Raahen kaupungin yksiköiden palveluajat kesällä 2023

Raahen kaupungin yksiköiden palveluajoissa on muutoksia kesäaikana seuraavasti:

Kaavoitus

 • Suljettu 3.–30.7.

Kuntokeidas Vesipekka

 • Kesäaukioloajat 5.6.–22.6. arkisin klo 8–18, viikonloppuisin suljettu.
 • Suljettu 23.6.–1.8. (huoltotauko). 

Lasten liikennepuisto

 • Avoinna 5.6.–30.6. ma–pe klo 12–17, la klo 10–15. Poikkeuksellisesti suljettuna ke 28.6.
 • Avoinna 1.7.–30.7. ma–pe klo 12–17.

Musiikkiopiston toimisto

 • Suljettu 19.6.–31.7.

Nuorisotoimisto

 • Suljettu 3.7.–6.8.

Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut

 • Suljettu 22.6.–31.7.

Praati

 • Avoinna ma–pe klo 10–17.

Raahen kaupunginkirjasto

Palvelee 29.5.–27.8. seuraavasti:

 • Pääkirjasto ma–pe klo 10–18 (omatoimikäyttö ma–pe klo 7–21, la–su klo 8–20).
 • Haapajoen kirjasto ti klo 10–17, to klo 12–19. Suljettu 26.6.–6.8.
 • Pattijoen kirjasto ma–ke klo 10–16, to–pe klo 10–15 (omatoimikäyttö ma–pe klo 7–21, la–su klo 8–20.).
 • Vihannin kirjasto ma–pe klo 10–16 (omatoimikäyttö ma–pe klo 7–21, la–su klo 8–20.).
 • Kirjastoautojen aikataulut nähtävissä kaupungin verkkosivulla.

Raahen museo

 • Kruununmakasiinimuseo ja Pakkahuoneen museo avoinna 1.6.–31.8. ma–pe klo 11–17, la-su klo 12–16. Lauantaisin vapaa pääsy.
 • Laivapatruunin koti Soveliuksen talon yläkerrassa avoinna 27.6.–6.8. ma–pe klo 11–17, la–su klo 12–16. Kesäkuun alussa sekä elokuun lopussa kohde on avoinna la–su klo 12–16. Vapaa pääsy. Vierailut on varattavat etukäteen. Vierailuvarauksen voit tehdä Raahen museon verkkosivulla.
 • Oskari Väänäsen valokuvia -näyttely Soveliuksen talon alakerrassa avoinna 27.6.–5.8. ti–pe klo 11–17, la klo 12–16.
 • Ojalan kotiseutumuseo avoinna Pattijokipäivien aikaan 4.–6.8.
 • Saloisten kotiseutumuseo avoinna 4.–29.7. ti–pe klo 11–17, la klo 12–16. 
  Avoinna myös seuraavien tapahtumien aikaan: Avoimet kylät-tapahtuma 10.6. klo 11–15, Arkkukarin kotiseutujuhla 2.7. klo 13 alkaen, Olavinpäivän markkinat 29.7. klo 11–16.
 • Wanha apteekki avoinna 27.6.–6.8. ma–pe klo 11–17, la–su klo 12–16. Kesäkuun alussa sekä elokuun lopussa kohde on avoinna la–su klo 12–16. Vapaa pääsy.

Raahe-opisto

 • Suljettu 3.7.–30.7.

Raahen seudun kehitys

 • Suljettu 3.7.–30.7.

Raatihuone

 • Suljettu 3.7.–30.7.

Satelliitti -erityisnuorisotyön yksikkö 

 • Avoinna koko kesän

Tapahtumatalo Raahe

Avoinna 5.6.–25.8. seuraavasti:

Tekninen keskus

 • Suljettu 10.–30.7.

Urheilutalo Raahela

 • Ovet lukittuina 19.6.–21.8. Kulku rannekkeella tai Timecon-lätkällä.
 • Huom! Talo suljettuna suursiivouksen takia viikon 27. Ei käyttöä ollenkaan.

Visit Raahen matkailuinfo Praatissa

 • Avoinna 1.6.–31.8. ma–pe klo 10–17 ja la klo 10–16.

Toimipisteet ovat pääsääntöisesti suljettuina juhannuksena 23.–24.6. Pidätämme oikeudet muutoksiin aukioloajoissa.

Raahen live-webkameralähetykset ovat käynnistyneet

Paljon toivottu Raahen kaupungin live-webkameralähetys on nyt käynnissä.

Livekamera lähettää noin 50 metrin korkeudelta Raahen Tornitalon katolta. Kääntyvän kameran suuntaukset yltävät Pikkulahden ja Fantin merellisistä maisemista aina vanhaan kaupunkiin ja Raahen keskustaan saakka. Kameran sijoituspaikka Tornitalon katolla ei tällä hetkellä mahdollista suuntauksien laajentamista Tornitalon eteläpuolelle.

Voit seurata lähetystä kotisivujemme kautta tai suoraan YouTubesta.

Livekameralähetystä ei tallenneta, eikä kameran zoomaustaso mahdollista yksittäisten ihmisten tai esimerkiksi rekisterikilpien tunnistamista lähetyksestä. Palautteita ja kehitysideoita kameran suuntauksista otetaan mielellään vastaan, niitä voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen markkinointi [at] raahe.fi.

Tervetuloa seuraamaan lähetystä ja ihastelemaan kaupunkimme näkymiä!

Käärijä räjäytti Kölifest-mielenkiinnon – Tällaisesta tapahtumasta on kyse ja näin pääset mukaan fiilistelemään keikkaa

Kotiseutujuhla Pekanpäivien tarjontaan lukeutuva Kölifest on ollut viime viikkojen ajan poikkeuksellisen mielenkiinnon kohteena. Syy tähän on selvä: nuorten päihteettömän rantabiletapahtuman pääesiintyjä on tänä vuonna euroviisuilmiöksi noussut Käärijä.  

Rantapuiston lavalle nousee euroviisuedustaja Käärijän ohella kolme Rock Academy -yhtyettä: raahelaiset Neon Puutarha ja The Heatons sekä kuopiolainen Licuation.

Kahvila Ruiskuhuoneen edustalla järjestettävä Kölifest on raahelaisilta nuorilta nuorille suunnattu päihteetön, savuton, ikärajaton ja pääsymaksuton rantabiletapahtuma.  

Tapahtuma järjestetään Raahe Festivalin käyttämällä päälavalla ja festarialueella sekä sen ympäristössä Raahen Rantapuistossa. Ensimmäistä kertaa vuonna 2022 toteutettu Kölifest syntyi, kun perinteikkäät nuorten kesätapahtumat Raatiroll ja Sulatto yhdistyivät nuorten aloitteesta.

Tapahtuma tarjoaa artistien lisäksi kävijöilleen kaikenlaista puuhailua liikunnallisista tempauksista alkoholittomaan drinkkibaariin ja sumopainista hengailuun lettujen äärellä.

Kölifestin järjestelyistä vastaavat Raahen nuorisovaltuusto ja nuorisopalvelut.

”Haluamme että raahelaisilla nuorilla on ainakin kerran kesässä sellaiset bileet, että myös nuoremmat voivat turvallisin mielin osallistua. Tapahtumassamme on särmää. Kesäkeikkojen ja -tapahtumien pääasiallinen kohdeyleisö on aikuiset, pääsylippujen hinnat pilvissä ja tapahtumat on kaikkinensa suunniteltu aikuisten ja markkinavoimien ehdoilla. Vaikka Kölifestissä on kyse viimeisen päälle laadukkaasta ja monipuolisesta tapahtumasta ja bändikattauksesta, toimitaan tässä sillä merkittävällä erotuksella, että esiintyjät ja muu ohjelma on nuorten nuorille suunnittelemaa ja yhdessä nuorisopalvelujen kanssa toteuttamaa, joten tulossa on täysin nuorten ehdoilla tuotettu kesätapahtuma”, kertoo nuoriso-ohjaaja Ida Tiittanen Raahen kaupungin nuorisopalveluista.  

Turvallisesti ja päihteettä raahelaisilta nuorilta nuorille

Kölifestissä on päihteiden osalta nollatoleranssi: kaikki tapahtuma-alueelle tulijat puhallutetaan, ja tapahtuma-alueelle saa tuoda vain alkoholittomia juomia avaamattomissa pulloissa. Alueelle tulevien laukut tarkistetaan porteilla.

Ikärajaton ja pääsymaksuton Kölifest on suunnattu ensisijaisesti nuorille. Paikalla olevat järjestyksenvalvojat huolehtivat tapahtuman ja siihen osallistuvien nuorten turvallisuudesta ja arvioivat kuinka paljon yleisöä voidaan ottaa hallitusti tapahtuma-alueelle. Maksimissaan aidatulle alueelle mahtuu 1500–2000 ihmistä.

Iltakuudelta alkavan tapahtuman portit avautuvat klo 17.45, ja yleisö pääsee sisälle saapumisjärjestyksessä. Etusijalla ovat kuitenkin lähialueiden nuoret, joita nuorisovaltuusto on kutsunut tapahtumaan bussikyydeillä.

Ilmiöksi nousseen Käärijän esiintyminen kiinnostaa hyvin todennäköisesti enemmän kuin tapahtuma-alueelle mahtuu väkeä. Aikuiset voivat kuunnella keikkaa esimerkiksi Kahvila Ruiskuhuoneelta, joka sijaitsee Kölifestin tapahtuma-alueen vieressä. Ruiskuhuoneen terassilta on keikalle osittainen näköyhteys.

Nuorten rantabiletapahtuma Kölifest

Vihreä siirtymä edistyy

Raahe on ottanut vastuuta vetytalouden kehityksestä niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. Energiamurroksen tilannetta ja tulevia kehityspolkuja avataan kaikille avoimessa tilaisuudessa 14.6.2023. Asiantuntijat Metsähallituksesta, Sweco Finland Oy:stä, Raahen Satamasta ja Raahen seudun kehityksestä kertovat, mitä maakunnassamme ja lähialueilla on tapahtunut vetytaloudessa ja mihin tulevaisuudessa olisi kohdennettava resursseja.

Ekologisesti kestävä tulevaisuus edellyttää muutosta, joka vaatii miljardien investointeja. Merituulivoimalla ja vedyllä on merkittävä rooli puhtaan energian tuotannossa ja fossiilivapaan teollisuuden kehittymisessä. Tuoreen VTT:n selvityksen mukaan Pohjois-Pohjanmaa voisi tuottaa koko Suomen tarvitseman vedyn.

Kemianteollisuuden tulevaisuus vedyn varassa

Sweco Finland Oy:n hiljattain valmistuneen selvityksen ”Uuden kemianteollisuuden mahdollisuudet Pohjois-Pohjanmaalla P2X tulokulmasta” tärkeimpiä tuloksia ja johtopäätöksiä avaa tilaisuudessa Sweco Finlandin asiantuntija Eveliina Nousiainen.

Aluksi käydään läpi lähtötilanne ja kerrotaan tärkeimmät vihreän vedyn tuotantotavat sekä varastointiin ja siirtoon liittyvät vaatimukset. Seuraavaksi pureudutaan sähköpolttoaineiden tuotannon edellytyksiin, kuten hiilidioksidin saatavuuteen ja talteenoton tekniikoihin. Lopuksi esitetään mitä olisi tehtävä, jotta uusi vetyteknologiaan ja hiilidioksidin talteenottoon perustuva kemianteollisuus voisi päästä kasvu-uralle.

Maalta merelle energian perässä

Merituulivoima on maailmanlaajuisesti vahvasti nousemassa maatuulivoimaa täydentäväksi energiantuotannoksi, kun sopivimmat maa-alueet on jo valjastettu energiakäyttöön. Tilaisuudessa Metsähallitus esittelee potentiaaliset merituulivoima-alueet keskittyen Pohjois-Pohjanmaan läheisyydessä oleviin kohteisiin.

- Jaamme tietoa merituulivoiman rakentamiseen, logistiikkaan, perustuksiin ja muuhun infraan liittyvistä seikoista. Kerromme myös miten kokonaisen merituulivoima-alueen prosessi tulee etenemään aina luvituksesta itse rakentamiseen ja käyttöönottoon, tiivistää tuulivoima-asiantuntija Joni Lehto Metsähallituksesta.

Satamista on tulossa merkittäviä uudistuvan energiatuotannon keskittymiä

Päästövähennystalkoissa fossiiliset polttoaineet tulevat jäämään historiaan ja Raahen Satama on valmistautunut omalla kehitystyöllään tulevaan muutokseen. Tulevaisuuden tehokas ja kestävä satama on resurssiviisas ja vähähiilinen, mikä edellyttää hiilivapaiden teknologioiden ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittämistä ja aktiivista käyttöönottoa satamissa. Näiden isojen haasteiden rinnalla on kyettävä samaan aikaan säilyttämään sataman logistinen kilpailukyky ja kannattavuus.

- Raahen Satama on ollut jo vuosia keskeisessä roolissa maalle rakennettavien tuulipuistojen logistiikassa ja tulevaisuudessa Raahen Satama tulee myös toimimaan Perämeren vahvana offshore-tuulivoimaloiden hubina. Pääseminen mukaan merituulivoiman kasvuun edellyttää investointeja merituulivoimaloiden rakentamista ja operointia tukeviin laajoihin maa-alueisiin ja tukitoimintoihin, kertoo Raahen Sataman toimitusjohtaja Pauli Sarpola.

- Raahen Sataman rooli vihreässä energiasiirtymässä on tärkeä, sillä keskeisen sijaintinsa ja käynnissä olevien hankkeiden vuoksi Raahe kytkeytyy osaksi laajempaa ketjua, joka yhdistää maa- ja merituulivoiman ja vedyn sekä vihreän teräksen tuotantoa Suomen ja Ruotsin alueilla, korostaa Sarpola. 

Tilaisuuden järjestää pian päättyvä maakunnallinen R4H2 – REACTions for Hydrogen -hanke keskiviikkona 14.6.2023 klo 12–14 Fregatti-salissa Tapahtumatalo Raahessa, os. Kirkkokatu 28. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Aikataulu ja ennakkoilmoittautuminen löytyvät Raahen seudun kehityksen verkkosivujen tapahtumakalenterista. Tervetuloa!

Lisätiedot

Markku Kemppainen
ohjelmajohtaja
puh. 040 135 6975
markku.kemppainen [at] raahe.fi

R4H2 – REACTions for Hydrogen -hanke
Raahen seudun kehitys

Rakennusvalvonnan kesäsulku

Suunnitteletko ensi kesälle rakennushanketta? Muista hoitaa lupa-asiat kuntoon ajoissa kevään aikana! Kesäaikana rakennuslupien käsittelyssä on kuukauden mittainen tauko heinäkuussa, jolloin rakennusvalvonta lomailee. Jotta saat lupa-asiat kuntoon ajoissa, huomioi seuraavat ajat hakemuksissa:

 • Rakennus- ja toimenpideluvat tulee olla jätettynä liitteineen 6.6.2023 mennessä. Hakemusten käsittelyaika on noin kaksi viikkoa.
 • Mikäli rakennushanke vaatii poikkeamis- tai suunnittelutarveratkaisua, tulee hakemus liitteineen olla jätettynä huhtikuun aikana. Rakennusvalvonta pyytää poikkeuslupiin tarvittavat viranomaislausunnot ja valmistelee ne rakennetun ympäristön lautakunnan päätettäväksi. Lautakunta kokoontuu 7.6.2023. Lupahakemukset lähetetään ensisijaisesti sähköisesti Lupapiste.fi-osoitteessa.

Hakemuksia voi jättää Lupapisteen kautta myös heinäkuussa rakennusvalvonnan loma-aikana. Heinäkuussa jätetyt hakemukset käsitellään mahdollisimman pian kesäsulun jälkeen.

Lisätietoja rakennusvalvonnan sivuilla

Maksuton perhetapahtuma HIPHEI Vihannissa 1.6.2023!

Vihannin yhtenäiskoulun uuden liikuntasalin avajaisia vietetään torstaina 1.6.2023. Perhetapahtuma HIPHEI valtaa liikuntasalin klo 17-19. Tapahtuma on maksuton. 

Tervetuloa juhlistamaan uutta liikuntasalia ja liikkumaan koko perheen voimin!

Raahen kaupunkistrategia / Lasten ja nuorten Raahe

KUTSU
Lasten ja nuorten Raahen tavoitteet etenevät ja konkretisoituvat. Nostamme esiin ja markkinoimme yhdessä eri harrastusmahdollisuuksia harrasteviikon aikana.
Kutsumme kaikkia Raahen kaupungin alueelle toimivia seurojen, yhdistysten ja järjestöjen puheenjohtajia tai lasten ja nuorten toiminnasta vastaavia perjantaina 09.06.2023 klo 16–17.30 Rantakatu 5D, Brain Centerin 1.krs koulutustilaan pohtimaan, miten toteutamme harrasteviikon.
 
Tervetuloa!
Ilmoittautuminen varhaiskasvatuspalvelut [at] raahe.fi keskiviikkoon 07.06.2023 klo 16.00 mennessä. 
 
Yhteistyöterveisin, 
Irmeli Stark, vs. varhaiskasvatuspäällikkö 
p. 044 4393 794

Raahen kaupungin Kuukauden työtiimi

Toukokuun kuukauden työtiiminä on palkittu Raahen jäteaseman työntekijät.

”Raahen jäteasemat työntekijät tekevät Raahen kaupungin ja kaupunkilaisten hyväksi erittäin tärkeää kiertotalouden ja jätteiden kestävään käsittelyyn liittyvää työtä ja rakentavat sen myötä parempaa huomista meille kaikille. Raahen jäteasema on toiminnallisesti erittäin selkeästi toteutettu ja siisti. Raahen jäteasemalla työskentelee ammattitaitoisia, avuliaita ja ystävällisiä työntekijöitä.”

Raahen kaupungin henkilöstöpalvelut aloitti viime vuoden syyskuussa Kuukauden työntekijä -tunnustuskäytännön. Kaupungin henkilöstö saa ehdottaa palkittavaksi yksittäistä henkilöä tai työyhteisöä. Henkilöstöpalvelut valitsee ehdotusten perusteella joka kuukausi kuukauden työntekijän/työyhteisön, joka palkitaan pienellä muistamisella. Kuukauden työntekijän palkitseminen jää tauolle kesä- ja heinäkuun ajaksi. Palkitsemista jatketaan jälleen elokuussa.

Tule vapaaehtoiseksi ulkoilmatapahtumaan Kotirannan palvelukeskukseen

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde hakee vapaaehtoisia asukkaiden, omaisten, henkilökunnan ja vapaaehtoisten yhteiseen ulkoilutapahtumaan Kotirannan palvelukeskukseen.

Tapahtuma järjestään pe 9.6.2023 klo 10–18. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi tapahtumaan ulkoilemaan, seurustelemaan ja viettämään mukavaa kesäpäivää Kotirannan asukkaiden kanssa. Sinun ei tarvitse olla paikalla koko aikaa. Jo yksi tunti riittää.

Ilmoittautumiset 6.6.2023 mennessä:

 • puh. 044 439 3700 tai
 • lea.hassila [at] pohde.fi.

Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mihin aikaan pääset tulemaan tapahtumaan.

Säävaraus – sateen sattuessa tapahtumaa ei järjestetä.

Pohde/Raahen ikäihmisten palvelut/Kotiranta

Saariston siivoustalkoot 27.5.2023

Tule viettämään jo perinteeksi muodostunutta Raahen saariston siivouspäivää lauantaina 27.5.2023.

Kokoontuminen Raahen museon rantaan klo 10.00, josta talkooväelle venekyydit saaristoon. Voit tulla talkoisiin myös omalla veneellä. Päivään kannattaa varustautua säänmukaisella vaatetuksella ja mukaan voi ottaa myös pelastusliivit, jos omistaa sellaiset. Talkoomuonitus järjestetään Iso-Kraaselissa, jossa tarjolla kahvia ja makkaraa.

Myös Raahe on mukana valtakunnallisessa Miljoona roskapussia -kampanjassa. Kerätään yhdessä Raahe siistiksi!

Tervetuloa!

- Kuntatekniikka ja ympäristövalvonta -

Muutoksia vaarallisten jätteiden sekä sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanotossa

Rannikon SERO-yhdistyksen toiminta päättyy 30.5. mennessä. 1.6.2023 alkaen kotitalouksien vaarallisten jätteiden pienerien sekä sähkö- ja elektroniikkaromun (SER-jäte) vastaanotto aloitetaan Raahen jäteasemalla osoitteessa Kiiluntie 167. Vihannissa Kuusiratin jätteiden vastaanottopisteen toiminta jatkuu ennallaan.

Muutoksen jälkeen kotitalouksien vaaralliset jätteet sekä SER-jäte tulee toimittaa Raahen jäteasemalle, eikä jätteitä voi enää viedä Rannikon SERO-yhdistyksen tiloihin. Kotitalouksille kyseisten jätteiden vastaanotto on jatkossakin maksutonta Raahen jäteasemalla. Kuusiratin jätteiden vastaanottopisteellä SER-jätteestä peritään palvelumaksu, jolla katetaan SER-jätteen kuljetus Raahen jäteasemalle. Yritykset hoitavat edelleen vaarallisen jätteen jätehuollon itse.

Katso sivun lopusta liitetiedostosta listaus vaarallisista jätteistä ja miksi kyseinen jäte on vaarallista.

Huomioi seuraavat asiat jätteiden toimituksessa:
•    Raahen jäteasemalla ja Kuusiratin jätteiden vastaanottopisteellä ei oteta vastaan asbestijätettä ja räjähteitä.
•    Painekyllästettyä puuta otetaan vastaan maksullisena jätteenä.
•    Lääkejätteet ja elohopeakuumemittarit toimitetaan jatkossakin apteekkeihin.

Vaarallista jätettä ei ole:
•    Kuivunut maali, liima tai lakka on polttokelpoista jätettä. 
•    Myös kuivuneet telat, pensselit ja maalauskaukalot ovat polttokelpoista jätettä.
•    Tyhjät pakkaukset, esim. metalliset maalipurkit voi laittaa metallin keräykseen. 
•    Meikit, rasvat, luontaistuotteet, nikotiinitabletit ja purukumit ovat polttokelpoista jätettä. 
•    Liisterit, vesiohenteiset liimat (ks. pakkausmerkinnät), laastit viedään jäteasemalle sekajätteenä. Yksittäiset purkit voi laittaa kiinteistön poltto kelpoiseen jätteeseen. 
•    Pyykinpesuaineet, käsitiskiaineet, sampoot, nestesaippuat ja saippuat ovat polttokelpoista jätettä.

Raahen jäteaseman aukioloajat
•    huhti-toukokuussa ma-pe klo 7-18 
•    kesä-lokakuussa ma-pe klo 7-17 
•    marras-maaliskuussa ma-pe klo 7-15 ja la klo 9-14 (ei pyhäpäivinä)
 

Lisätietoa asiasta: ympäristöinsinööri Aino Alatalo puh. 0401303810

Kunnon Mummola Vihannin kirjastolla

Ilmainen senioreille suunnattu hyvinvointitapahtuma Vihannissa 25.5. klo 10-13.
Paikalla Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry ja Raahen kaupungin liikunnanohjaajat Anu, Iina ja Aki. Tervetuloa!
 

 

Omien rakennusten tietojen tarkastaminen helpottuu

Raahen kaupungin ylläpitämässä rakennusrekisterissä olevia rakennusten perustietoja voi nyt katsoa uudessa karttapalvelussa. Palvelu toimii koko Raahen alueella. Siinä esitetään rakennuksen sijainti karttapohjalla ja oleellisimmat rekisterissä olevat tekniset tiedot. Rakennusten tiedot välittyvät rakennusrekisteristä eri viranomaisten järjestelmiin, joten ajantasainen tieto tässä rekisterissä on oikea tapa korjata tietovirheitä myös muissa viranomaisjärjestelmissä.
Rakennuksen tietojen osiossa on linkki virheellisten tietojen imoittamiseen. Raahen rakennusvalvonta valitsee ilmoituksen sisällön perusteella soveltuvimman tavan virheellisten tietojen korjaamiseksi ja on tarvittaessa yhteydessä ilmoituksen tekijän, kiinteistön omistajan tai haltijan kanssa. Rakennuksen virheellisten tietojen korjaaminen on  maksuton.

Kaatuneitten muistopäivä 21.5.2023

Kaatuneitten muistopäivää vietetään sunnuntaina 21.5.2023. Päivän vietto alkaa Raahessa, Saloisissa, Pattijoella ja Vihannissa jumalanpalveluksilla kello 10. Seppeleenlaskutilaisuudet järjestetään heti jumalanpalvelusten jälkeen. Kaupungin edustajina tilaisuuksissa ovat Raahessa Pirkko Valtanen, Saloisissa Katja Hänninen, Pattijoella Timo Mattila ja Vihannissa Nina Pulkkanen.

Sankarivainajien muistoa kunnioittaen.

Raahen kaupunki, Kotiseurakunta, Veteraani-, Maanpuolustus- ja Kansalaisjärjestöt.

Raahe-opiston kevätnäyttelyt

Raahe-opiston kevätnäyttelyt toukokuussa

Raahe-opiston lukuvuosi loppui huhtikuun viimeisellä viikolla ja toukokuussa päästään ihastelemaan kurssilaisten osaamista niin kuvataiteissa kuin kädentaidoissakin. Tarjolla on kolme näyttelyä kolmessa eri kohteessa.

Raahen kaupunginkirjaston näyttelytilaan on rakentunut taiteen perusopetuksen näyttely. Arkisin aamupäivästä iltaan ja lauantaisin kello 10–15 on mahdollista nähdä, mitä Kuvataidekoulu Purjeen ja Käsityökoulu Solmun taitavat lapset ja nuoret ovat vuoden mittaan työstäneet.

Raahe-opiston aikuisopiskelijoiden näyttelyt nähdään kahdessa kohteessa: Tapahtumatalo Raahessa sekä Vihannin Ukonkantissa. Esillä on muun muassa erilaisia tekstiilejä ja käsitöitä, maalauksia, lasitöitä, entisöityjä huonekaluja, keramiikkaa ja vaikka mitä muuta. Tapahtumatalo Raahen näyttelyihin pääset tutustumaan arkisin kello 10–17 sekä tapahtumien aikaan. Vihannin Ukonkantin näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Näyttelyihin on aina vapaa pääsy.

Raahe-opiston kurssikalenteria kootaan parhaillaan. Kurssiehdotuksia otamme vastaan milloin tahansa osoitteessa raaheopisto [at] raahe.fi. Voit tarjoutua meille myös töihin kurssin vetäjäksi oman osaamisesi kanssa. Syksyn lukuvuosi käynnistyy 11.9. alkaen ja opinto-oppaan ilmestymistä kotiisi voit odottaa elokuun alulla.

Raahe-opiston näyttelyt

1. Taiteen perusopetus eli Kuvataidekoulu Purje ja Käsityökoulu Solmu 3.–29.5. 
Raahen kaupunginkirjasto 
Avoinna ma-pe klo 10–19, la klo 10–15

2. Raahen kurssien näyttely 4.–30.5. 
Tapahtumatalo Raahe, Galleria Myötätuuli (3. krs) ja Raahesalin aulagalleria (2. krs) 
Avoinna ma-pe klo 10–17 sekä tapahtumien aikaan

3. Vihannin kurssien näyttely 2.–12.5.
 Ukonkantti, Vihanti 
Avoinna ma klo 12–19, ti-ke klo 11–18, to-pe klo 10-16

Ohjaajahaku Raahen Harrastamisen Suomen malli -hankkeen harrastuksiin lv. 2023 - 2024

Raahen peruskouluilla toiminut Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Harrastamisen Suomen malli -hanke on saanut jatkoa ensi lukuvuodelle 2023 - 2024. Raahessa hanke kantaa nimeä HATARA, eli Harrastus Taskuun Raahessa.

Hankkeen tarkoituksena on tarjota jokaiselle peruskoululaiselle maksuton ja mieluisa harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastustoiminta on oppilaslähtöistä, säännöllistä eikä vaadi aikaisempaa harrastuneisuutta. Hankkeessa pyritään tavoittamaan myös niitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole vielä harrastuksia. Suurin osa harrastuksista järjestetään kouluilla, mutta osa toteutetaan keskusta-alueen liikuntapaikoilla. Toiminta on tarkoitus juurruttaa pysyväksi osaksi kunnan harrastustarjontaa.

Lisätietoja toiminnasta löydät HATARA-hankkeen omilta sivuilta osoitteesta https://sites.google.com/koulu.raahe.fi/hatara20-harrastustaskuunraahe/etusivu?pli=1 sekä Harrastamisen Suomen mallin keskuspisteen sivuilta osoitteesta https://harrastamisensuomenmalli.fi/

Etsimme nyt ohjaajia erilaisiin harrastuksiin, kuten eri liikuntalajit (esim. palloilulajit, parkour, monilajikerhot), kuvaamataito, käsityö/kädentaidot, media/koodaus, metsästys- ja erätaidot sekä ruoanlaitto. Otamme vastaan myös uusia ehdotuksia harrastusryhmille.

Oletko kiinnostunut ohjaamaan harrastustoimintaa tulevana lukuvuonna 2023-2024? Ohjaajiksi ovat tervetulleita niin yksityiset henkilöt, yritykset, paikalliset seurat, toimijat ja yhdistykset kuin myös koulujen sekä muu kunnan henkilökunta. Voit ottaa yhteyttä hankekoordinaattori Hanna Nurkkalaan lisätietojen saamiseksi (hanna.nurkkala [at] raahe.fi tai p. 0401303860). Olethan yhteydessä 31.5.2023 mennessä.

Harrastusryhmien toteutuminen varmistuu elo-syyskuussa, kun oppilaat ovat ilmoittautuneet ryhmiin.

Raahe-opiston kurssipalautteet

Raahe-opiston lukuvuosi 2022–2023 on viety loppuun. Syksyn, talven ja kevään aikana n. 250 kurssilla opiskeli lähes 2700 opiskelijaa useita eri aineita. Lukukauden loppupuolella toteutettiin opiskelijoille kysely, jossa selvitettiin mm. opiskelijoiden kokemuksia opetuksesta, järjestelyistä, opettajista sekä ryhmien toiminnasta. Samalla tiedusteltiin opiskelijoiden kurssitoiveita sekä kiinnostusta suorittaa opintopisteitä, jonka opiskelija voi saada esiin valtakunnalliseen, henkilökohtaiseen Opintopolku-palveluun.

Kyselyssä saatiin vastauksia kaikkiaan n. 670 kappaletta eli n. neljäsosa (24,8 %) opiston opiskelijoista osallistui kyselyyn. Opiston opettajat saivat kyselyssä korkeimmat arviot eli aineenhallinnan, innostavuuden sekä opetusmenetelmien keskiarvosana oli 3,59. Myös ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä arvostettiin keskiarvon ollessa 3,48. Maksimi arvosanoissa on 4.  

Vastaajista n. 61 % oli erittäin tyytyväisiä opetuksen laatuun ja 32 % piti laatua hyvänä. Tiloihin ja välineisiin oli erittäin tyytyväisiä 40 % opiston asiakkaista ja n. 50 % piti niiden laatua hyvänä. Yksi keskeinen tunnistettu ongelma on opetustilojen fyysinen saavuttamattomuus eli läheskään kaikki opetustilat eivät ole esteettömiä. 53 % asiakkaista antoi yleisarvosanaksi kurssilleen erittäin hyvän ja hyvänä kurssia piti 41 %.  

Hieman alle 9 % Raahe-opiston opiskelijoista oli kiinnostunut saamaan kurssistaan suorituksen valtakunnalliseen Opintopolkupalveluun. Raahe-opistolla syksystä 2023 alkaen on mahdollista suorittaa mm. muutamia kielten kursseja osaamisperusteisesti: ne löytyvät jatkossa oppaasta sekä kurssijärjestelmästä noppa-logon avulla. Otamme mielellämme palautetta vastaan myös opintopistekurssien tarjontaan liittyen ja laajennusta niiden tarjontaan tullaan toteuttamaan porrastetusti.  

Raahe-opiston henkilökunta on lukenut saatuja palautteita sekä kurssitoiveita tarkalla silmällä. Uusia kursseja kehitellään, opettajia ja tiloja etsitään, minkä lisäksi välineistöä kunnostetaan resurssien sallimissa rajoissa. Raahen keskustan alueella toteutettavaa kielten opetusta sekä lasten ja nuorten Käsityökoulu Solmu keskitetään Pitkänkarin koululle syyslukukauden alkaessa. Näin saamme saman, korkean katon alle Solmun lisäksi Kuvataidekoulu Purjeen eli yli 100 lapsen ja nuoren taiteen perusopetuksen toiminnan.  

Paljon tuli toiveita kurssien järjestämisestä kylillä. Opistolla on Raahen ja Pyhäjoen alueella kaikkiaan n. 50 opetuspistettä. Opettajia / kurssien vetäjiä opistolla on lukuvuodessa n. 80 henkilöä. Minkä tahansa kurssin toteutuminen riippuu kahdesta keskeisestä kysymyksestä: löydämmekö opettajan ja tuleeko kurssille tarpeeksi ilmoittautumisia? Opisto ottaa erittäin mielellään vastaan uusia kurssien vetäjiä ja opistolle saa tarjoutua töihin oman osaamisensa kanssa. Raahen kaupungin tulevaisuuslautakunta helpotti kurssien toteutumista kylillä hyväksyessään ryhmäminimiksi 6 henkilöä. Tämän alemmas ei ole taloudellisesti kestävää mennä, mikä usein tarkoittaa rajatun väen kiinnostuksen kohteena olevan kurssin toteutumatta jäämistä.    

Otamme mielellämme vastaan niin toiveita uusista kursseista kuin niiden mahdollisista opettajistakin. Toiveita voi toimittaa milloin tahansa osoitteeseen: raaheopisto [at] raahe.fi  

Kiitämme opistolla kaikista palautteista. Pääosin saamme vetää sellaisen johtopäätöksen, että asiakkaamme ovat tyytyväisiä tarjontaamme, mistä saamme kiittää päätoimisen opetushenkilöstön lisäksi laajaa ja taitavaa tuntiopettajien joukkoa.

Kuntokeidas Vesipekan kesän aukioloajat ja kesäkampanja

Kuntokeidas Vesipekan kesän aukioloajat on nyt julkaistu. Kesäaukioloajat ovat voimassa 5.-22.6.2023. Huoltotauko sulkee Vesipekan juhannusaatosta elokuun alkuun saakka. 2.8.-3.9.2023 jatketaan vielä hieman supistetuilla aukioloajoilla.

Kesäkampanja polkaistiin käyntiin tänään maanantaina 8.5. Katso lisätietoja siitä Kuntokeidas Vesipekan sivuilta!

Kevätkatselmus

Raahen kaupungin rakennusvalvonta- ja ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva lupa- ja valvontajaosto pitää vuosittaisen kevätkatselmuksen keskiviikkona 7.6.2023. Tällä kertaa katselmus suoritetaan Piehingin alueella. Katselmuksessa kiinnitetään huomiota huonoon kuntoon päästettyihin ja jopa vaaraa aiheuttaviin rakennuksiin sekä epäsiisteydellään ympäristöä rumentaviin tontteihin.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennus ja sen ympäristö on pidettävä rakennuslain mukaisena sekä sellaisessa kunnossa että se täyttää terveellisyyden ja turvallisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Katselmuksessa todetuista puutteellisuuksista tullaan asianomaisille lähettämään kirjallinen kehotus, jossa annetaan määräaika korjauskehotusten täyttämiseen.

Ilmoituksia epäsiisteistä kiinteistöistä voi etukäteen tehdä:

 Juha Arola puh. 040 130 3816
juha.arola [at] raahe.fi

Henna Laurila puh. 044 439 3503
henna.laurila [at] raahe.fi

 

Kuulutus / Jätetaksa

RAAHEN KAUPUNGIN JÄTETAKSA

Jätelainsäädäntöä uudistettiin laajasti vuoden 2021 aikana. Lakiuudistuksessa bio- ja pakkausjätteiden kuljetus siirtyi kunnan järjestämisvastuulle. Muutoksien vuoksi Raahen kaupunki on valmistellut luonnoksen jätetaksaksi. 

Jätetaksa koskee kunnan jätehuollon järjestämisvastuulle kuuluvia jätteitä, kuten asumisen ja julkisen hallinto- ja palvelutoiminnan jätteitä. Lisäksi taksassa on huomioitu toissijaisen jätehuollon järjestämisen ja siitä perittävät maksut. Taksa ei koske saostus- ja umpisäiliölietteitä.

Raahen kaupunki varaa asuinkiinteistöjen haltijoille sekä muille tahoille, joille asian ratkaisulla voi olla vaikutusta, mahdollisuuden lausua mielipiteensä asiasta. Jätetaksaehdotus on nähtävänä 8.5.2023 – 14.6.2023 Raahen kaupungin internetsivuilla osoitteessa www.raahe.fi sekä teknisen keskuksen ilmoitustaululla osoitteessa Rantakatu 8 E, 2. krs, 92100 Raahe. Kirjalliset lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 14.6.2023 klo 15.00 mennessä sähköpostitse Raahen kaupungin kirjaamoon osoitteella kirjaamo(at)raahe.fi.

Lisätietoja antaa ympäristöinsinööri Aino Alatalo, puh. 040 130 3810

Raahen kaupungin jätehuoltoviranomainen

Kesätapahtumia Raahessa 2023

Kesäkaudella Raahessa on tarjolla jälleen monipuolinen kattaus tapahtumia kaikenikäisille! Keräsimme kaupungin vakiintuneet kesätapahtumat alla olevaan listaukseen. 

Toukokuu

Fiian Valakiat 12.–13.5.
Vihannin markkinat 20.5.
Siivouspäivän tapahtumia Raahessa 27.5.

Kesäkuu 

AlpuanharjuROCK 17.6.
Raahen Teatteri esittää: Myrskyluodon Maija 21.6.–16.7.
Kotiseutujuhla Pekanpäivät & Raahe Festival 28.6.–2.7.

Heinäkuu

Pikkulahti Kids 8.7.
Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät 14.–15.7.
Vihannin kesähelmiviikko 24.–30.7.
Raahen Rantajatsit 27.–29.7.
Olavinpäivän markkinat 29.7.

Elokuu

Pattijoki-päivät 4.–6.8.
Vihannin Härkäjuhlat 12.8.
Taiteiden yö 18.8.
Alpuan elomarkkinat 26.8.
Raahen Pimiät 31.8.–3.9.

Löydä lisää tapahtumia ja vinkkejä kesäkalenteriisi 

Lisää kivaa kesätekemistä eri käyntikohteista matkailuoppaiden teemakierrosten ja saaristoristeilyjen aikatauluihin löydät Visit Raahen kotisivuilta.

Lisää tapahtumia näyttelyistä keikkoihin löytyy myös Kalevan tapahtumakalenterista

Tapahtumanjärjestäjä Raahessa – hanki lisänäkyvyyttä tapahtumillesi

 1. Ilmoita järjestämäsi tapahtuman tiedot itse Kalevan maksuttomaan tapahtumakalenteriin. 
 2. Facebookissa luo järjestämästäsi tilaisuudesta Facebook-tapahtuma organisaatiosi sivulle ja lisää sille rinnakkaisjärjestäjyys sivulle Raahen kaupunki – City of Raahe. Matkailijoita kiinnostavien tapahtumien osalta lisää rinnakkaisjärjestäjyys myös sivulle Visit Raahe.

Katso myös Visit Raahen opas tapahtumailmoittelusta.

Muutoksia jätehuollossa

Kiertokaari Oy on julkaissut uuden Lajitteluoppaan, joka on jaettu kaikkiin Raahen kotitalouksiin. Oppaan voi hakea myös pääkirjastosta tai Vihannin kirjastosta, jos et ole postitse opasta saanut. Lisäksi opas löytyy pdf-muodossa kaupungin nettisivuilta.

Huomaathan, että Lajitteluoppaasta poiketen Raahessa on omia käytäntöjä joidenkin jätejakeiden osalta. Raahessa on myös oma hinnasto jätteiden vastaanottoon jäteasemalla.

Tarkista jätehuollon nettisivuilta, minne Raahessa voit toimittaa eri jätejakeita. Esimerkiksi seuraavien jakeiden osalta Raahessa toimitaan eri tavalla kuin Lajitteluoppaassa neuvotaan:

 • Puutarhajätettä ja risuja otetaan vastaan ilmaiseksi Raahen jäteasemalla ja Kuusiratin jätteiden vastaanottopisteessä. Lajitteluoppaan kuponkeja ei tarvitse käyttää.
 • Painekyllästettyä puuta voi toimittaa maksua vastaan Raahen jäteasemalle.
 • Poistotekstiiliä otetaan Raahessa vastaan jäteasemalla ja lisäksi Raahen Vapaaehtoiset ry aloittaa poistotekstiilikeräyksen kevään 2023 aikana.
 • Sähkölaiteromu eli SER-jäte ja vaaralliset jätteet toimitetaan Raahessa Rannikon SERO-yhdistykselle tai Kuusiratin jätteen vastaanottopisteeseen.

Jätelainsäädännön muutokset aiheuttavat muutoksia kaupunkilaisten jätehuollossa. Toukokuun alussa jaetaan Raahen kaupungin jätehuoltouutiset -lehti kotitalouksiin Raahen, Saloisten ja Pattijoen taajama-alueilla. Vihannissa ja haja-asutusalueilla muutokset koskevat pääasiassa yli kolmen asunnon kiinteistöjä, joten tämän vuoksi opasta ei jaeta kaikkiin kaupungin talouksiin. Lehteä on kuitenkin saatavilla toukokuussa myös pääkirjastossa ja Praatissa, jos et saanut sitä postitse.

Lehdessä käydään läpi keskeisimmät viisi muutosta, joita ovat biojätteen erilliskeräys, muovipakkausten keräys, poistotekstiilien erilliskeräys, jätteiden kuljetusjärjestelmän muutos sekä jätekuljetusrekisteri.

Kohti fossiilivapaata terästuotantoa Raahessa -näyttely Praatissa 8.5.–20.6.2023

SSAB on matkalla kohti fossiilivapaata terästuotantoa, ja Raahen tehdas on muutoksen keskipisteessä. Tervetuloa näyttelyyn, jossa voit tutustua mm. tulevaisuuden terästuotannon prosessiin. 

Näyttely on avoinna Praati – Palveluiden olohuoneessa

 • os. Kirkkokatu 43
 • 8.5.–20.6.2023
 • arkisin klo 10–17.

Etätuolijumppa 4.5.2023

Etätuolijumppa torstaina 4.5. klo 9.30-10.00!

Liikunnanohjaaja ohjaa 30 min kestävän etätuolijumpan, joka soveltuu kaikenikäisille ja -kuntoisille. Jumppa tehdään kehonpainolla, ei tarvitse välineitä. 

Liity mukaan etäjumppaan (youtube-linkki) klikkaamalla tätä linkkiä: Etäjumppa - YouTube 

Osallistuvan budjetoinnin äänestystulos julkaistu

Raahen kaupungin vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin äänestystulos on vahvistettu ja julkaistu osallistuvan budjetoinnin sivulla

Lisätiedot: kansalaistoiminnan ja osallisuuden päällikkö Ari Pietarinen, 040830 3006
ari.pietarinen [at] raahe.fi