Kävelykadulla maksuttomia myyntikojupaikkoja 10.12. saakka

Raahen kaupunki on tuonut kävelykadulle kahdeksan myyntikojua, jotka ovat vapaasti kaikkien halukkaiden varattavissa Praatista 

 • puhelimitse 040 135 6937 
 • sähköpostitse praati [at] raahe.fi.

Myyntiaikoja on varattavissa sunnuntaihin 10.12.2023 saakka. Myyntipaikat ovat maksuttomia, ja myyntiajan saa valita oman tarpeensa mukaisesti. Praatin iloiset tontut auttavat tarvittaessa passelin myyntiajan löytämisessä. 

Kojut on sijoitettu OP:n vierustalle (2 kpl) ja kadun puolelle Härkätorin kohdalle (6 kpl). Tervetuloa myymään vaikkapa käsitöitä, joululeivonnaisia ja -koristeita ja tekemään samalla yhdessä jouluista tunnelmaa keskustaan! 

Yhteistyössä Raahen kaupunki ja Kauppakeskus Raahe.

Pitkänkarin ranta-alueen osayleiskaavan luonnosvaiheen aineisto esitellään Fregatti-salissa 12.12.2023

Pitkänkarin ranta-alueen osayleiskaava on edennyt luonnosvaiheeseen. Raahen kaupunki kutsuu kuntalaiset ja osalliset mukaan yleisötilaisuuteen, jossa kaavaluonnoksen aineisto esitellään. Tervetuloa!

Tiistaina 12.12.2023 klo 18–20 Fregatti-salissa (Tapahtumatalo Raahe, Kirkkokatu 28, 2. kerros).

 • Tilaisuuden avaus, kehittämislautakunnan puheenjohtaja Paavo Törmi
 • Osayleiskaavan luonnosaineiston esittely
 • Kahvitarjoilu.

Kehittämislautakunta päätti 21.11.2023 asettaa Pitkänkarin ranta-alueen osayleiskaavan luonnosvaiheen aineiston nähtäville 29.11.2023–15.1.2024 väliseksi ajaksi. Kaava-aineistoon voi tutustua kaupungin virallisella ilmoitustaululla Raatihuoneella, Praatissa sekä kaupungin verkkosivulla: Pitkänkarin ranta-alueen osayleiskaava.

Kunnan jäsenillä ja osallisilla on oikeus antaa mielipide kaavaluonnoksesta. Kirjalliset mielipiteet pyydetään toimittamaan 15.1.2024 klo 15 mennessä osoitteella Raahen kaupunki, Kaavoitus, Rantakatu 8 C, 92100 Raahe tai sähköpostilla kaavoitus [at] raahe.fi. Voit myös jättää palautetta kaupungin verkkosivulla Kommentoi kaavaa-lomakkeella.

Wanhan Raahen joulukalenteri 2023

Wanhan Raahen joulukalenteri on lumoava, koko kaupunginosan kokoinen elämys idyllisessä Wanhassa Raahessa!

Jouluiseen verhoiluun somistetut ikkunat täydentävät vanhan kaupungin taianomaista tunnelmaa ja antavat malttamattomille joulunodottajille tilaisuuden laskea päiviä lähestyvään jouluun.

Joulukalenteri-ikkunat avautuvat yleisölle yksi kerrallaan 1. joulukuuta alkaen aina jouluaattoon saakka ja ovat ihasteltavissa loppiaiseen asti. Ikkunat avautuvat joka aamu klo 8.00.

Tunnelmoi paikan päällä historiallisessa puukaupunginosassa tai seuraa verkosta

Kuvat kalenteri-ikkunoista tarinoineen julkaistaan päivittäin Visit Raahen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Vuoden 2023 joulukalenterikartta löytyy tämän julkaisun liitetiedostoista. Paperisen kartan voit noutaa Praatista, Tapahtumatalo Raahesta ja pääkirjastolta. Kartta on julkaistu myös Raahelaisessa 29.11.2023.

Wanhan Raahen joulukalenteri järjestetään tänä vuonna 10. kerran, ja sen toteutuksesta vastaa Visit Raahe yhdessä Raahen kaupungin Kaupunkikehittäminen ja näkyvyys -yksikön kanssa. Joulukalenteriin osallistuvat kohteet ovat yksityishenkilöitä, kaupungin yksiköitä tai alueella toimivia yhdistyksiä ja yrityksiä. 

Kohteiden tarinat ovat raahelaisen kirjailijan Kirsti Vähäkankaan käsialaa. Niiden kautta pääsemme kuulemaan, miten Wanha Raahe on muuttunut ja mitä kaikkea alueen kulttuurihistorialliset talot ja tontit ovat aikojen saatossa kätkeneet sisäänsä.

 

Pelastuslaitoksen harjoitukset

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen Läntisen alueen Raahen paloaseman pelastushenkilöstö harjoittelee savusukeltamista ja sammutustekniikkaa 7.12.2023 ja 14.12.2023 klo 08-20 välisenä aikana Raahen Ollinsaaressa osoitteessa Koulukuja 4.

Harjoituksessa käytetään oikeaa tulta ja siitä voi muodostua lähialueelle vähäistä savunmuodostusta.

Harjoitus on osa vuosittain järjestettäviä harjoituksia, joilla ylläpidetään henkilöstön osaamista pelastussukellustehtäviin.

Lisätietoja harjoituksesta 7.12. antaa harjoituksen johtaja Petteri Riihijärvi, petteri.riihijarvi(at)pohde.fi

Lisätietoja harjoituksesta 14.12. antaa harjoituksen johtaja Juho Reiniharju, juho.reiniharju(at)pohde.fi

Raahe-opiston kevään kurssien ilmoittautuminen käynnistyy

Maanantaina 27.11. alkaa ilmoittautuminen Raahe-opiston kevään 2024 kursseille. Huhtikuun loppuun asti kestävä lukukausi tarjoaa opintoja tuhansille raahelaisille erilaisissa aineissa. Uusia kursseja järjestetään niin Raahessa, Vihannissa kuin Pyhäjoellakin.  

Raahessa käynnistyvät loppiaisen jälkeen muun muassa Rannikkolaivurikurssi sekä Metsätalouden alkeiskurssi, jossa opitaan lisää metsätalouden toimintaympäristöstä, kuten metsänhoidollisista toimenpiteistä, puukaupasta ja verotuksesta.

Kuvataiteen kursseista uusina tarjonnassamme ovat Taidepakki B – luova prosessi ja Kevään avoin ateljee. Perhekeramiikan kevätkurssi käynnistyy 9.1. ja hopeakoruja pääsee tekemään kahdella lyhytkurssilla: 12.–13.1. ja 2.–3.2.  

Lasitöitä pääsee tekemään myös useammalla kurssilla: Lasipaja 2 käynnistyy 9.1., Värikkäät mosaiikkipallot -kurssi järjestetään 2.–16.4. ja Kuvioi lasia hiekkapuhaltaen 5.–6.4. Tarjolla ovat myös Kierrätysposliinista koruja -kurssi 10.2. ja Veistos tekstiilikovetustekniikalla 12.–20.4., joka onkin opiston tarjonnassa upouusi kurssi. Siellä opit tekemään näyttäviä tekstiiliveistoksia, ruukkuja tai valaisimia sisustukseen.  

Tallukkaiden valmistamista on mahdollista oppia 19.–27.1. kestävällä lyhytkurssilla ja tuftausta maaliskuussa 22.–23.3. Miten olisi lattiatyyny tai säkkituoli ommellen? Sen oppii niin ikään lyhytkurssilla 16.–17.2. Kädentaitojen kursseista ovat lisäksi tarjolla helmikuussa Ihanat tuohityöt ja huhtikuussa Pronssivalukurssi sekä Kivenhionnan kurssi.  

Opiston uusissa kursseissa löytyy valinnanvaraa myös tanssissa ja joogassa: Itämaisen tanssi alkeis- ja jatkokurssit järjestetään 14.1.–4.2. Bailatinoa pääsee tanssimaan Lattarilauantaina 17.2. Jooga-kursseissa uusina ovat tarjolla Uusia asanoita sekä Joogan perusteita iltajoogassa maalis-huhtikuussa.  

Vihannissa uusina kursseina ovat maaliskuussa Kukkapalloja ja posliinikoruja ja huhti-toukokuussa Alpuan teatteri, Tilkkutyöpaja 12.–20.4., sekä Hopeakorukurssi 12.–13.4.  

Pyhäjoella järjestetään uusina kursseina Hopeakorukurssi 15.–16.3., Kukkapalloja ja posliinikoruja 23.–24.3. ja Kivenhiontaa 5.–6.4. Lisäksi tammikuussa käynnistyy keväälle siirtynyt Tukiviittomia ja viittomakielen alkeita.  

Opiston ja Raahen seudun psykoterapeuttien yhteinen luentosarja Mielen hyvinvoinnin taidot jatkuu kevätkaudella kahdella luennolla: 25.1. Katja Pietarila luennoi otsikolla Psykologinen joustavuus hyvinvoinnin tukena ja 22.2. Hannele Palokangas perehtyy tunnetaitoihin. Luennot ovat ilmaisia, kestoltaan 1,5 tuntia ja ne järjestetään Tapahtumatalo Raahessa.  

Tulevalle kesälle tulee lisäksi lasten suositut kesäleirit. Myös niille ilmoittautuminen alkaa 27.11. Tarjontaa on tuttuun tapaan taiteiluun, teatteriin ja bändisoittoon eri puolilla opiston toimialuetta.  

Osaan koko vuoden kursseista on vielä tilaa, vapaita paikkoja voi tiedustella Raahe-opistolta. Kursseihin pääsee tutustumaan, ja niille ilmoittautumaan osoitteessa https://uusi.opistopalvelut.fi/raahe 

Metsähallitus käynnistää kahden merituulivoimahankkeen kilpailutuksen 

Valtioneuvosto teki tänään 23.11.2023 periaatepäätöksen Suomen yleisiä vesialueita koskevan huutokauppamenettelyn käynnistämisestä viidellä merituulivoima-alueella. Periaatepäätöksen myötä Metsähallitus käynnistää heti kaupallisen kilpailutusprosessin, jossa valitaan toteuttajat kahdelle merituulivoimahankkeelle.  

Tänä vuonna käynnistyvät kilpailutukset koskevat Närpiön sekä Pyhäjoen ja Raahen edustalla sijaitsevia merituulivoimahankkeita. Kolmen muun alueen kilpailutuksen toteutuminen varmistuu vuoden 2024 aikana. Kilpailutus kestää arviolta noin vuoden. Valtioneuvosto päättää varsinaisen käyttöoikeuden myöntämisestä valitulle hankekumppanille kilpailutuksen jälkeen. 

Edith-hanke sijaitsee Närpiöön kuuluvalla merialueella ja Ebba-hanke Pyhäjoen ja Raahen edustan merialueilla. Kunnat ovat hyväksyneet hankkeiden kaavoitusaloitteet ja Metsähallituksen käynnistämät hankkeiden esiselvitykset etenevät. 

Koko tiedotteen voit lukea Metsähallituksen sivuilta: https://www.metsa.fi/tiedotteet/metsahallitus-kaynnistaa-kahden-merituulivoimahankkeen-kilpailutuksen/

Ollinkalliontie suljettuna liikenteeltä 27.11. - 29.11.2023

Ollinkalliontie välillä Pajuniityntie-Muurarinkatu suljetaan ajoneuvoliikenteeltä maanantaista 27.11.2023 alkaen. Sulku kestää arvion mukaan torstaihin 30.11.2023 asti. Lisäksi suljettuna on edelleen Yrittäjäntien suuntainen ulkoilureitti sekä pyörätie Oulunväylän alikulusta Ollinkalliontien tien ali aina Mestauskallion puolelle asti. 

Kiertotienä suositellaan käytettäväksi Ollinsaarentietä, Pajuniityntietä sekä Kokkolantietä. Vältäthän työmaa-alueella kulkua ja käytät tarvittaessa suositeltuja kiertotiereittejä.

Pahoittelemme tien sulusta aiheutuvaa haittaa.

- Raahen Vesi ja Raahen kaupungin tekninen toimi, kuntatekniikka

Esittelytilaisuus: Piehinginjoen kalataloudellinen kunnostus

Piehinginjoen tilaa selvitettiin Piehingin osakaskunnan, SSAB:n, Raahen kaupungin, ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteishankkeena kesällä 2022. Selvityksen tekemisen tarvetta vauhditti Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskusten, sekä Luonnonvarakeskuksen samana vuonna toteuttama Piehinginjoen kalatieseurantahanke, jossa havaittiin mereltä nousevia taimenia ja niiden luontaista lisääntymistä joella. Piehinginjoen kunnostustarvekartoitus tilattiin Latvasilmu osk:lta ja työt toteutettiin kesän ja syksyn 2022 aikana. Näiden kartoitusten perustella Piehinginjoella tunnistettiin olevan useita potentiaalisia kunnostuskohteita ja tuoreiden tietojen ja tulosten siivittämänä selvityshanketta päätettiin jatkaa kunnostussuunnitelman laatimiseen. Rahoittajina hankkeilla ovat toimineet SSAB, Raahen kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Piehingin osakaskunta järjestää esittelytilaisuuden laaditusta Piehinginjoen kunnostussuunnitelmasta Piehingin Erämiesten majalla: 

Härkölanssintie 80, 92220 Piehinki, maanantaina 4.12.2023 klo 17 alkaen

Suunnitelman esittelijänä toimii kartoitusten tekijä ja suunnitelman laatija Janne Partanen Latvasilmu osk:lta. Paikalla myös ELY-keskuksen asiantuntijoita. 

Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Tarjolla kahvia ja pullaa. 

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Piehingin osakaskunta: Jouni Honkala piehingin.osakaskunta [at] gmail.com
Raahen kaupunki: Aino Alatalo etunimi.sukunimi [at] raahe.fi. p. 040 130 3810
Pohjois-Pohjanmaan ELY keskus: Jukka Tuohino etunimi.sukunimi [at] ely-keskus.fi. p. 0295 038 426

Raahen itsenäisyyspäivä 6.12.2023

Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan Raahessa 6.12.2023

Suomen kansallispäivän juhlallisuudet alkavat Jumalanpalveluksilla Raahen, Pattijoen, Saloisten ja Vihannin kirkoissa kello 10. Jumalanpalveluksen jälkeen on vuorossa veteraani- ja kansalaisjärjestöjen kunnianosoitukset sankarihaudoilla sekä vapaussodassa kaatuneiden muistomerkillä. Tilaisuuksiin osallistuvat järjestöjen lisäksi myös Raahen kaupunki ja Raahen seurakunta sekä partiolippukunnat Merituuli ja Tervastuli. Kunniakäynti vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalle Haaralan hautausmaalle toimitetaan klo 10.30.

Itsenäisyyspäivän juhlia vietetään Raahessa sekä Vihannissa

Vihannin seurakuntatalolla juhlitaan ja kahvitellaan sankarihaudoilla käynnin jälkeen noin kello 11.30. Raahesalissa juhlaa vietetään kello 15 alkaen. Kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen tuo Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nina Pulkkanen ja juhlapuheen pitää Raahen kaupungin henkilöstöpäällikkö Seppo Sarlin. Tilaisuudessa luovutetaan perinteisesti myös Pro Raahe -mitalit Raahen hyväksi tehdyistä ansioista. 
Itsenäisyyspäivän juhlan jälkeen tarjoillaan itsenäisen Suomen juhlan kunniaksi kakkukahvit Raahesalin lämpiössä.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet Raahessa 6.12.2023

Klo 10.00 Jumalanpalvelukset Raahen, Pattijoen, Saloisten ja Vihannin kirkoissa.

 • Veteraani- ja kansalaisjärjestöjen sekä Raahen kaupungin ja Raahen seurakunnan järjestämät kunnianosoitukset.
 • Kaupungin edustajat tilaisuudessa:
  • Raahen sankarihauta: Katja Hänninen, kv II varapj.
  • Pattijoen sankarihauta: Pirkko Valtanen, kv III varapj.
  • Saloisten sankarihauta: Anu Mattila, kh pj.
  • Vihannin sankarihauta: Timo Mattila, kv I varapj.

Klo 10.30 Kunniakäynti vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalla, Haaralan hautausmaalla.

Klo 11.30 Itsenäisyyspäivän juhla, Vihannin seurakuntatalo.

Klo 15.00 Itsenäisyyspäivän juhla, Tapahtumatalo Raahe, Raahesali.

 • Kaupungin tervehdys Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nina Pulkkanen
 • Juhlapuhe: Raahen kaupungin henkilöstöpäällikkö Seppo Sarlin
 • Pro Raahe -mitalien jako
 • Musiikkiesitykset: Raahen Mieslaulajat ja Raahen Musiikkiopisto
 • Juhlan jälkeen kahvitarjoilu Raahesalin aulassa.

Klo 17.00 Partiolaisten soihtukulkue. 
Reitti Rantatorilta kulkee Rantakatua Sovionkadulle ja Kirkkokatua pitkin Raahen kirkon sankarihaudoille, jossa lauletaan yhteislauluna Maa on niin kaunis. Yleisöä toivotaan liittyvän mukaan kulkueeseen.

6.12. juhlaliputetaan koko maassa. 

Kodeissa ja laitoksissa itsenäisyyspäivän juhlavalaistus klo 18-20.

Annanpäivä

ANNANPÄIVÄ lauantaina 9.12.2023. 

Ohjelma:

klo 9.30 Rumpaus Wanhasssa Raahessa. Kulkueen lähtö Pekkatorilta Tapahtumatalo Raahen tiloihin. Osallistujilta toivotaan entisajan mukaista pukeutumista. Mukaan lyhtyjä.

Tapahtumatalo Raahe, Kirkkokatu 28
klo 10 Annanpäivän avaus Fregattisalissa. Avauksen tekee Raahen Pekka: Veikko Honkavuori. Raahen musiikkiopiston kamariyhtye esiintyy, ohjaajana Ewa Czarnocka.
klo 10-16 Myyjäiset tapahtumatalon 2. ja 3. kerros.
klo 10-16 Raahen seurakunnan kahvio palvelee 2. kerroksessa.
klo 10.30 Keskuskoulun tiernaryhmä esiintyy Fregattisalissa.
klo 11-14 Puurolounas Raahen Hovin Brahe-kabinetissa (2 krs.). Hinta 10 € aikuiset ja 7 € alle 10 v. Sisältää riisipuuro, leipä, leikkele, sekahedelmäkiisseli ja kahvi/ tee.
klo 11-14 Joulukortti- ja askartelupaja kokoushuone Parkissa. Järjestää Raahe opisto.
klo 11 Satutuokio Raahesalin näyttämöllä. Hilpitin ihana joulu, lukijana Heini Larsson-Mattila ja kuvitus Hannele Nikula. Järjestää Raahen kirjasto.
klo 12-14 Selskaapit vierailevat upeissa asuissaan. 
klo 12.30 Raahen musiikkiopiston juniorijouset esiintyvät Raahesalissa.
klo 13 Kauneimpien joululaulujen toivelaulutuokio Fregattisalissa. Järjestää Raahen seurakunta.
klo 14 Raahen musiikkiopiston kanteleduo Saara Rautakoski ja Sylvia Nauha esiintyvät Fregattisalissa, ohjaajana Sari Kauranen.
klo 15 Keskuskoulun tiernaryhmä esiintyy.

Raahen museot avoinna, vapaa pääsy
klo 12-16 Pakkahuoneen museo (Rantakatu 33).
klo 12-16 Kruununmakasiinimuseo (Merikatu 10).
klo 12-16 Laivapatruunin koti (Soveliuksen talo, Rantakatu 36).

Porvariskodin joulu
Porvariskodin joulu avoinna myös 10.-17.12. arkisin klo 9-18, la-su klo 12-16. Huomio! Opastetut kierrokset tasatunnein, ennakkovaraukset osoitteessa www.raahenmuseo.fi/vierailuvaraus. Maksimi osallistujamäärä on 10 henkilöä kierros.
Porvariskodin joulu verkossa : www.raahenmuseo.fi ja Raahen museo YouTube-kanavalla.

Pääkirjasto:
klo 13 Koko perheen jouluelokuvanäytös, kesto 91 min. Järjestää Kulttuuriyhdistys Bio Huvimylly ry ja Raahen kaupunginkirjasto.

Näyttelyt: 

Galleria Myötätuuli (3. krs): Katseen takana, Pirjo Nykäsen ja Sakari Hintsalan maalauksia.
Raahesalin aulagalleria (2. krs): Taikakuu: Leikki, raahelaisten lasten ja nuorten taideteoksia.

Pääkirjasto: Henna Uoti – Taidetta.

Lisäksi:
klo 9-21 Pekkatorin ja kirkonmäen jouluvalaistus kynttilöin. Yleisöä toivotaan tuomaan kynttilöitä kirkonmäelle klo 12 alkaen (oikeat lyhdyt noudettava pois viimeistään sunnuntai aamuna). Järjestää Raahe seura ja Raahen seurakunta.

klo 12-15 Perinteisten joulukoristeiden askartelua lapsille ja lapsenmielisille Langin kauppahuoneella, osoite Kirkkokatu 19. Järjestää Wanhan Raahen asukasyhdistys ry.

klo 17.30 Raahen matkailuoppaiden Joulun Aika- kierros. Lähtö Pekkatorilta. Vapaa pääsy.

klo 19 Joulukonsertti Raahen kirkossa. Esiintyjät: Lauri Turpeinen, basso, Niina Ylikulju, urut ja piano, Raahen kirkon lapsikuoro, johtaa Jouni Pietiläinen. Hartauspuhe, Markus Tuukkanen. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen käsiohjelma 10 €.

Kaupunkilaisten toivotaan sytyttävän tunnelmavalaistukset ikkunoihin ja portinpieliin.

Otathan huomioon, että ohjelmaan voi tulla muutoksia.

Annanpäivä työryhmä

Porvariskodin joulu 9.–17.12.2023

Annanpäivänä, juuri jouluvalmisteluiden ollessa aluillaan, avautuvat ovet Porvariskodin jouluun. 

1800-luvun jouluperinteet ja -tarinat heräävät henkiin tunnelmallisessa, hämyisästi valaistussa porvariskodissa, missä salin kuusi on koristeltu aikakauden koristein ja kynttilöin, pöydillä on runsain määrin perinteisiä joulun herkkuja aina nisupukeista tryffeleihin, köökissä tuoksuvat mausteet ja ruokasaliin on laitettu joulukattaus hyasinttiasetelmineen. Makuukammarissa on meneillään porvariskodin naisväen julvaka, ja isännän huoneeseen on tarjolle laitettu hieman nattgottaa aattoiltaa varten. 

Opastetut kierrokset ovat maksuttomia ja alkavat tasatunnein. Yhdelle kierrokselle mahtuu mukaan 10 henkilöä. Varaa paikkasi kierrokselle ennakkoon Raahen museon kotisivuilla

Astu sisään wanhan ajan jouluun!

Härkätori saa täksi vuodeksi erilaisen kausi-ilmeen – väriloisto koristaa puistoa joulunavauksesta uuteenvuoteen

Raahen kaupunki toteuttaa tänä vuonna Härkätorin kausi-ilmeen uudenlaisella konseptilla. Puiston puut pääsevät kylpemään valonheittimillä luodussa talvisessa hehkussa joulunavauksesta lähtien. Kausivalaistus kestää uudenvuoden yli.

Valaistuksesta vastaavat Kaupunkikehittäminen ja näkyvyys -yksikkö sekä tilahallinta. Toteutuksessa on mukana yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen luontopaja.

Suurin osa Härkätorilla käytettävistä valaisimista on kierrätetty Lux Seminaari -valopihatapahtumasta.

Samassa yhteydessä Härkätorin puista on putsattu pois aiempien vuosien koristeluhaasteesta paikoilleen jääneitä koristeita.

Toivotamme tunnelmallista joulun aikaa!

Vuoden 2024 osallistuvan budjetoinnin projektisivu ja ideointikysely on avattu

Raahen kaupungin kolmannen osallistuvan budjetoinnin projektisivu on avattu. Sivulla avautuvassa kyselyssä kaupunkilaiset voivat ehdottaa, mihin kaupunki käyttää 30 000 € vuonna 2024. Kysely on avoinna 30.11. 2023.

Lisätiedot

Kansalaistoiminnan ja osallisuuden päällikkö Ari Pietarinen, puh. 040 830 3006, ari.pietarinen [at] raahe.fi

Raahen jäteasema suljettuna tiistaina 14.11. aamupäivän ajan

Raahen jäteasema Kiiluntiellä on suljettuna tiistaina 14.11. klo 7.30-11.00 välisen ajan henkilöstön koulutuksen vuoksi.

Pahoittelemme sulusta aiheutunutta haittaa.

-    Kuntatekniikka, Jätehuolto
 

Joulupostia ikäihmisille -kampanja kutsuu Raahen asukkaat lähettämään joulukortteja ikääntyneille

Raahen kaupungin vanhusneuvosto on mukana kampanjassa, kun Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot järjestää jälleen yhteistyökumppaneineen ’Joulupostia ikäihmisille’ -kampanjan 13.11.–4.12.2023. Kampanjassa kerätään joulukortteja kotihoidon ja asumispalvelun ikääntyville asiakkaille.
 
Kampanjaan voi osallistua kirjoittamalla – valmiin tai itsetehdyn - joulukortin ja toimittamalla sen keräyspisteeseen 13.11.–4.12. Kirjoita korttiin hyvän joulun toivotukset. Merkitse saajan kohdalle ”Sinulle” ja lähettäjän kohdalle oma nimesi ja Siskot ja Simot. Pudota kortti sellaisenaan lähimpään keräyslaatikkoon. Ethän sulje korttia kirjekuoreen.
 
Raahessa joulukorttien keräyslaatikot ovat pääkirjastolla, HalpaHallissa, K-supermarket Kreivintorilla, Pattijoen K-Marketissa ja Vihannin terveysasemalla.
 
Praati- Palvelujen olohuoneessa– on koko kampanjan ajan esillä askartelumateriaalia ja valmiita joulukortteja, joita käyttäen voit osallistua kampanjaan.
 
Lisätietoja kampanjasta: Raahen seutukunnan yhteyshenkilönä toimii Pohteen Rannikon alueen perheohjaaja Lea Hassila, p. 044 439 3700: sähköposti lea.hassila [at] pohde.fi.
Siskojen ja Simojen kampanjakoordinaattori Mari Ruutinen, joulupostia [at] siskotjasimot.fi, p. 041 3116903 (ma-to klo 9-15).
 

Terästeollisuuden kasvava kierrätysteräksen tarve mahdollistaa alusten purkutelakan rakentamisen Raaheen

Purkutelakan rakentaminen Raahen sataman laajennusalueelle ja liiketoiminnan käynnistäminen vaatisi 60 – 70 MEUR investoinnin. Investoinnin avulla syntyisi purkutelakka, jossa alukset purettaisiin ympäristöystävällisesti, turvallisesti ja EU:n aluskierrätysasetuksen mukaisesti kuivatelakassa ja purkuhallissa. Suunniteltu telakka tuottaisi terästeollisuuden käyttöön vuosittain 100 000 tonnia kierrätysterästä. Koko purkutelakkaan liittyvän kiertotalousliiketoiminnan laajuus olisi arviolta 30 MEUR/v, josta varsinaisen purkutoiminnan osuus olisi noin 12 MEUR/v ja suora työllisyysvaikutus 40 – 50 työllistä.

Raahen seudun kehityksen tekemän ja Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittaman selvityksen ”Purkutelakan liiketoimintamahdollisuudet fossiilivapaan terästuotannon osana” perusteella purkutelakkaan perustuvan kiertotalousliiketoiminnan käynnistämistä Suomessa ja Raahen seudulla tukee neljä tärkeää alusten kierrätykseen liittyvää liiketoiminnan ajuria. Laivojen kierrätysmäärien odotetaan kasvavan merkittävästi maailmanlaajuisesti ja toiminnan vastuullisuus on noussut tärkeäksi kriteeriksi. EU:ssa rekisteröidyt laivat tulee aluskierrätysasetuksen mukaisesti romuttaa ja kierrättää telakoilla, jotka täyttävät vaatimukset ja ovat EU:n hyväksyttyjen telakoiden listalla. Itämeren alueelle tarvitaan lisää hyväksyttyjä kierrätykseen erikoistuneita telakoita ja tällä hetkellä Suomessa on ainoastaan yksi EU-vaatimukset täyttävä telakka, joka ei ole keskittynyt purkutoimintaan. Kierrätysteräksen tarve Pohjanlahden alueella kasvaa merkittävästi terästeollisuuden siirtyessä fossiilivapaan teräksen tuottajaksi.

Tehdyn selvityksen tavoitteena oli tutkia millä edellytyksillä EU:n hyväksymän purkutelakan perustaminen Suomeen olisi liiketaloudellisesti kannattavaa ja millaiset investoinnit toiminnan käynnistäminen Raahessa vaatisi. Tehtyjen kustannus- ja kannattavuusanalyysien perusteella purkutelakan perustaminen vaatisi 60 – 70 MEUR investoinnit, jolla synnytettäisiin kiertotalousliiketoimintaa, jonka laajuus olisi arviolta 30 MEUR/v ja työllisyysvaikutus 40 – 50 työllistä. Liiketoiminnasta saadaan kannattavaa vasta pidemmällä tähtäimellä, koska perustamisinvestointien rahoituskustannukset heikentävät kannattavuutta alkuvuosina. Kannattavuuden kannalta kriittistä on millä hinnalla purettavia laivoja voidaan hankkia, kuinka tehokkaasti suunnitellut purkumenetelmät toimivat ja ennen kaikkea miten kierrätysteräksen hinta markkinoilla kehittyy. Yhteiskunnan tuet vihreän siirtymän kehitykselle voivat merkittävästi parantaa toiminnan liiketaloudellista kannattavuutta.

Selvitystyöllä Raahen seudun kehitys on halunnut luoda pohjaa potentiaalisille alueen ulkopuolelta tuleville investoinneille. Tällaisten investointien sekä mahdollisen julkisen rahoituksen lisäksi purkutelakan rakentamisen toteutuminen vaatisi Raahen sataman laajentamista ja kehittämistä kiertotaloustoiminnan suuntaan, johon on jo erinomaiset edellytykset. Viime kädessä kierrätysteräksen hinnan kohoaminen ja kasvava kysyntä veisivät parhaiten kehitystä suuntaan, jossa Raahessa voisi toimia purkutelakka 2030-luvulla.

Lisätiedot

Harri Tuomikoski
teollisuusasiamies, Raahen kaupunki
puh. 040 135 6811, harri.tuomikoski [at] raahe.fi

Petri Merisaari
asiantuntija, Raahen seudun kehitys
puh. 040 130 8284, petri.merisaari [at] raahe.fi (petri[dot]merisaari[at]raahe[dot]fi)

Tutustu selvitysraporttiin Purkutelakan liiketoimintamahdollisuudet fossiilivapaan terästuotannon osana -hankesivulla.

Ollinkalliontien alikulun uudistaminen alkaa

Ollinkalliontien alikulun rakentaminen alkaa 1.11. 
Raahen hiihtomajan ja Kylmäniemen välistä osuutta eikä Radanvarren latua voida tehdä ennen 31.12.2023. Latu tullaan tekemään lumitilanteen salliessa Pajuniityntieltä etelään kohti Raahen hiihtomajaa. Latu tehdään Pajuniityntieltä pohjoiseen vasta kun alikulku on valmis johtuen siitä, ettei Ollinkalliontien alikulkutyömaata ei voida kiertää. 
Ollinkalliontien alikulun läheisyydessä liikkumista tulee välttää. Alueella on työmaa-alue merkitty

Kuukauden työntekijä

Lokakuun kuukauden työntekijänä on palkittu markkinointisihteeri Tarmo Somero.

”Olet ammattitaitoinen ja aina valmis auttamaan kaikessa missä pystyt. Sinusta huokuu ystävällinen ja positiivinen asenne. Luot toiminnallasi hyvää yhteishenkeä.”

 

Infotilaisuus 9.11.2023 - Purkutelakan liiketoimintamahdollisuudet fossiilivapaan terästuotannon osana

Tervetuloa kuulemaan selvityksen tuloksista, onko purkutelakan perustaminen Suomeen ja erityisesti Raahen seudulle liiketaloudellisesti kannattavaa. Infotilaisuus on suunnattu aiheesta kiinnostuneille yrityksille, muille sidosryhmille, kuntapäättäjille sekä medialle.

Purkutelakan sijoittumisella Raahen alueelle olisi merkittäviä etuja. Kierrätysterästä voitaisiin toimittaa mm. SSAB:n Raahen terästehtaalle, jonka uusi fossiilivapaa teräksentuotantoprosessi tarvitsee merkittäviä määriä kierrätysterästä. Lisäksi Raahen Sataman strategisena tavoitteena on olla alueen johtava vihreää siirtymää tukeva satama. Purkutelakka toisi toteutuessaan Raahen alueelle merkittävän määrän työpaikkoja sekä lisäisi Raahen seudun ja koko Pohjois-Pohjanmaan teknologista osaamista.

Maksuton tilaisuus järjestetään Teamsin välityksellä torstaina 9.11.2023 klo 9–11. Osallistumislinkki lähetetään tilaisuuteen ilmoittautuneille sähköpostilla ja tilaisuuteen osallistuneille toimitetaan esitysmateriaali tilaisuuden jälkeen.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu tilaisuuteen Forms-lomakkeella

Selvitys on tehty Raahen seudun kehityksen hallinnoimassa Purkutelakan liiketoimintamahdollisuudet fossiilivapaan terästuotannon osana -hankkeessa, joka on saanut AKKE-rahoituksen Pohjois-Pohjanmaan liitolta.

Talouspaneeli 2023 – kasvu ja kansainvälistyminen

Raahen kauppakamariosasto järjestää vuosittaisen Talouspaneelin yrityksille ja sidosryhmien edustajille keskiviikkona 29.11.2023 klo 14-16.30 Tapahtumatalo Raahessa, os. Kirkkokatu 28.

Tilaisuuden ohjelmassa on paneelikeskustelu aiheesta "yritysten kasvu- ja kansainvälistyminen". Paneelissa ovat mukana:

 • COO Erja Sankari, Iloq Oy, hallituksen puheenjohtaja, Oulun kauppakamari
 • Toimitusjohtaja Mika Rytky, Kontiotuote Oy
 • Yrittäjä Pekka Miilukangas, Miilukangas Yhtiöt
 • Hallituksen puheenjohtaja Harri Tahkola, Talenom Oyj

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Ilmoittauduthan mukaan 22.11. mennessä Kauppakamarikaupassa.

Kyläkorttien julkistamistilaisuus Praatissa

Raahen kyläyhdistykset tuottivat yhdessä lähidemokratiatoimikunnan kanssa keväällä 2023 sarjan kyläkortteja, joissa kukin Raahen kylä tuo esille omaleimaisuuttaan, vahvuuksiaan, kehittämistarpeitaan ja -suunnitelmiaan. 

Kortit ovat olleet nähtävillä jo kesästä alkaen. On kuitenkin katsottu aiheelliseksi julkistaa kortit ”virallisesti” ja tuoda niille tätä kautta ansaitsemaansa näkyvyyttä. 

Kyläkorttien julkistamistilaisuus pidetään 

 • Praati – Palveluiden olohuoneessa (os. Kirkkokatu 43, Raahe) 
 • lauantaina 18.11.2023 klo 12–15. 

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki kaupunkilaiset kyliltä ja keskustasta. Kahvi- ja glögitarjoilu. 

Lähidemokratiatoimikunta

Raahen joulunavaus 18.11.2023

Tervetuloa mukaan juhlistamaan joulukauden avajaisia Härkätorille (os. Sovionkatu 21, Raahe) koko perheellä la 18.11.2023 klo 15.00–16.30!

Härkätorin lavalla

15.00 Kaupungin tervehdys, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anu Mattila   
15.10 Raahen Naisvoimistelijat, Lumihiutaleiden tanssi   
15.20 Raahen seurakunnan puhe: Markus Tuukkanen, Raahen alueen kappalainen  
15.25 Seurakunnan nuorten kuoron lauluesitys  
15.35 Raahen Naisvoimistelijat, Talvinen rekiajelu  
15.45 Leila ja Ari Riihijärvi, Jouluisia sävelmiä  
16.15 Oulun Tähtisirkus 

Tapahtuman päätteeksi Kauppakeskus Raahen tarjoama ilotulitus. 

Ohjelman juontaa Mika Kuki.

Lisäksi ohjelmassa

 • Paikalla itse joulupukki Korvatunturilta klo 15–16.
 • Seurakunnan seimi ja glögitarjoilu sekä lapsille Jouluntähti-peli.
 • Kotieläinpiha HuliVilin aasit ovat mukana ilahduttamassa yleisöä seurakunnan teltan läheisyydessä.
 • Raahen Vapaaehtoiset ry, myynnissä lättyjä ja lämmintä syötävää.
 • Härkätorin kahvila avoinna. Myynnissä mm. riisipuuroa, kahvia, joulutorttuja.
 • Keskustan liikkeissä pidennetyt aukioloajat. 
 • Kauppakeskus Raahen järjestämä Kaunein jouluikkuna -äänestys käynnistyy. Äänestää voi jokaisessa kilpailussa mukana olevassa liikkeessä. Palkinnoksi arvotaan liikkeiden yhteinen lahjasäkki. Äänestykseen voi osallistua Tonttujen iltaan 14.12.2023 saakka.
 • Härkätorin puihin sytytetään jouluvalaistus.

Järjestelyistä vastaavat Raahen kaupunki / Kaupunkikehittäminen ja näkyvyys sekä Kauppakeskus Raahe.

Tervetuloa myös lähidemokratiatoimikunnan ennen joulunavausta järjestämään kyläkorttien julkistamistilaisuuteen Praatiin klo 12–15!

Lisätietoja joulunavauksesta puh. 040 130 3888, kaupunkikehittaminen [at] raahe.fi

Raahen vammaisneuvoston kysely kuntalaisille 2023

Raahen kaupungin vammaisneuvoston nimeämä työryhmä on päivittämässä kaupungille omaa vammaispoliittista ohjelmaa. Ohjelman laatimisen tueksi työryhmä kerää kyselyn avulla vammaisilta henkilöiltä kokemuksia ja kehittämistoiveita mm. palvelujen saatavuudesta, esteettömyydestä ja tiedottamisesta. Jos vastaajana on omainen/läheinen/avustaja vammaisen henkilön puolesta, niin tiedot tulee täyttää siten, että avustettavan henkilön näkökulma tulee kuuluviin. Vastausaika on 31.10.2023 saakka.

Kyselyyn voit vastata tästä linkistä https://link.webropol.com/s/vammaiskyselykuntalaisille2023

Kyselyyn voi vastata myös paperiversiona, joka on liitteenä. Paperiset vastaukset palautetaan 31.10.2023 mennessä yhteyshenkilöllesi, avustajallesi tai johonkin seuraavista paikoista:

Pohteen palvelupisteet/NeuvoRassi

Praati Palveluiden olohuone

Urheilutalo Raahela

Kuntokeidas Vesipekka

TapahtumataloRaahen kirjastot

Liikuntatoimen ohjaajat

Kirjalliset vastukset lähetetään postitse viimeistään viikolla 44 

Raahen kaupunki/Vammaisneuvostosihteeri Annekristiina Tuovinen, PL 62 (Rantakatu 50), 92101 Raahe

 

Osallistavan budjetoinnin koirapuistoa rakennetaan Honganpaloon

Honganpalon koirapuiston rakentaminen on alkanut Honganpalontien ja Kantatie 88:n kulmaukseen. Osallistava budjetointi tarjosi kaupunkilaisille mahdollisuuden ehdottaa tärkeäksi katsomiaan palveluja tai toimintoja, joista sitten äänestämällä valittiin yksi kohde vuodelle 2023. Edellisenä vuonna kaupunkilaiset äänestivät Pikkulahden ulkokuntosalin laitteiden hankinnan suosituimmaksi kohteeksi. Tänä vuonna koiraihmisten pitkäaikainen toive koirapuistosta toteutetaan.  Osallistava budjetointi on ollut suosittu vaikuttamisen kanava kuntalaisten elinympäristöjen kohentamisessa.

Koirapuistoon rakentuu parkkipaikka, joka samalla palvelee myös hiihtäjien, lenkkeilijöiden ja maastopyöräilijöiden parkkeeraustarpeita. Paikalla on ollut huononkuntoinen parkkipaikka. Koirapuistoon tulee omat aitaukset isoille ja pienille koirille, roskakori, penkkejä ja osaan puistosta saadaan myös valaistusta. Paikka on valoisaa, harvennettua mäntymetsää, joka pidetään luonnontilaisena. Yhtään puuta ei tarvitse kaataa rakennustöiden tieltä, vaan aita rakennetaan myötäilemään metsäpolkujen paikkoja. Kunttakerros varjellaan rakentamiselta, ja liikkuminen koneilla tehdään vain aitalinjaa pitkin. Aitojen vierustaan muotoutuu helppokulkuiset sorapolut, mutta muuten metsänpohja jää entiselleen. Rakentaminen pyritään saamaan valmiiksi tänä syksynä, mutta onnistuminen riippuu maan routaantumisesta. Peukut pystyyn, että ehdimme ennen talvea!

- Kuntatekniikka, kunnossapito ja rakentaminen -yksikkö - 

SSAB:n tehdasalueen asemakaavan ehdotusvaiheen aineisto esitellään Fregatti-salissa 2.11.2023

SSAB:n tehdasalueen asemakaava on edennyt ehdotusvaiheeseen. SSAB ja Raahen kaupunki kutsuvat kuntalaiset mukaan yleisötilaisuuteen, jossa asemakaavaehdotuksen aineisto esitellään. Tervetuloa!

Torstaina 2.11.2023 klo 18–20 Fregatti-salissa (Tapahtumatalo Raahe, Kirkkokatu 28, 2. kerros).

 • Tilaisuuden avaus, kehittämislautakunnan puheenjohtaja Paavo Törmi
 • SSAB:n Raahen tehtaan tuotantoteknologian muutos fossiilivapaaseen teräksentuotantoon
 • Asemakaavan ehdotusaineiston esittely
 • Kahvitarjoilu.

Kaupunginhallitus päätti 16.10.2023 asettaa SSAB:n tehdasalueen asemakaavan (Ak 248) ehdotusvaiheen aineiston nähtäville 23.10.–22.11.2023 väliseksi ajaksi. Kaava-aineistoon voi tutustua kaupungin virallisella ilmoitustaululla Raatihuoneella, Praatissa sekä kaupungin verkkosivulla.

Kunnan jäsenillä ja osallisilla on oikeus antaa muistutus kaavaehdotuksesta. Kirjalliset muistutukset pyydetään toimittamaan 22.11.2023 klo 15 mennessä osoitteella Raahen kaupunki, Kaavoitus, Rantakatu 8 C, 92100 Raahe tai sähköpostilla kaavoitus [at] raahe.fi (kaavoitus[at]raahe[dot]fi). Voit myös jättää palautetta kaupungin verkkosivuilla Kommentoi kaavaa -lomakkeella.