Roippa on viihtynyt Raahessa jo 26 vuotta – ”Kaikki tarpeellinen löytyy kahden kilometrin säteellä kotoani”

Pietarsaaresta Toholammin kautta Raaheen 1990-luvun puolivälissä muuttanut Roy eli tuttavallisemmin Roippa on viihtynyt Raahessa jo 26 vuotta. Arki merenrantakaupungissa on sujuvaa, kaikki tarvittava on pyörämatkan päässä ja harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset.

Juuri sopivan kokoinen kaupunki. Tarpeeksi iso, jotta sieltä löytyy kaikki olennainen, mutta silti tarpeeksi pieni, että siellä on elossa kylämäinen toisten auttaminen. Tätä mieltä Roippa on kotikaupungistaan Raahesta. 

Jossain vaiheessa Roippa huomasi, että hänestä oli tulossa tavallinen pikkukaupungin asukas, joka tapasi ajatella, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella, ja huomio tuntui kiinnittyvän yhä useammin negatiivisiin asioihin. 

– Siinä katoaa helposti ymmärrys siitä, mitä kaikkea hyvää meillä täällä oikeasti on. Pysähdyin ja mietin, että täällä todellakin on kaikki olennainen alle kahden kilometrin päässä kotoani.

Mies istumassa kivellä meren rannalla.
Roippa viihtyy paitsi rakennetussa urheiluympäristössä myös meren rannalla. Kuva: Tarmo Somero.

Matkat harrastuksiin ja palveluihin pyöräillen – ”Täällä ei tarvitse ajokorttia” 

Roippa asuu perheineen aivan Raahen keskustan tuntumassa. Matkaa ydinkeskustaan on puolisen kilometriä. 

Sijainti on ajokortittomalle miehelle mitä parhain. Matkat kauppoihin ja harrastuksiin hoituvat näppärästi pyöräillen. Työmatkoihinkaan ei tällä miehellä kulu hurjasti aikaa, sillä työpaikkana jo 25 vuotta toiminut Raahen Porvari- ja Kauppakoulu löytyy aivan kulman takaa. 

Voisi kuvitella, että vain kivenheiton päässä keskustasta ja muutaman sadan metrin päässä kohtuullisen vilkkaasti liikennöidystä tiestä asuttaessa rauha ja hiljaisuus jäisivät haaveeksi, mutta Roipan mukaan näin ei ole. 

– Hiljaisuus näin lähellä kaikkea on välillä melkein epätodellista. Ei tarvitse lähteä metsään sitä kokeakseen.

Lapsiperheiden palvelut pelaavat ja harrastusmahdollisuuksia riittää 

Roipan perheeseen kuuluu seitsemän lasta, joista viisi on syntynyt Raahessa, joten hänellä on kertynyt vuosien varrella kokemusta lapsiperheen arjesta Raahessa. 

– Päiväkotipalvelut pelaavat täällä erittäin hyvin. Päiväkotipaikkoja on ollut hyvin saatavilla ja olemme saaneet aina hoitopaikat kodin läheltä. Myös hoitoaikojen suhteen on oltu erittäin joustavia.  

Päivähoitopaikkojen ohella myös koulut ovat lähellä. Se on Roipan mukaan ehdottomasti yksi kaupungin vetovoimatekijöistä. 

Pitkään urheiluseuratoiminnassa mukana ollut Roippa toteaa, että kokoisekseen kaupungiksi Raahe tarjoaa erittäin monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia. Seuravetoinen urheilu- tai liikuntaharrastus onnistuu lukuisissa eri lajeissa, niin suomalaisissa valtalajeissa kuin vähän erikoisemmankin urheilun parissa. 

– Kiekkoa, jalkapalloa, yleisurheilua, pesäpalloa, judoa… Vaihtoehtoja on paljon ja toiminta helposti saavutettavissa. Lisäksi harrastaminen on täällä oikeasti edullista, etenkin kun vertaa isompiin kaupunkeihin. Täällä maksetaan vuodessa se, mitä isolla paikkakunnalla saattaa pahimmillaan mennä kuukausimaksuna.  

Roippa muistuttaa myös, että Raahessa riittävä asukasmäärä mahdollistaa sen, että harrastaminen seurassa jatkuu varmemmin pitempään. Ei tule ongelmaa siitä, että pelaajat loppuisivat kesken.

Beachfutiksen pelaamista rantahietikolla.
Raahen monipuoliset ja suhteessa edulliset harrastusmahdollisuudet saavat Roipalta kiitosta. Kuvassa meneillään Beachfutis-turnaus vuonna 2017. Kuva: Saara Böök.

Mielenrauhaa meren rannalta 

Tullista tulleena kaupunkilaisena Roippa näkee, että Raahessa ei ole ongelmaa porukoihin mukaan pääsemiseksi, ja hän on aina löytänyt vastakaikua omalle avoimuudelleen. 

– Oma asenne ratkaisee. Ihmiset ovat juuri niin avoimia kuin itse olet valmis olemaan heille. 

Muualta tuleville vierailleen Roippa esittelee kaupungista mielellään etenkin Pikkulahden aluetta. Vanhassa kaupungissa piipahdetaan myös vierailulla.

Vaikka Roipan tapaakin varmimmin rakennetusta urheiluympäristöstä, voi hänet löytää piipahtamasta tuon tuosta myös meren rannalta. Siellä voi pistäytyä helposti vaikka kesken työpäivän.  

– Meren äärellä on hyvä rauhoittua, kun näkee jotain sellaista luonnonvoimaa, mihin ihminen ei pysty vaikuttamaan.

Teksti: Tarmo Somero, 2021.

Roipan kirjoituksia Raahelaisten tarinoissa

Päivämäärä