Raahen saaret: Iso-Kraaseli

Iso-Kraaselin saari on monipuolinen kohde: hyvät puitteet eväsretkelle, luontoretkelle ja jopa merenkulun historiaan tutustumiselle. Hyvällä tuurilla pookissa liehuu lippu sen merkiksi, että luotsituvan kahvila on auki. 

Venelaituri Iso-Kraaselin saaressa.Ensimmäistä kertaa pääsin käymään Iso-Kraaselin saaressa MeriRaahen kyydillä. Kesäpäivä oli silloin lempeän kaunis ja aurinkoinen. Jälkikäteen, kun näitä reissuja Raahen saariin muistelee, tuntuu että aina on ollut lämmintä ja kesäistä. Ehkä veneilypäiviksi on ollut mahdollisuus valita niitä kaikkein kauneimpia kesäpäiviä. 

Iso-Kraaselissa suosittelen kiertämään saaren luontopolun. Sitä varten kannattaa ladata puhelimen sovelluskaupasta ilmainen Glopas. Kun avaa sovelluksen puhelimestaan ja lähtee luontopolkua kiertämään, sovellus kertoo sinulle eri luontokohteista sitä mukaa kun niitä lähestyy - kätevää ja nykyaikaista. Lisäksi suosittelen laittamaan sukat jalkaan ja kunnon kengät. Polulla on nimittäin sen verran paljon muurahaisia, että sandaaleissa polku ei ole kovin nautinnollinen kokemus nm. “been there, done that”.

Luontopolun viitta Iso-Kraaselissa.

Meille tämä luontopolku on tarjonnut todellisia luontoelämyksiä. Kerran keskellä saarta metsästä alkoi kuulua ihmeellistä ryskettä. Vähän jo ehkä säikähdettiinkin, kunnes ryskeen syy selvisi: kaksi hirveä! En ole tainnut ennen hirveä niin läheltä nähdäkkään. Myös saaren kasvisto on monipuolinen. Esimerkiksi suolta bongasimme lihansyöjäkasveja. Saaren keskellä on kluuvijärvi, joka on tunnelmaltaan rauhallisen taianomainen kontrastina aavalle ulapalle.

Jos luotsitupa on avoinna, kannattaa kahvien lisäksi kiivetä kurkistamaan maisemia ja lueskelemaan vuosikymmeniä vanhoja viestejä, joita seiniin on raaputeltu. Luotsitupa on kyllä nähnyt monenlaiset myrskyt ja säät ja se näkyi rakennuksesta myös ulospäin. Viime vuoden aikana tupaa on kunnostettu ja urakka on varmasti ollut iso. Hienoa että vanhoista rakennuksista pidetään huolta.

Kesäinen Kluuvijärvi Iso-Kraaselissa.

Muutama käytännön juttu: Iso-Kraaselin saaressa on todella hyvät puitteet eväsretkelle: useampi tulistelupaikka, puita liiterissä, pöytiä taivasalla ja katon alla. Puucee löytyy ja paikkoja telttojen pystyttämiseen. Saapuminen veneellä on helppoa, sillä saaressa on iso betonilaituri ja myös melojia varten on kätevä rantautumispaikka. Saaresta voi myös vuokrata majoituspaikkoja luotsituvassa tai aitoissa. Vuokrata voi myös tunnelmallisen saunan.

–Tiina

Kirjoittaja on tullin tuoma osa-aikaraahelainen, jolla on kakkoskoti Ruottalonlahdella. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2021 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä