä ja jopa juttelemassa tuntemattomille. Ihmiset kääntyvät kaamoksen jälkeen hilpeästi ulospäin. Kesä tuo iloisen elämän niin lähelle, että siitä on helppoa ottaa kiinni jokaiselle. Se voi olla kävelyretki metsissä tai meren rannoilla, puistokierros tai -piknik, suppailua tai kannotissa melontaa. Kaikille löytyy jotain.

Meren kultaiset aallot.

Itse huokaan hiljaa, että koronakoukerot olisivat hiljalleen taakse jäänyttä aikaa. Rajoitukset höllenevät kesän mittaa, ja päästään taas näkemään ihmisiä, koetaan kesätapahtumia sekä muita rientoja. Tilanne näyttää sangen hyvälle näiden kaikkien osalta. Tämä kurimus on nyt nautittu kärsivällisesti, mutta hintansa siitä on jokainen maksanut. Annetaan siis ilon ja valon virrata sieluun asti – nyt on kesä!

Koira vaaleanpunaisena kukkivan puun juurella.

–Tita

Kirjoittaja on aktiivinen raahelainen, tullista tullut rakkauden perässä ja rakastunut sopivan pieneen kaupunkiin. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä