Tutustu Raaheen

Onnekkaiden ulottuvuus löytyy Raahesta, leppoisan arjen kotisatamasta Perämeren rannalta. Täydellisen pikkukaupunkimme tarinaan mahtuu meren ja luonnon syleilyä, toimeliaisuutta, laadukkaita palveluja, edullista asumista ja oman näköistä elämää. Tervetuloa kirjoittamaan oma lukusi!

Henkilö kävelemässä keskellä puutalojen reunustamaa katua.
Wanha Raahe on yksi maamme parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja. Kuva: Tiina Lämsä.

Raaheen on helppo rakastua

Raahe on täydellinen pikkukaupunki: luonnonkaunis, historiallinen, mielenkiintoinen asuinpaikka, mutta samalla myös toimiva, lyhyiden etäisyyksien palvelukeskittymä ja työssäkäyntialue. Pohjois-Pohjanmaan toiseksi suurimmassa kaupungissa, noin 24 000 asukkaan Raahessa, panostamme vahvasti tulevaisuuteen, mikä näkyy mm. laadukasta elämää tukevassa kaavoituksessa ja tonttitarjonnassa. Meiltä löydät edullisia ja helppoja asumisvaihtoehtoja niin väljästä ja rauhallisesta maaseutumaisemasta kuin keskustan merinäköalastakin.

Raahessa asukkaista pidetään huolta. Teemme töitä sen eteen, että Raahe pysyy turvallisena ja viihtyisänä paikkana asua, olla ja elää. Kaupunkistrategian mukainen visiomme on olla paras omille, kaunis vieraille ja hyvä kaikille. Monipuolinen luonto ja historialtaan rikas ympäristö antavat tähän erinomaiset edellytykset. Lapset ja nuoret saavat kasvaa rauhassa, ammentaa oppia terveissä kouluissa ja harrastaa monipuolisesti omassa kaupungissaan. 

Meillä ei ole ruuhkia tai pysäköintimaksuja. Keskustan palvelut sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan, joten asiointi on helppoa ja sujuvaa. Voimme luvata, että elämälle jää enemmän aikaa! Kaupungissamme riittää tekemistä niin ikiliikkujalle, kulttuurikärpäsenpuremalle, taivaanrannanmaalarille kuin käsillätekijälle.

Meri on aivan kaupungin sydämessä samoin kuin Raahen saaristo, joka valittiin Vuoden 2016 retkikohteeksi. Wanha Raahe on vaikuttava, yli 300 puurakennuksen kaupunginosa, jossa aika on pysähtynyt mutta elämä jatkuu. Raahen laadukkaista museoista löytää mm. näyttöä purjelaivakauden loiston ajoista sekä maailman vanhimman sukelluspuvun Wanhan Herran.

Asukkaamme ovat väsymättömiä duunareita, hyväsydämisiä hoivaajia, reiluja kaupankävijöitä ja paljon muuta – todellisia aarteitamme. 

Nainen kävelyllä kahden koiran kanssa talvi-iltana.
Raahe on asumisvaihtoehdoiltaan varsin monipuolinen kaupunki. Asuitpa missä päin kaupunkia tahansa, luonto ja monipuoliset ulkoilumahdollisuudet ovat aina käden ulottuvillasi. Kuva: Tiina Lämsä.

7 vinkkiä raahelaistumiseen

1. Sukella mereen

Raahea ei olisi ilman merta! Se on väylä ja virkistys, aina erilainen, lempeä ja tyyni, välillä vellova raivotar. Meri puhdistaa ajatukset, pitää mielen nöyränä voimillaan ja on aina yhdistänyt ihmisiä. Meren hedelmiä saa Lapaluodon kalamyymälästä ja sen laineilla pääsee harrastamaan monenlaista. Joten sukella rohkeasti mereen – joko kirjaimellisesti tai ajatuksissasi.

2. Seikkaile Wanhassa Raahessa

Uppoa toiseen maailmaan yhdessä Suomen parhaiten säilyneessä vanhassa puutalomiljöössä. Wanha Raahe on aivan kaupungin ytimessä ja täynnä toinen toistaan hienompia helmiä. Piipahda kahvilla ja leivoksella Langin Kauppahuoneella tai varaa Raahen matkailuoppailta kierros, joka johdattaa erilaiseen aikaan merenkulkijoiden, kauppiaiden ja tupakkatehtailijan tarinoiden avulla.

3. Kiertele kylillä

Raahe on paljon muutakin kuin ensi silmäyksellä huomaa. Pinta-alamme on suurempi kuin Helsinki, Vantaa ja Espoo yhteensä! Kaupunkiimme mahtuu merellisen keskustan lisäksi aitoa maalaismaisemaa ja viehättäviä pikkukyliä, joista jokaisella on oma luonteensa. Aktiiviset kylä- ja asukasyhdistykset järjestävät mukavia tapahtumia, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Nuori nainen ja mies hymyilevät ja katsovat toisiaan vanhojen muotokuvien edessä.
Raahen historia on tarinoita täynnä. Laivapatruunin kodissa pääsee aikahypylle 1890-luvun laivanvarustajakauppiaan vauraaseen kotiin. Kuva: Tiina Lämsä.

4. Ota paikallinen murre haltuun

Raahen murre muistuttaa Oulun murretta. Ylimääräiset ja pidennetyt vokaalit kuuluvat murteeseen samoin kuin sanojen niputtaminen yhteen ja konsonanttien lyhentäminen. Murteen jäljille pääsee parhaiten raataamalla (=puhumalla) paikallisten kanssa, mutta Matkailuoppaiden sivuilta pääsee myös tutustumaan aiheeseen.

Tulukaa kyllään nii keitetään kahavit! Eijjoo maitua mutta mennee kai se mustanaki pisketin kans.

5. Väistä tai höystä kuumat perunat

Niin kuin joka kaupungilla, myös Raahella on omat, vakituiset puheenaiheensa, joista riittää sanottavaa vuosi toisensa jälkeen. Tuulesta saa temmattua pitkätkin porinat, sillä Raahessahan tuulee – aina. Tuttu luonnonilmiö on suhteellisen turvallinen keskusteluaihe, mutta rohkeampi voi kysyä paikalliselta, missä Raahen tori sijaitsee. Todellinen uskalikko tiedustelee, mikä on paras paikallinen jääkiekkoseura!

6. Ihmettele tunnelmaa

Rentoudu. Istu kahvilassa tai ravintolassa, puiston penkillä tai torin laidalla ja katsele ihmisiä – tai tyhjiä katuja. Meillä tehdään kovasti töitä ja sitten on lupa olla. Iso osa raahelaisista tykkää olla kotona! Meillä on myös erilainen rytmi kuin muilla, koska vuorotyöläisiä on niin paljon. Siis jos keskustan kadut ovat autiot, johtuu se siitä, että kaupoissa on jo käyty tai ravintolasta haettu ruokaa kotipakettiin ja menty kotiin tai töihin. Raahelainen kahvilakulttuuri on kuitenkin selvästi virkistymään päin. Näytä esimerkkiä ja houkuttele paikallinen ulos syömään!

Henkilö tähyilemässä saariston rantakivikolla. Taustalla meri ja purjeveneitä.
Raahen saaristo palkittiin vuoden 2016 retkikohteena. Raahelaisille lähisaaristo tarjoaa virkistäytymismahdollisuuksia niin kesällä kuin talvellakin. Kuva: Susanna Halonen.

7. Sulaudu alkuasukkaiden joukkoon

Oo iha ölövinä niinkö muukki eli juttele, kysele ja tutustu.

Älä odota, että paikalliset tulevat tekemään tuttavuutta vaan tee itse rohkeasti ensimmäinen aloite. Raahelaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, mutta omaan tyyliinsä vaatimattomia ja hitaasti lämpeneviä. Meillä ei hötkyillä eikä hössötetä (=pidetä kiirettä tai elehditä innokkaasti), mutta autetaan kyllä. Tutustelukauden jälkeen raahelaista uskollisempaa ystävää saa hakea, sillä meillä pidetään omien puolta.

Raahe-linkkejä

Tässä sivustossa

Muualla verkossa

Raahe Suomen kartalla. Kartan taustalla ympyrä ja teksti "Onnekkaiden ulottuvuus".