Työt ja opinnot

Viriävä kasvu tarjoaa entistä enemmän työtä ja hyvinvointia sekä upeita mahdollisuuksia vahvistaa yritystoimintaa ja synnyttää uutta. Erilaisia opinpolkuja on jo nyt runsaasti, ja niitä kehitetään jatkuvasti.

Osaavia tekijöitä tarvitaan

Pohjois-Pohjanmaan toiseksi suurin kaupunki Raahe perustettiin liki 375 vuotta sitten kansainväliseksi satamakaupungiksi, ja sellaisena se toimii edelleen. Pietari Brahen vuonna 1649 perustamasta Brahestadista kehittyi myöhemmin merkittävä satama-, koulu- ja teollisuuskeskittymä.

Tänä päivänä elinkeinorakenteemme nojaa vahvasti teollisuuteen, mikä alkaa olla poikkeuksellista Suomessa. Työpaikkoja löytyy paljon myös sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä kaupan alalta ja hallinto- ja tukipalveluista.

Alueella onkin tarjolla mielenkiintoisia työtehtäviä esimerkiksi opettajille, lääkäreille, hoitajille, asiantuntijoille, insinööreille ja talousammattilaisille sekä koneistajille, sähkömiehille, rakentajille ja myyjille.

Energiasektorin vihreä siirtymä siivittää kehitystä

Raahe elää tällä hetkellä kovaa kehittymisvaihetta, joka tuo mukanaan aivan uusia mahdollisuuksia elinkeinoelämään. Raahen vetovoima niin vihreän teollisuuden, yrittämisen kuin matkailun kaupunkina on kasvussa. Kaupan ja vapaa-ajan palvelut tulevat myös tarvitsemaan lähivuosina entistä enemmän osaavia tekijöitä.

Raahen seudulla on useita vetytalouden avaintekijöitä niin energiantuotannossa kuin -kulutuksessakin, ja SSAB suunnittelee aloittavansa massiiviset investoinnit Raahen-tehtaalleen fossiilivapaan terästuotannon aloittamiseksi paikkakunnalla vuoteen 2030 mennessä. Hyviä näkymiä tulevaisuuteen tuo myös puutuoteteollisuuden vahva nousu.

Työpaikkaomavaraisuutemme on parasta a-luokkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Raahessa on enemmän työpaikkoja kuin työntekijöitä. Suurimpia työllistäjiä ovat SSAB:n Raahen-terästehdas sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ja Raahen kaupunki.

Mikäli avoimia työpaikkoja ei löydy juuri omalta osaamisalueelta, tukee kaupunki pääsyä uudelleen uranosteeseen erilaisten palveluiden avulla. Myös uusille yrittäjille kaupungilla on tarjota upeat puitteet ja asiantuntevat yrityspalvelut.

Nyt on tuhannen taalan paikka perustaa yritys Raaheen!

Turvallinen koulutie Raahessa

Kaupunkimme takaa terveen koulun jokaiselle lapselle. Investointeja uusiin tiloihin on tehty kymmenien miljoonien arvosta. Peruskoulun jälkeen 2. asteen opiskelupaikkoja löytyy lukiostaKoulutuskeskus Brahesta ja Raahen Porvari- ja Kauppakoulusta. Ammattikorkeakoulututkintoja voi suorittaa rakennus- ja konetekniikassa, sairaanhoitoalalla ja pelialalla sekä väyläopintoja usealla alalla. Tutkinnon osia ja kursseja on tarjolla myös avoimessa yliopistossa.

Uusia taitoja oppimaan

Raahe-opistossa voi kartuttaa monenlaisia taitoja joko omaksi huvikseen tai ammattitaitonsa kehittämiseksi. Eri pituisia kursseja on tarjolla sekä lapsille että aikuisille. Taiteen peruskasvatus on myös Raahe-opiston järjestämää. Musiikkiopistossa puolestaan voi opiskella joko perus- tai opistotason päättötutkintoon saakka.

Perinteinen koulukaupunki

Raahessa on oltu koulutuksen kehittämisen kärjessä jo 1800-luvulta lähtien. Edelleen toiminnassa oleva Lybeckerin opisto, nykyään Mediakeskus Lybecker, perustettiin alun perin varattomille tytöille vuonna 1843 ja se on nykyisin monialainen luovuuteen ja kädentaitoihin painottuva opinahjo.

Raahen seminaarissa puolestaan koulutettiin opettajia lähes sadan vuoden ajan. Tänä päivänä alueen arvokkaissa tiloissa on Raahen kaupungin, Pohteen ja yhdistysten toimintaa. Alueella järjestetään kaupunkilaisten iloksi muun muassa suositut vuosittaiset joulumarkkinat.

Raahen tietokonealan oppilaitos oli sekin yksi ensimmäisistä koko maassa. Koulutus oli kehityksen kärkeä ja niin laadukasta, että meiltä valmistuneet teknikot saattoivat päästä töihin pelkästään kertomalla opiskelleensa Raahessa. Meillä tehdään kovasti hommia uusien, ennakkoluulottomien väylien avaamiseksi korkeakouluopintojen pariin omalle kotipaikkakunnalle.
 

Meren takana näkyvät tehtaan piiput.
Raahen terästehdas SSAB. Kuva: Saara Böök, Raahen seutukunnan kuvapankki.