Raahen kirjamessuja vietetään 20.9. – 1.10.2022

Koronasta useampana vuonna kärsineiden Raahen kirjamessujen ohjelmisto on karannut järjestäjiltään vaivihkaa reilun viikon mittaiseksi kirjafestivaaliksi. Kirjallisia tapahtumia järjestetään eri puolilla kaupunkia ja luvassa on luentoja, kirjailijavierailuja, ohjelmaa lapsille ja nuorille sekä monenmoista kirja-aiheista kohtaamista.

Ensimmäisenä kirjallisuuteen keskittyvänä tapahtumana kuullaan tiistaina 20.9. Tapahtumatalo Raahen Fregatti-salissa museonjohtaja Eija Turusen luento "Raahea kirjoissa ja kansissa". Luennolla kuullaan Raahe-aiheisesta kauno- ja tietokirjallisuudesta sekä esitellään jokunen netistä löytyvä oivallinen tietolähde. Lapsiperheiden iloksi samana iltana Raahesaliin saapuvat Outolan veljekset Tatu ja Patu näytelmällä Elämä ja teot. Turkulaisen Linnateatterin esitys on pullollaan hauskoja hetkiä, outoja asioita, riemukasta musiikkia ja ennennäkemättömiä paljastuksia.

Keskiviikkona 21.9. klo 18 Kruununmakasiinimuseolla Lukupiirin käsittelyssä on Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie, joka sai Finlandia-palkinnon tasan 20 vuotta sitten. Keskustelua johdattelee Raahen kirjaklubin Satu Kallio.

Tiistaina 27.9. Raahen kaupunginkirjaston kirjallisessa leffaklubissa katsotaan viisi Oscaria voittanut draama avioerosta, sydänsurusta, huoltajuuskiistasta ja kamppailusta työn ja perheen välillä. Elokuvaan johdattaa tuttuun tapaan leffahullu Jussi Häkkilä.

Lukupiirissä käsiteltyyn teokseen palataan viikkoa myöhemmin, kun Raahesalissa nähdään Red Nose Companyn sovitus Hotakaisen Juoksuhaudantiestä. Jo yli 12.000 katsojaa kerännyt kulttimaineeseen noussut näytelmä nostaa esiin teoksen kepeämmät sävyt: tarinaa ryydittävät Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman upeat tulkinnat Neil Youngista U2:seen ja Johnny Cashiin. Samana päivänä riemastuttavilta punaneniltä nähdään Raahesalissa myös nuorille tarkoitettu upea sovitus klassikkoteoksesta Don Quijote.

Torstaina 29.9. on ensimmäisen kirjailijavieraan aika, kun raahelaista Pauliina Vanhataloa kuullaan Fregatti-salissa. Vanhatalo kertoo äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Satu Kallion haastattelemana ensimmäisestä Raaheen sijoittuvasta romaanistaan Vastuulliset. Fiktiiviset tapahtumat käynnistyvät kaupunkilaisille tutuilla paikoilla kesällä 2021.

Perjantaina 30.9. Raahen kaupunginkirjastolla vietetään Harry Potter -teemaista lasten ja nuorten kirjallisuuden päivää ja kello 17.30 lähtien kirjailijavieraaksi kirjastolle saapuu niin ikään raahelainen kirjailija Pekka Jaatinen. Jaatisen 21. teos ”Salla 1944” tuo kiinnostavaa naisnäkökulmaa maailman pohjoisimpaan panssaritaisteluun. Teoksen teemoja ovat kodin puolustaminen, isänmaa ja uskonto. Jaatista jututtaa raahelaistunut sallalainen Aki Huhtala.

Varsinaista messupäivää vietetään Raahen kaupunginkirjastolla lauantaina 1.10. klo 10-15. Ilmaisen kirjojen myyntipaikan voi varata osoitteesta kulttuuri [at] raahe.fi. Myymään ja ostamaan voi tulla niin uutta kuin vanhaakin kirja-aiheista tuotetta. Luvassa on myös suosittuja kisoja ja visoja, joiden avulla voi testata kirjatietämystään.

Ensimmäisenä kirjailijavieraana kuullaan vaasalaista dekkarikirjailijaa Jenni Multisiltaa (1992). Häneltä on julkaistu kolme romaania: Yksi teistä kuolee (2020), Mitä tapahtui merenneidoille (2021) ja Kuinka tähdet kuolevat (2022). Kirjat ovat psykologisia trillereitä, joissa sukelletaan ihmismielen synkkiin kerroksiin. Multisiltaa haastattelee opiskelija Reetta Salmela.

Päivän toinen vieras on historian yliopistonlehtori ja dosentti, FT Ritva Kylli Oulun yliopistosta. Kylli on kirjoittanut kirjan Suomen ruokahistoria: Suolalihasta sushiin. Teos sai Kanava-tietokirjapalkinnon vuonna 2021, minkä lisäksi se oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana. Päivän kolmas kirjailijavieras julkaistaan hieman myöhemmin.

Lauantai jatkuu paikallisin teemoin, sillä Raahen matkailuoppaiden vetämä Kirjailijakierros on jälleen festivaalimme ohjelmassa. Kierroksella tutustutaan raahelaisiin (tai aasinsillan kautta Raaheen liittyviin) kirjailijoihin ja Raahe-aiheiseen kirjallisuuteen. Lähtö tapahtuu klo 16 Myhrbergin puistosta ja kierroksen kesto on n. 1,5 tuntia.

Kirjamessujen ohjelmisto päättyy tuttuun tapaan Iltaklubilla rennomman ohjelman merkeissä. Tiukaksi äityneet kamppailut Kimmo Korpelan Kirjavisan äärellä saavat jatkoa eli tervetuloa ratkomaan visaisia kirjakysymyksiä Pub Uunilintuun la 1.10. klo 19. Aivonystyröiden jumpan jälkeen loppuilta saadaan nauttia Huutomerkki ry:n Pisteklubin ohjelmasta. Tästä ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Syyskuussa Raahesalin aulagalleriassa on esillä neljä Lasten kirjainstituutin näyttelyä: Markus Majaluoman kuvituksia, Hannu Tainan kuvituksia, Lapsia ja eläimiä Maija Karman kuvitustöissä ja luonnoksissa sekä vitriineissä "Aikansa kuvia ja klassikoita – valikoima lasten ja nuorten kirjoja 1800-luvulta toiseen maailmansotaan". Näyttelyissä on upeat tehtäväpaketit koululaisille ja niitä voi tiedustella kulttuuripalveluista.

Valtaosa Raahen kirjamessujen ohjelmistosta on ilmaista ja lippujen hinnoista ilmoitetaan erikseen. Ohjelmisto löytyy osoitteesta www.tapahtumataloraahe.fi/kirjamessut-2022

Kirjamessujen ohjelmiston järjestävät yhteistyössä Raahen kulttuuripalvelut, Raahen kirjaklubi ry, Raahen kaupunginkirjasto, Raahen museo, Raahe-opisto, Huutomerkki ry, Pub Uunilintu ja Raahen matkailuoppaat.

 

Kirjamessut 20.9.-1.10.2022

Tiistai 20.9.

klo 9 ja klo 12 Linnateatteri: Tatu ja Patu, elämä ja teot, koululaisnäytökset, Raahesali klo 18 Linnateatteri: Tatu ja Patu, elämä ja teot (liput alk. 11.50 €) klo 18 Raahea kirjoissa ja kansissa -luento, Fregattisali, Tapahtumatalo Raahe Museonjohtaja Eija Turunen luennoi Raahe-aiheisesta kirjallisuudesta

Keskiviikko 21.9.

klo 17 Raahen kaupunginkirjaston instalive: Raahen kirjamessut 2022 klo 18 Lukupiiri, Kruununmakasiinimuseo Käsittelyssä Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie (2002)

Tiistai 27.9.

klo 19 Kirjallinen leffaklubi, Raahen kaupunginkirjasto Luvassa viisi Oscaria voittanut draama avioerosta, sydänsurusta, huoltajuuskiistasta ja kamppailusta työn ja perheen välillä. Elokuvaan johdattaa Jussi Häkkilä.

Keskiviikko 28.9.

klo 13 Red Nose Company: Don Quijote, yli 13-vuotiaat, Raahesali Ilmoittautuminen kulttuuri [at] raahe.fi klo 19 Red Nose Company: Juoksuhaudantie, Raahesali (liput alk. 20 €)

Torstai 29.9.

klo 18 Kirjailijavieraana Pauliina Vanhatalo, Fregatti-sali, Tapahtumatalo Raahe Haastattelijana äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Satu Kallio

Perjantai 30.9.

Lasten ja nuorten kirjallisuuden päivä, kaupunginkirjasto - Harry Potter -teemaista ohjelmaa klo 17.30 Pekka Jaatinen, kaupunginkirjasto Haastattelijana liikuntapaikkaesimies, Sallan murteen kokemusasiantuntija Aki Huhtala

Lauantai 1.10. Messupäivä klo 10-15, Raahen kaupunginkirjasto

klo 10-15 Kirjojen myyntiä, kirjailijavierailuja, kisoja ja visoja klo 10.30 Jenni Multisilta Haastattelija opiskelija Reetta Salmela klo 12 Ritva Kylli: Suomen Ruokahistoria: Suolalihasta sushiin klo 13.30 Kirjailijavierailu nro III (julkaistaan myöhemmin)

klo 16 Raahen matkailuoppaiden Kirjailijakierros Lähtö Myhrbergin puistosta

klo 19 Kirjamessuklubi, Pub Uunilintu klo 19-22 Kimmon kirjavisa, Huutomerkki ry: Pisteklubi klo 22 Hard Slide Classic Rock Show

Näyttelyt Tapahtumatalo Raahessa: Lastenkirjainstituutti

• Markus Majaluoman kuvituksia + tehtäväpaketti

• Hannu Tainan kuvituksia + tehtäväpaketti

• Lapsia ja eläimiä Maija Karman kuvitustöissä ja luonnoksissa + tehtäväpaketti

• Aikansa kuvia ja klassikoita – valikoima lasten ja nuorten kirjoja 1800-luvulta toiseen maailmansotaan: selostava näyttelyluettelo ja 66 kirjaa

Raahen kirjamessujen tunnus

Jaa sosiaalisessa mediassa