Ulkona syömässä – Raahen ravintolat

Arjen kiireiden keskellä on toisinaan mukava helpottaa itseään ja napata take away -ruokaa kotipakettiin tai kesken etätyöpäivän poiketa valmiilla lounaalla. Herkullinen päivällinen toimii myös keinona juhlistaa vaikkapa juhlapyhää tai merkkipäivää. Korona-aikana tekee myös mieli tukea ravintola-alan yrittäjiä. Mutta ehkä ihan perimmäinen syy minun ulkona syömiselle on kuitenkin sama kuin kokkailun harrastamiselle: se, että ruoka on hyvää ja syöminen kivaa!

Halkaistu pitsa pahvilaatikon päällä.

Kolmen vuoden raahelaisuuden aikana, olemme jo kokeilleet monta paikallista ravintolaa. On käyty Raahen Hovin jouluruualla, vappubrunssilla sekä hovissa että Langilla. Pizzalla on herkuteltu paikan päällä ja haettu matkaan mukaan Alto MarestaFinlandiasta ja ManustaMaailman parasta kebabia on maisteltu sekä kesätapahtumien yhteydessä jättipannulta että kotipakettiin hakien – röllikastikkeella tietenkin. 

Lounasta on haettu kotiin ja syöty paikan päällä. Perinteistä ja herkullista kotiruokalounasta aidoista aineksista on tullut nautittua Langin kauppahuoneella. Vaihtelua on saatu pistäytymällä lounaalle thaimaalaisia makuja tarjoilevaan Ravintola Chaiyaphumiin Sovionkadulle.

Perunoita, kalaa, salaattia ja maitolasillinen.

Etenkin raksa-aikana nälkä yllätti usein ja silloin tuli tutuksi myös alueen grillit. Yksikin porilainen Saloisen Reipparilla vei kyllä kurnivan nälän tiehensä ja on jäänyt valtavalla koollaan mieleen. Ketjuravintoloiden tuttuun ja turvalliseen makumaailmaan on palattu myös Raahessa: PanchovillaSubwayHesburger ja Kotipizza on täälläkin hyväksi testattu. Tornitalon kiinalaisessa olen käynyt ruokailemassa ja maisemia ihailemassa omalla perheellä ja myös työkavereiden kanssa. Paikan sulkeminen harmittaa ja toivon että pian tilat löytävät uuden yrittäjän. 

Nälkäisenä Raaheen tulessa on kätevää että ruuan voi tilata valmiiksi ja napata nopsasti mukaan mökille. Tällä tyylillä haimme pari viikkoa sitten Vihannin valoristeyksessä sijaitsevasta Asema Plus -ravintolasta kebabrullat. Rullat maistuivat ja olivat valtavat: niistä riitti syötävää kahdelle päivälle. 

Lounasta valkoisessa kotipaketissa.

Vaikka monta paikkaa oli jo tullut tutuksi, olen tänä kesänä ihan tarkoituksella pyrkinyt kartoittamaan aiemmin käymättä jääneet ravintolat. Lisäksi on palattu uudestaan tuttuihin paikkoihin, joissa palvelu on ystävällistä ja ruoka hyvää! Tässä muutamia suosituksia juuri sinulle:

Lapaluodon kala ja kahvila tarjoaa lounasta tiistaista lauantaihin. Lisäksi tiskistä löytyy tuoretta kalaa, savukalaa ja esimerkiksi kalapihvejä. Kala on taatusti tuoretta ja palvelu ystävällistä – erästäkin asiakasta varoiteltiin, että jos heti alkaa kaloja paistella, ne saattavat sätkiä pois pannulta. Paikan mainokset eivät ole silmiini osuneet ja täytyy kyllä tietää minne on menossa, jotta paikan Lapaluodon perukoilta löytää. Mutta aika moni tuntuu löytävän. Pyöräilin paikan päälle poikani kanssa ja meidän lounastaessa paikalle tupsahteli asiakkaita tasaiseen tahtiin. Lounaalla näyttää olevan usein tarjolla kalakeittoa ja toinen kalaruoka – ilmeisesti sen mukaan, mitä kalaa kulloinkin on saaliiksi saatu. Itse pääsimme testaamaan paistetut ahvenfileet, joiden kylkeen sai valita voikastikkeen lisäksi joko uudet perunat tai kuorrutetut Rosamundat. Herkkua! Aion käydä toistekin!

Bright Sushi tarjosi sushin ystävälle yllättävän monipuolisen valikoiman. En olisi uskonut, että vähän huomaamattoman sisäänkäynnin takaa löytyy näin kattava valikoima erilaisia susheja. Tarjolla oli myös useita lämpimiä ruokia buffettyyliin ja salaattibaari, jossa ilahduin etenkin tuoreesta ananaksesta ja erilaisista meloneista. Sushin syönnin meidän perheeseen toi aikanaan Japaniin ja Manga-kulttuuriin ihastunut tyttäreni. Sushi on mainio ruoka: Se on herkullista ja jättää jälkeensä jotenkin kevyen olon. Vaikka söisi mahan täyteen, ei tule ähky. Sushien maut poikkeavat meidän tavanomaisesta ruuasta virkistävästi. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan: lautaselle muutama värikäs sushi, kuppiin soijakastiketta, jonka sekaan vähän wasabia ja lisäksi hieman inkivääriä. Jos kokemus osoittautuu liian eksoottiseksi, voit Bright Sushissa jatkaa vähän tutumpaan tapaan buffetpöydästä löytyvillä liharuuilla ja friteeratuilla herkuilla.

Vohvelihuone 22 on paikka, jossa saa aina ystävällistä palvelua. Asiakas kokee itsensä tervetulleeksi ja isot vohvelit ovat herkkua! Muistan yhä herkullisen kanaa, persikkaa ja fetaa sisältäneen suolaisen vohvelin, joka vei nälän mennessään. Mutta toki makeat vohvelit ovat useimmille se juttu ja niitä täältä löytyy iso valikoima! 

Toivottavasti tämä juttu herättelee sinutkin hoksaamaan kuinka paljon vaihtoehtoja Raahesta löytyy ja kokeilemaan niistä jotakuta. Omalla listallani ovat tälle kesää vielä ainakin seuraavat: 

  • Puolu Catering piknik-kassi: Puolun burgerikoju on tarjonnut makoisia herkkuja ja piknikkassien sisältö kuulostaa todella hyvältä! Tahdon testata!
  • Kahvila Cakepop Lohenpyrstössä: Paikka on sopivan pyörämatkan päässä ja kauniilla paikalla.

–Tiina

Kirjoittaja on tullin tuoma osa-aikaraahelainen, jolla on kakkoskoti Ruottalonlahdella. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä