Urheilukatsojan Raahe

Tällä kertaa ei tarvittu ketään pyytämään tekstiä. Urheilu on aina ollut lähellä sydäntä. Vaikka suurin osa omasta vapaaehtoistyöstä on kulunut jalkapallon parissa, niin sujuvasti seuraan kaikkea mahdollista.

Urheilun tai tuon jalkapallon merkitystä kuvannee muuttomme Raaheen. Kun sain tiedon, että Raahessa voisi opiskella mielenkiintoista alaa, niin ensimmäinen reaktio oli kaivaa esille jalkapallon vuosikirja. Pelataanko Raahessa jalkapalloa? Kyllä pelattiin ja sitten muutettiin.

Mutta mitä aikuisten joukkueurheilua Raahessa voi seurata livenä paikan päällä? Pääsarjatason otteluita tarjoaa Pattijoen Urheilijoiden pesäpallomiehet. Seuraavaksi korkeimmalla tasolla pelaavat PattUn naiset ja AS Moonin futsalmiehet. Tulevana talvena toiseksi korkeimmalla tasolla pelaavat myös AS Moonin futsalnaiset.

Pykälää alempaa löytyy Suomi-sarjassa jääkiekkoa pelaava Raahe-Kiekko ja naisten puolella Teräs-Kiekko. Seuraavalla tasolla on FC Raahen niin miesten kuin naisten kolmosessa. Neljänneksi korkeimmalla tasolla viihdettä tarjoavat Teräs-Kiekon miehet ja Team Tempon salibandyn pelaajat.

Muuta vuosi sitten tarjolla oli lentopalloakin ja vielä kauempana historiassa koripalloa. Molempien lajien toimintaa on edelleen Raahessa. Lentopallossa juniorijoukkueina ja koripallossa kerhotoimintana.

Pääsarjatason urheilun katsominen toki maksaa. Noiden muiden listattujen kohdalla voisi puhua hyvin maltillisista hinnoista. Jalkapalloa ja salibandya pääsee tällä hetkellä katsomaan maksutta.

Naisia pelaamassa beachfutista.

Itselle urheilun seuraaminen on ollut aina iso juttu. Peli on toki aina pääosassa, mutta melkein yhtä tärkeänä pidän keskusteluja muiden katsojien kanssa. Eri lajien raahelaiskatsomot ovat täynnä puolituttuja. Keskustelemme pelistä, mutta myös muista asioista.

Katsomoiden kautta on löytynyt hyviä ystäviä. Älä kuitenkaan pelkää. Jos olet tuntematon, niin saat pysyä sellaisena ja keskittyä vain pelin seuraamiseen. Raahelainen ei änkeä viereesi porisemaan turhia. Mutta toisaalta, jos haluat päästä sisälle ”piireihin” puhumaan, niin sinut otetaan vastaan avoimin mielin.

Nuo eri katsomoiden puolitutut tuottavat pienen ongelman. Joidenkin kanssa on varmaan puhuttu jo  monta vuotta. Nimiä en tiedä. Eikä enää kehtaa kysyäkään.

Paras tarina lienee yhden tutun jututtaminen lehteä varten erään lajin puulaakiturnauksen yhteydessä. Käytiin hyvä keskustelu. En vain millään muistanut kenen kanssa puhuin. Avuliaat raahelaiset kuitenkin pelastivat minut. Kävelin seuraavan ihmisen luo. Näytin vaivihkaa hänelle sitä puhuttamaani henkilöä ja kysyin kuka hän on. Pelastajani tunnen nimellä ja nykyään myös sen toisen henkilön.

Siis virallisemmin urheilun katsominen on yksi keino yhteisöön integroitumisessa. Raahen lajilista on paljon yllä mainittuja laajempi, mutta palataan siihen myöhemmin ja katsotaan silloin mitä kaikkea täällä voi itse harrastaa.

–Roippa

Kirjoittaja on tullista tullut, joka kokee olevansa paljasjalkainen raahelainen ainakin suihkussa. Elää tällä hetkellä elämäänsä ICT-opettajana, urheilusta paikallislehteen kirjoittamalla sekä valmentamalla jalkapallo- ja futsaljunioreita. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä