Rantabaari

Raahen kakkoskoti on meille etenkin paikka, missä rauhoittua työntäyteisen arjen vastapainoksi. Ehkä parhaiten rentoutuminen onnistuu paljun lämmössä, ulkoilmassa. Kerran paljuillessa putkahti ajatus ilmoille: olisipa kätevää, jos tuossa vieressä olisi baari, josta voisi mieluista juomaa pyytää. Ei tarvitsisi nousta hyytävään ilmaan, vaan saisi pysyä paljun lämmössä. Höpsö ajatus ei jättänyt rauhaan, alkoi päinvastoin elää omaa elämäänsä. 

3D-mallinnus rantabaarista.

Minkälainen se sitten olisi, meidän rantabaari? No tietenkin siinä olisi ikkunaluukku, josta tarjoilla juomia. Takkakin toki, jotta saa syysiltoihin kaunista tunnelmaa ja lämpöä. Isot ikkunat, joista näkee merelle. Riittävästi tilaa, että ruokapöytä mahtuu. Diskopallo. Baaritiski tottakai. Rakennuksena tumma, pulpettikattoinen ja luontevana jatkumona jo rakennetulle terassille...

Heittelimme myös villejä ideoita ilmaan. Välillä rakennukseen toivottiin pallomerta, välillä majakkatornia lintujen katseluun. Hulluttelun keskellä ajatus kuitenkin kypsyi: joskus tulevina vuosina oman baarin ehkä vielä rakennamme. Tiedostimme toki, että ajatus omasta baarista on ihan järjetön. Mutta saahan sitä kait aikuisenakin hullutella. Yritimme toki perustella tätä myös järkisyillä: olisihan se kätevää, kun voisi syödä melkein kuin terassilla myös huonolla kelillä. Ja miten kiva siellä olisi istua iltaa, pelata lautapelejä, kuunnella musiikkia ystävien kanssa. Tai järjestää juhlia ja kestitä ystäviä.

Tiina iloisena rantabaarinsa tiskillä.

No kuinkas sitten sattuikaan: koronasta johtuen mieheni sai viime kesänä käskyn pitää vanhat lomat pois ja hänellä oli hieman yllättäen kaksi kuukautta kesälomaa. Hmm.. siinähän ennättäisi vaikka mitä. Vaikkapa rakentaa yhden baarin. Ideaa oli kehitelty sen verran hartaasti että suunnitelmien pistäminen paperille sujui nopeasti ja pian oli rakennuslupahakemus lähetetty. Sitten vain vähän määrälaskentaa ja ostoksille: K-rauta, Puumesta, Puuilo ja Ramirent tulivat tutuiksi. On kyllä kätevää, kun paikkakunnalta löytyy tarvittavat tuotteet ja kaupan päälle saa ystävällistä palvelua. 

Vaikka emme ole ihan ensikertalaisia rakennushommissa, oli tässä rakennuksessa silti puuhaa ehkä enemmän kuin arvelimme hommaan ryhtyessä. Rakentaminen ihan kiinni olemassa olevaan terassiin toi omat haasteensa. Työmaalla kyllä viihdyttiin tiiviisti ja homma edistyi yllättävän nopeasti. Rakentaminen toi kaivattua vastapainoa palkkatyölle ja oli mahtavaa nähdä miten baari alkoi muotoutua. Ikkunat ja liukuovi tilattiin asennettuna, isäni tuli avuksi piipun asennukseen ja lisäksi sähkötyöt teki raahelainen alan ammattilainen – kiitokset Jarnolle! Kaikki muu tehtiin ihan itse.

Kynttilöitä palamassa tunnelmallisessa rantabaarissa.

Juhannuksen kieppeillä aloitettiin ja venetsialaisiin saatiin baari valmiiksi. Ihan hyvä suoritus sanoisin. Ja kun vertaa 3D-mallia (johon paljussa kypsytellyt suunnitelmat piirrettiin netin ilmaisohjelmalla) lopputulokseen voi sanoa, että sellainen siitä tuli kuin pitikin. Ja kehtaa sanoa että itse tehtiin. 

Tiesimme toki jo ennestään, että meillä on täällä Raahessa aika ihana vapaa-ajan koti, joka on juuri meidän perheelle rakas paikka. Mutta kyllä tämä rantabaari sen vielä kruunasi. “Paratiisi” ehdotti ystävä, kun mietittiin paikalle sopivaa nimeä.

Näin korona-aikana olemme nauttineet paikasta lähinnä oman perheen kesken, mutta toki kovasti toivotaan, että tilanne helpottaa ja saamme kutsua myös ystäviä kylään. Eikun lasilliselle lähibaariin! Kippis!

–Tiina

Kirjoittaja on tullin tuoma osa-aikaraahelainen, jolla on kakkoskoti Ruottalonlahdella. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä