Työt ja opinnot

Viriävä kasvu tarjoaa entistä enemmän työtä ja hyvinvointia sekä upeita mahdollisuuksia vahvistaa yritystoimintaa ja synnyttää uutta. Erilaisia opinpolkuja on jo nyt runsaasti, ja niitä kehitetään jatkuvasti.

Osaavia tekijöitä tarvitaan

Pohjois-Pohjanmaan toiseksi suurin kaupunki Raahe perustettiin liki 375 vuotta sitten kansainväliseksi satamakaupungiksi, ja sellaisena se toimii edelleen. Pietari Brahen vuonna 1649 perustamasta Brahestadista kehittyi myöhemmin merkittävä satama-, koulu- ja teollisuuskeskittymä.

Tänä päivänä elinkeinorakenteemme nojaa vahvasti teollisuuteen, mikä alkaa olla poikkeuksellista Suomessa. Työpaikkoja löytyy paljon myös sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä kaupan alalta ja hallinto- ja tukipalveluista.

Alueella onkin tarjolla mielenkiintoisia työtehtäviä esimerkiksi opettajille, lääkäreille, hoitajille, asiantuntijoille, insinööreille ja talousammattilaisille sekä koneistajille, sähkömiehille, rakentajille ja myyjille.

Merimaisemaa, purjevene ja tuulivoimaloita.
Raahe on ottanut vastuuta vetytalouden kehityksestä niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. Tuulivoima on yksi iso osa fossiilivapaata tulevaisuutta. Kuva: Leena Törmälä.

Energiasektorin vihreä siirtymä siivittää kehitystä

Raahe elää tällä hetkellä kovaa kehittymisvaihetta, joka tuo mukanaan aivan uusia mahdollisuuksia elinkeinoelämään. Raahen vetovoima niin vihreän teollisuuden, yrittämisen kuin matkailun kaupunkina on kasvussa. Kaupan ja vapaa-ajan palvelut tulevat myös tarvitsemaan lähivuosina entistä enemmän osaavia tekijöitä.

Nyt on tuhannen taalan paikka perustaa yritys Raaheen!

Avoimia työpaikkoja ja uutta suuntaa urakehitykseen

Työpaikkaomavaraisuutemme on parasta a-luokkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Raahessa on enemmän työpaikkoja kuin työntekijöitä. Suurimpia työllistäjiä ovat SSAB, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ja Raahen kaupunki.

Mikäli työmahdollisuuksia ei juuri nyt löydy omalta osaamisalueelta, tukee kaupunki pääsyä uudelleen uranosteeseen erilaisten palveluiden avulla. Myös uusille yrittäjille kaupungilla on tarjota upeat puitteet ja asiantuntevat yrityspalvelut.

Raahen avoimet työpaikat tarkistat näppärästi Työmarkkinatorista

Tulevaisuutta ja tuhannen taalan paikkoja -mainosvideo (0:20 min.). Videon musiikki: Teräspukeinen – Gabriel Korhonen, Johannes Haahti. Katso video suurikokoisena uudessa selainikkunassa.

Turvallinen koulutie Raahessa

Kaupunkimme takaa terveen koulun jokaiselle lapselle. Investointeja uusiin tiloihin on tehty kymmenien miljoonien arvosta.

Meillä on hyvät puitteet myös opiskelijaelämälle: asunnon löytää helposti ja edullisesti eikä omalle autolle ole tarvetta, sillä kaikki palvelut kaupoista ravintoloihin löytyvät kävely- ja pyörämatkan päästä. 

Peruskoulun jälkeen 2. asteen opiskelupaikkoja löytyy

Raahessa voi opiskella kokonaisen AMK-tutkinnon tai suorittaa korkeakouluopintoja jo osana toisen asteen perustutkintoa. Yhteistyötä tehdään useiden korkeakoulukumppaneiden kanssa.

Avointa yliopisto-opetusta ja ammatillista täydennyskoulutusta tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston Raahen toimipiste. 

Uusia taitoja oppimaan

Raahe-opistossa voi kartuttaa monenlaisia taitoja joko omaksi huvikseen tai ammattitaitonsa kehittämiseksi. Eri pituisia kursseja on tarjolla sekä lapsille että aikuisille. Taiteen peruskasvatus on myös Raahe-opiston järjestämää. Musiikkiopistossa puolestaan voi opiskella joko perus- tai opistotason päättötutkintoon saakka.

Porvari- ja Kauppakoulun A-rakennus kesäisenä päivänä.
Raahen Porvari- ja Kauppakoulu on kouluttanut osaajia Raahessa jo vuodesta 1882. Aloittaessaan se oli Suomen ensimmäinen opistotasoinen kauppaoppilaitos. Kuva: Tarmo Somero.

Perinteinen koulukaupunki

Raahessa on oltu koulutuksen kehittämisen kärjessä jo 1800-luvulta lähtien. Edelleen toiminnassa oleva Lybeckerin opisto, nykyään Mediakeskus Lybecker, perustettiin alun perin varattomille tytöille vuonna 1843 ja se on nykyisin monialainen luovuuteen ja kädentaitoihin painottuva opinahjo.

Raahen Porvari- ja Kauppakoulu sai alkunsa vuonna 1863 raahelaisten laivanvarustajaveljesten aloitteesta ja heidän perustamansa rahaston varoin. Koulun toiminta käynnistyi vuonna 1882. Opinahjosta valmistuu tänä päivänä monitaitoisia liiketalouden ja tietojenkäsittelyn ammattilaisia. 

Raahen seminaarissa puolestaan koulutettiin opettajia lähes sadan vuoden ajan. Tätä nykyä alueen arvokkaissa tiloissa on Raahen kaupungin, Pohteen ja yhdistysten toimintaa. Alueella järjestetään kaupunkilaisten iloksi muun muassa suositut vuosittaiset joulumarkkinat.

Raahen tietokonealan oppilaitos oli sekin yksi ensimmäisistä koko maassa. Koulutus oli kehityksen kärkeä ja niin laadukasta, että meiltä valmistuneet teknikot saattoivat päästä töihin pelkästään kertomalla opiskelleensa Raahessa. Meillä tehdään kovasti hommia uusien, ennakkoluulottomien väylien avaamiseksi korkeakouluopintojen pariin omalle kotipaikkakunnalle.

Factory barrels behind the sea.
Raahe steelworks SSAB. Photo: Saara Böök.