Ehdokkaaksi asettuminen lähidemokratiahallituksen vaalissa

alkaa 2.8. ja päättyy 15.8.

Vaaleissa valitaan henkilöt jatkamaan lähidemokratian edistämistä Raahessa. Jos olet kiinnostunut siitä, miten kuntalaisten asioista päätetään ja halukas toimimaan raahelaisten arjen parantamisen eteen, asetu elokuussa ehdolle. Ehdolle asettuminen tapahtuu maanantaina 2.8. avautuvalla sähköisellä lomakkeella

Vaalissa voivat asettua ehdokkaaksi vaaliajankohtana täysi-ikäiset Raahessa kirjoilla olevat henkilöt. Varsinainen vaali toteutetaan sähköisenä vaalina viikolla 35 eli 30.8.-5.9.

Matka- eli puskaparkki entisen Merikadun koulun parkkipaikalla Merikujalla.

Raahen kaupungin päätöksellä on merkitty ns. matkaparkki lyhytaikaiseen yöpymiseen matkailuautoilla reissaaville. Omatoimimatkailu matkailuautolla on nouseva trendi, joka on korona-aikanakin koettu turvalliseksi tavaksi lomailla ja vaihtaa maisemia hyvinkin vapaasti. Puskaparkkeeraus ei vaadi lupia, vaan on jokamiehenoikeuksien piirissä paikoissa, joissa pysäköintiä ei ole erikseen kielletty. Matkaparkeista on Google Maps-sovelluksessa oma kartta, josta löytää parkit ja niistä lyhyet kuvaukset. 

Matkaparkki-merkinnällä helpotetaan hivenen P-alueen havainnointia luvallisena paikkana yöpyä ihan kaupungin palvelujen äärellä. P-alue ei ole leirintäalue, eikä se tarjoa mitään palveluja. Tarjoamalla lyhytaikaiseen yöpymiseen mahdollisuutta matkailijat toivotetaan tervetulleiksi poikkeamaan Raahessa tutustumassa nähtävyyksiin sekä muuhun tarjontaan. Tällä pienellä eleellä toivotaan puskaparkkimatkaajien vierailevan Raahessa runsain mitoin. Nyt Merikujalta kertyvistä kokemuksista teemme yhteenvetoa, ja laajennamme mahdollisesti tarjontaa useampaan merkittyyn matkaparkkikohteeseen.

Tule mukaan tuottamaan ohjelmaa Raahen Pimiöille

Raahen Pimiät on kaupungin alkusyksyn hämärä huipentuma, joka järjestetään 3.–4.9.2021. Raahen kaupunki ja Kauppakeskus Raahe yhteistyökumppaneineen järjestävät ohjelmaa perjantaina ja lauantaina sekä rannassa että kaupungin keskustassa. Nyt sinulla on mahdollisuus tuoda oma tapahtumakokonaisuutesi mukaan viikonlopun tarjontaan ja tulla osaksi vilkasta ja tapahtumarikasta viikonloppua! Ilmoita ohjelmaosiosi mukaan viikonlopun ohjelmalistaukseen sähköpostitse osoitteeseen toimisto [at] raahenpimiat.fi. Olemme sinuun yhteydessä ja vahvistamme ilmoituksesi viikolla 33.

Huom! Ilmoitathan ohjelmaosiosi mukaan viimeistään 19.8.2021!

Raahen Pimiät -tiimi
Raahen kaupunki
Kaupunkikehittäminen ja näkyvyys
toimisto [at] raahenpimiat.fi

Lisähaku syksyllä 2021 alkaviin AMK-koulutuksiin – opiskele insinööriksi Raahessa! Haku on avoinna 3.-9.8.

Kajaanin ammattikorkeakoulu järjestää lisähaun vapaille opiskelupaikoille. Raahessa voit hakea vielä rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tai konetekniikan insinööriksi. Valintakoe järjestetään Raahessa 12.8. ja opinnot alkavat jo elokuun lopussa.

Hae koulutuksiin Opintopolku-palvelun kautta

Hakulomake Opintopolulla avautuu tiistaina 3.8. klo 8 ja sulkeutuu maanantaina 9.8. klo 15. Muutamia paikkoja on vapaana seuraavissa koulutuksissa:

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka – insinööri (AMK) 240 op, päivätoteutus

Konetekniikka – Insinööri (AMK) 240 op, monimuoto

Paikkamäärät voivat vielä täsmentyä. Koulutukset alkavat syksyllä 2021 ja tarkat aloitusajankohdat löytyvät uuden opiskelijan informaatiopaketista Kajaanin ammattikorkeakoulun sivuilta.

Osallistu valintakokeeseen torstaina 12.8. Raahessa

Kirjallinen valintakoe järjestetään 12.8.2021 kello 12.00 – 14.30 Raahessa. Valintakokeeseen ilmoittautuminen alkaa klo 11.30. Paikka tarkentuu myöhemmin.

Insinöörikoulutuksen valintakoe on KAMKin oma valintakoe. Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan kaikki hakukelpoiset hyväksytään valintakokeeseen.

 • Valintakoe sisältää matematiikan ja fysiikan sekä logiikan tehtäviä.
 • Valintakokeessa ei ole ennakkomateriaalia, tarvittava materiaali jaetaan koetilaisuudessa.
 • Tilaisuudessa saa olla mukana laskin, kynä, kumi ja viivoitin.
 • Tarvitset mukaan myös henkilöllisyystodistuksen.

Valintakokeesta on saatava vähintään 10 pistettä (max. 40 p.) voidakseen tulla valituksi koulutukseen.

Huomaathan, että kevään yhteishaun valintakoetulokset eivät kelpaa lisähaussa, vaan jokaisen hakijan tulee osallistua lisähaun valintakokeeseen.

Henkilöllisyytesi tarkistetaan valintakokeessa

Varmistathan hyvissä ajoin ennen koetta, että sinulla on jokin voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Hyväksyttäviä todistuksia ovat:

 • kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi tai poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti)
 • suomalainen ajokortti (mobiiliajokortti hyväksytään)
 • kuvallinen KELA-kortti tai kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti.

Lisätietoja hakemisesta

KAMK Hakijapalvelut
hakijapalvelut [at] kamk.fi
Puh. 044 7101 229, 044 7101648

Lisähaku KAMKin sivuilla

Lisätietoja Raahen AMK-opinnoista Koulutuskeskus Brahen sivuilla

Siniluodon ja Olkijokisuun uimavedet

15.7.2021 Siniluodon ja Olkijokisuun uimarantojen vesi täyttää viimeisten tutkimusten mukaan hyvän uimaveden vaatimukset, eli vesi on uimakelpoista.

Kaupunki luovuttaa rakentajille tontteja Pyhtilänkankaalta

Raahen kaupunki luovuttaa rakentajille Pyhtilänkankaan asemakaava-alueelta 19 hyvänkokoista tonttia omakoti- ja paritaloille sekä yhdelle asuinpientalojen korttelialueelle. Tontit voi ostaa tai vuokrata. Tontit luovutetaan perheille ja henkilöille, jotka rakentavat tai rakennuttavat tontille asunnon oman käyttöönsä. Rakentaminen on mahdollista aloittaa jo tämän vuoden puolella.

Pyhtilänkankaan moderni ja lapsiperheystävällinen asuinalue sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien äärellä vain muutaman minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Antinkankaan koulu ja päiväkoti löytyvät muutaman sadan metrin päästä aivan asuinalueen vierestä.

Aikaa hakea omaa tonttiaan on 6. elokuuta 2021 saakka. Hakemukset arvotaan avausjärjestykseen hakuajan päättymisen jälkeen. Tonttihakemus sekä luovutettavien tonttien koko- ja hintatiedot lisäinfoineen löytyvät sivulta uudet tontit.

Ohjeita hakumenettelystä antaa

Juhani Leinonen, puh. 040 830 3194
Hannu Patanen, puh. 044 439 3583
Mikko Moilanen, puh. 040 135 6952

etunimi.sukunimi [at] raahe.fi

Koko Raahen kaupungin tonttivalikoimaan voi tutustua sivulta tontit ja sieltä löytyvästä tonttipörssistä.

Puistojumppaa maanantaisin ja torstaisin

Maanantaina 12.7. ja 19.7. klo 14.30-15 sekä torstaina 15.7. ja 22.7. klo 14.30-15.

Raahen liikuntapalveluiden järjestämä kaikille avoin liikuntatuokio, joka sisältää kevyesti hengästyttäviä lihaskunto- ja tasapainoharjoituksia sekä liikkuvuutta edistäviä venytyksiä. Kaikki liikkeet tehdään seisten. Jumppa pidetään Sofia Lybeckerinkadun hiekkakentällä sään salliessa (huonolla säällä peruttu). Mukaan tarvitset rennon säänmukaisen vaatetuksen ja vesipullon. 

Taskun saarelle uudet opastaulut

Taskun saari saa uudet hienot opastaulut tänä kesänä. Opastaulut ovat osa Rannikko Life-hanketta, jossa opastuksen lisäksi kunnostetaan rannikon ja saariston merkittäviä elinympäristöjä. Raahen saaristo on hankkeessa mukana, koska saaristomme on sekä luontoarvoiltaan että linnustoltaan arvokasta aluetta ja umpeen kasvaminen kaventaa lajien elintilaa sekä uhkaa lintujen pesintää.

Rannikko-LIFE -hanke toteutetaan Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Raahen kaupungin yhteistyönä. 
Kiitämme Metsähallitusta ja Raahen kaupungin Luontopajaa saariston elinympäristön parantamisesta.

Kuntatekniikka
 

Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät 12.–17.7.2021

Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät järjestetään tänä vuonna tavallisesta poikkeavalla konseptilla ma 12.7.2021 – la 17.7.2021. 

Tervetuloa mukaan vanhan ajan markkinamenoon ja seuraamaan käsityöammattilaisten kiehtovia työnäytöksiä, nauttimaan musiikkiesityksistä ja osallistumaan viihdyttävään koko perheen ohjelmaan merellistä Raahea juhlistavana viikkona! Pakkahuoneen museon rannassa voi tutustua pelastusaluksiin tai vaikka hypätä virkistävälle saaristoristeilylle palkittuun Raahen saaristoon! 

Meripäivät järjestetään tänä vuonna väljemmästi ja tarjontaa hajauttamalla kahden päivän suurtapahtuman sijasta maanantaista lauantaihin 12.–17.7. Perinnealusten vierailut toteutuvat koronatilanteesta johtuen kesällä 2022.

Toritarjontaa ja tekemistä lapsiperheille rannassa läpi viikon

Meripäivien tori- ja ohjelmatarjonta on tänä vuonna kuusipäiväinen.

Alkuviikolla Rantatorin valtaa omatoimitori, jossa myytävien tuotteiden valikoima on vapaamuotoinen ja myyntipaikat maksuttomia. Toripaikkatiedustelut sähköpostitse osoitteeseen pookiflakkaa [at] raahenmeripaivat.fi. Myyntiaika on ma–ke klo 14–18.

Torstain toriohjelmasta vastaa Raahen Reko.

Perinteiset Komerssin vanhan ajan markkinat purjelaivakauden hengessä järjestetään perjantaina klo 14–18 ja lauantaina klo 11–17.

Myös lapsille suunnattu Lallin ja Siken Meriseikkailu järjestetään kuusipäiväisenä maanantaista perjantaihin klo 14–18 ja lauantaina klo 11–17.

Koko viikon monipuoliseen ohjelmaan voi tutustua tarkemmin Raahen Meripäivien kotisivuilla.

Herukkapolun leikkipuisto Honganpalossa uusitaan.

Herukkapolunpuisto Honganpalossa osoitteessa Herukkapolku 8 on ensimmäinen kolmesta tänä kesänä uusittavasta leikkipuistosta. Työt siellä ovat käynnistyneet tänään entisten leikkivälineiden poistolla ja pusikoituneen ympäristön raivaamisella. Puistoon tulee vauvakiikkuja, lautakeinuja ja linnunpesäkeinu. Tasapainoluun tulee tasapainorata ja -kuutioita. Karuselli pyörittää mukavat vauhdit ja hiekkalaatikko sekä jousieläimet viihdyttävät pienimpiä. Kahden liukumäen leikkikeskus antaa puuhaa myös isommille, mutta siinä on pienemmillekin sopiva osio.

Puiston uusintaa joudutaan tekemään venytetyllä aikataululla, koska ympäristönhoidossa asennusporukka on osa kunnnossapitoa. Eli välillä on pakko leikata nurmikoita, kastella istutuksia ja huolehtia kaupungin siisteydestä. Koitamme limitellä työt sujumaan tehokkaalla tavalla, vaikka kesälomatkin maustavat vähän kuvioita. Ilmoitamme kun Herukkapolun leikkipuisto on valmistunut ja avataan käyttöön.

Lisätietoja: puutarhuri Tita Haapajoki

+358 44 439 3521 • tita.haapajoki [at] raahe.fi

Uutta kalustoa ruohon leikkaamiseen ja keräämiseen.

Ympäristönhoitoon on saatu uutta kalustoa. Kaikille tutuiksi tulleet oranssit Kubota-leikkurit ovat saaneet kaveriksi Iseki-merkkisen keräävän suurteholeikkurin. Isekin myötä saadaan kerättyä ruohonleikkuusilppu hyötykäyttöön. Puutarhuri tykkää kattaa kaikki istutusalueet hoitoa helpottamaan. Ruohosilpulla katetaan lähinnä perennapenkkejä. Kattamisen hyötynä on rikkaruohojen kitkemisen radikaali helpottuminen, istutusalustan kuivumisen esto sekä pintakompostonnin myötä kasvualustan biologisen aktiivisuuden lisääntyminen. Hyvin voiva maa tuottaa kasvua ja kukintaa parhaiten.

Keräävä leikkuri ratkaisee myös hanhenjätösten poistamisen ranta-alueilta. Syksyisin saamme lehdet ja roskat kerättyä puistoista ja jalkakäytäviltä. Yleinen puistojen siisteys nousee taas yhden pykälän tämän ansiosta - puutarhurilla on taas syytä leveään hymyyn!
 

Koirankakkaroskiksia vai tavallisia?

Kylmäniemelle Pauhapaatinkadun ja sataman välillä menevän polun varteen on laitettu uusi roska-astia koirankakkaroskistarralla. Usein tulee toiveita, että koirien kakkapusseille olisi tiuhemmassa omia roskiksia. Kaupungissamme jokainen roskis on koirankakkaroskis, ja niihin voi laittaa myös kaikki muutkin roskat. Emme ikinä analysoi roskapussin sisältöä, vaan ne menevät poltettaviin jätteisiin. Sinne voi siis huoletta laittaa keräämänsä koiran jätökset ja omat jätskipaperitkin.

Kierrämme ja tyhjennämme kaupunkialueella pari kertaa viikossa roska-astiat. Vilkkaimmat paikat tyhjennetään päivittäin. Ikävä kyllä naakat ja varikset ovat oppineet etsimään ruokaa myös roskiksista, jopa lintusuojalla varustetuista malleista. Ne eivät tee sitä siivosti, vaan heittelevät kaiken nokkaansa saaman roskiksista maahan tuulen kuljetettavaksi. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa sotkua. Meidän siivouspartiomme aloittavat arkisin klo 7:00 työnsä. Pidetään yhdessä kaupunkimme siisteydestä huolta, ja kiitos kun keräät koirasi jätökset pois!

Vanhan Merikadun koulun parkkialueelle matkaparkki lyhyttä, tilapäistä yöpymistä varten

Puretun Merikadun koulun piha-alueella saa jatkossa yöpyä omassa matkailuajoneuvossaan luvan kanssa, sillä Raahen kaupunki on päättänyt osoittaa kyseisen alueen viralliseksi matkaparkiksi. Tilapäinen yöpyminen alueella tapahtuu omatoimisesti ja omalla vastuulla eikä siitä peritä maksua. Kyseessä on niin sanottu perustason matkaparkki, eli alueelle ei järjestetä leirintäalueelle tyypillisiä lisäpalveluja, kuten sähkö-, vesi- tai tyhjennyspisteitä. Koska kyse on lyhytaikaisen yöpymisen sallimisesta, ei alueella ole luvallista majoittua pidempään eikä alueelle saa pystyttää telttoja tai muita rakennelmia.

Matkaparkkeja hyödyntävät matkailijat etsivät uusilta alueilta elämyksiä, viipyvät alueella lyhyitä aikoja eivätkä yleensä hakeudu leirintäalueille, eli toiminnalla ei kilpailla leirintäalueiden kanssa. Luvallisen matkaparkin osoittamisella paitsi parannetaan matkailijoiden palveluita ja vastataan kysyntään, myös toteutetaan kaupunkistrategian mukaista kokeilukulttuuria – nyt seurataan, millainen vastaanotto matkaparkilla on, ja mikäli alueelle tulee myöhemmin muuta toimintaa, voidaan matkaparkki helposti siirtää pois kyseisestä paikasta.

Matkaparkin perustaminen ei vaadi kaupungilta suuria investointeja, sillä matkaparkista tiedottaminen tapahtuu maksuttoman sivuston kautta ja periaatteessa ainut investointi on alueelle ohjaava tienviitta.

Raahen kaupungin matkaparkki

 • Vanhan Merikadun koulun parkkialue, os. Merikuja 1, 92100 Raahe.
 • Rauhallisella paikalla lähellä kaupunkikeskustaa.
 • Kaupat, Wanha Raahe, museot, kahvilat ja uimaranta kävelymatkan päässä, merenrannan viehättävät kävelyreitistöt vieressä.
 • Vain lyhyttä, tilapäistä yöpymistä varten omassa matkailuajoneuvossa.
 • Omatoiminen ja maksuton, ei lisäpalveluita.
 • Yöpyminen omalla vastuulla.

Matkaparkin sijainti kartalla

Raahen kesä on täynnä nähtävää ja koettavaa tänäkin vuonna!

Historiallinen Wanha Raahe opaskierroksineen, ainutlaatuinen saaristoluonto risteilyineen, sykähdyttävät tapahtumat, virkistävät liikunta-aktiviteetit, jännittävät hetket urheilun parissa, monipuolinen kulttuuritarjonta, keskustan kaupat ja putiikit sekä Suomen vanhimman paikallismuseon aarteet kutsuvat viettämään kesäisen päivän pikkukaupungin idyllissä. Tervetuloa mukaan viettämään kiehtovan kutsuvaa kesää!

Tervetuloa nauttimaan kesän tapahtumatarjonnasta

Pekanpäivät 30.6.–4.7.2021

 • Kulttuurin, viihteen ja urheilun yhdistävät perinteiset kotiseutupäivät järjestetään tänä vuonna osin striimaten ja osin live-tapahtumana.
 • Tapahtuman kotisivut

Pooki Flakkaa – Raahen Meripäivät 12.–17.7.2021

 • Merikaupungin loistoa ja entisajan markkinahumua tarjolla merellistä Raahea juhlistavana viikkona! Ohjelma järjestetään tänä vuonna hajautetusti maanantaista lauantaihin.
 • Tapahtuman kotisivut

Raahen Rantajatsit 29.–31.7.2021

 • Elämyksellinen festivaali kokoaa ihmiset meren ja musiikin äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna!
 • Tapahtuman kotisivut

Taiteiden yö 20.8.2021

 • Taiteiden yö on kulttuurin juhlaa! Näyttelijät, muusikot, lausujat, tanssijat, taiteilijat, käsityöläiset esiintyvät ja viihdyttävät ympäri kaupunkia eri paikoissa.
 • Tapahtuman kotisivut

Raahen Pimiät 3.–4.9.2021

 • Alkusyksyn hämärä huipentuma tarjoaa ohjelmaa koko perheelle sekä alkusyksyn suloista tunnelmointia Rantatorin ja Härkätorin ympäristöissä.
 • Tapahtuman kotisivut

Muut tapahtumat

Tutustu Raahen kiehtovaan menneisyyteen ja nykypäivään opastetuilla kierroksilla

Paikallisoppaan matkassa pääset tutustumaan Raahen värikkääseen historiaan kävellen tai linja-autossa mukavasti istuskellen. Oppaan johdolla käydään idyllisessä vanhassa kaupungissa ja tutustutaan samalla entis-Raahen asukkaiden, merimiesten, käsityöläisten ja porvarisperheiden, elämään. Tarinoiden joukkoon mahtuu niin räytyvää rakkautta, veijarimaisia kujeita kuin kauheita tapauksiakin.

Ainutlaatuinen saaristoluonto ja stressivapaa vyöhyke kutsuvat Raahen kompaktissa city-saaristossa

Virkistäytyminen meriluonnon ja saariston helmassa on ollut osa raahelaisten kesää jo satoja vuosia. Tänään pääset tutustumaan Vuoden Retkikohde 2016 -tittelillä palkittuun Raahen saaristoon 12 hengen saaristoveneillä. Vietä unelmien kesäpäivä Taskun hiekkarannalla, tutustu maankohoamisen synnyttämään omalaatuiseen luontoon Iso-Kraaselin luontopolulla tai nauti rauhasta Kallan kivikkoisilla rannoilla. Matka saariin kestää vain noin 20 minuuttia. Tutustu saaristoon risteilyllä tai lähde Island Hopping -retkelle, jolla pääset tutustumaan kolmeen saareen. Retkillä näet myös historialliset pookit ja uudet majakat.

Nauti Suomen vanhimman paikallismuseon aarteista

Suomen vanhimman paikallismuseon monipuolisen tarjonnan kautta pääsee sukeltamaan Raahen kiehtovaan menneisyyteen esihistorian ja purjelaivakauden kautta teollisuuden aikakaudelle.

 • Pakkahuoneen museo eli merimuseo sekä Kruununmakasiinimuseo ovat avoinna 1.6.2021 alkaen ma–pe klo 11–17, la–su klo 12–16. Lauantaisin kohteisiin on vapaa pääsy.
 • Laivapatruunin koti Soveliuksen talon yläkerrassa ja Wanha apteekki avaavat ovensa yleisölle 30.6.–8.8.2021 väliseksi ajaksi. Kohteet ovat avoinna ma–pe klo 11–17, la–su klo 12–16 ja niihin on vapaa pääsy.
 • Huom! Laivapatruunin kotiin pääsee tänä kesänä vierailulle varaamalla itselleen paikan ajanvarauksen kautta.

Lisätietoja Raahen museon kotisivuilta.

Löydä kaikki tärpit unohtumattoman kesäpäivän viettoon sekä majoitusvaihtoehtoihin Raahessa Visit Raahen kotisivuilta.

Jaa parhaat hetkesi somessa ja vietä elämäsi kesä! #raahe #visitraahe @cityofraahe @visitraahe

Raahen kaupungin yksiköiden palveluajat kesällä 2021

Raahen kaupungin yksiköiden palveluajoissa on muutoksia kesäaikana.

Kaavoitus

 • Suljettu 5.7.–1.8.

Kuntokeidas Vesipekka

 • Avoinna 24.6. saakka
 • Suljettu 25.6.–1.8. (huoltotauko)
 • ArinaAreena avoinna läpi koko kesän ma–su klo 7–23
 • Tarkemmat tiedot aukioloajoista Vesipekan verkkosivuilla

Lasten liikennepuisto

 • Avoinna 7.6.–30.7. ma–pe klo 11–16

Musiikkiopiston toimisto

 • Suljettu 25.6.–1.8.

Nuorisotoimisto

 • Suljettu 5.7.– 8.8.

Opetusvirasto

 • Suljettu 28.6.–1.8.

Raahen kaupungin kulttuuripalvelut

 • Tapahtumatalo Raahen Galleria Myötätuuli/ Raahesalin aulagalleria
  avoinna 31.5.–13.8. klo 10–16
 • Raahesalin lipunmyynti avoinna 14.6.–13.8. klo 10–16
 • Nettimyynti ympäri vuorokauden Tiketissä

Raahen kaupunginkirjasto palvelee 31.5.–29.8. seuraavasti:

 • Pääkirjasto ma–to klo 10–19, pe klo 10–18, (omatoimitunti klo 9–10)
 • Haapajoen kirjasto ti klo 10–17, to klo 12–19. Suljettu 28.6.–25.7.
 • Pattijoen kirjasto ma–ke klo 12–18, to–pe klo 10–15
  (omatoimitunnit ma–pe klo 7–21, la–su klo 10–18
 • Vihannin kirjasto ma–ke klo 12–18, to–pe klo 10–15
  (omatoimitunnit ma–pe klo 7–21, la–su klo 10–18
 • Kirjastoauton aikataulu nähtävissä kaupungin verkkosivuilla

Raahen museo

 • Pakkahuoneen museo ja Kruununmakasiini avoinna ma–pe klo 11–17, la–su klo 12–16.
 • Laivapatruunin koti Soveliuksen talon yläkerrassa ja Wanha apteekki
  avoinna 30.6.–8.8. ma–pe klo 11–17, la–su klo 12–16.
 • Ojalan kotiseutumuseo avoinna tilauksesta. Vierailutiedustelujen yhteyshenkilö on
  Arja Tervonen, puh. 050 576 6656, atatervonen [at] gmail.com.
 • Saloisten kotiseutumuseo avoinna 6.–31.7. ti–pe 11–17 ja la 12–16.

Raahe-opisto

 • Suljettu 28.6.–30.7.

Raahen seudun kehitys

 • Suljettu 5.–25.7.

Raatihuone

 • Suljettu 5.7.–1.8.

Rakennusvalvonta 

 • Suljettu 5.7.–1.8.

Tekninen keskus

 • Suljettu 5.7.–1.8.

Urheilutalo Raahela

 • Avoinna 1.6.–29.8. ma–pe klo 8–15.30.
 • Poikkeusaikataulu 12.–23.7., avoinna klo 8–14.

Vihannin päivätoimintakeskus Kaveritupa

 • Suljettu 12.–20.7.

Toimipisteet ovat pääsääntöisesti suljettuina juhannuksena 25.–27.6. Pidätämme oikeudet muutoksiin aukioloajoissa.

Wanhan Raahen kaavakävely 31.7.2021 saakka

Mikä sinulle on tärkeää Wanhan Raahen kaupunkikuvassa? Verkossa ohjatulla kävelyllä voit kertoa omista havainnoistasi ja näkemyksistäsi alueesta. Kävely liittyy 22.5.2021 pidettyyn teematyöpajaan.

Raahen vanhaan kaupunkiin sijoittuva kaavakävely on avoinna 31.7.2021 saakka. Se on tarkoitettu kaikille alueella vieraileville. Kävely on osa Vanhan kaupungin vireillä olevaa asemakaavoitusta (Akm 242). Ajankohtainen teema on "Kadut ja yleiset alueet sekä valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY)". Sen alla tarkastellaan vanhan kaupungin arvoa ja kaupunkikuvan tulevaisuutta.

Kävely on toteutettu karttapohjaisina Webropol-kyselyinä. Kyselyt on laatinut FCG Suunnittelu ja tekniikka.

Lisätietoa ja osallistuminen kaavakävelyyn kaupungin verkkosivuilta.

Iloista kävelyä!

Wanhan Raahen Vuoden talo ja miljöö -yleisöäänestys on käynnissä

Wanhan Raahen Vuoden talo ja miljöö 2021 -valinta on edennyt yleisöäänestykseen.

Finaalissa on tällä kertaa mukana kuusi kohdetta kulttuurihistoriallisen Wanhan Raahen alueelta:

 • Kirkkokatu 9
 • Kirkkokatu 14 A
 • Koulukatu 13
 • Kauppakatu 4 B
 • Kauppakatu 8
 • Cortenkatu 5.

Kohteiden esittely sekä äänestyslomake löytyvät Raahen Pimöiden sivuilta. Äänestysaika päättyy 15.8.2021. Tunnustuksen saajat julkaistaan Raahen Pimiät -tapahtumassa 4.9.2021.

Elintilaa uhanalaisille lajeille ja linnuille

Raahen saaristossa raivataan elintilaa uhanalaisille lajeille ja linnuille – pusikoiden alta paljastuu perinteinen saaristomaisema

Metsähallitus 29.6.2021

Raahen saaristossa jatketaan tänä kesänä kunnostusraivauksia. Saaristo on sekä luontoarvoiltaan että linnustoltaan arvokasta aluetta, ja umpeen kasvaminen kaventaa lajien elintilaa ja uhkaa lintujen pesintää. Työt ovat osa Rannikko-LIFE -hanketta ja ne toteutetaan Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Raahen kaupungin yhteistyönä.
Raahen saariston maisema on viime vuosikymmeninä muuttunut huomattavasti, kun saaret ja luodot ovat paikoin kasvaneet pahasti umpeen. Taustalla on laidunnuksen loppuminen ja Perämeren rehevöityminen. 

Saariston kävijät ovat kertoneet, että 30 vuotta sitten saaret olivat vielä ihan eri näköisiä. Itse olen kolunnut saaristoa kymmenen vuotta ja huomannut muutoksen siinäkin ajassa. Esimerkiksi hiekkarannat uhkaavat hävitä heinikon ja pajun alle, kertoo Raahen kaupungin luontopajan ohjaaja Aki Leppälä. 
Raivausten piirissä on yhteensä 16 saarta ja lintuluotoa. Isommilla saarilla poistetaan pusikoita ja nuorta puustoa, kun taas suurempia puita säästetään. Kun avoimia elinympäristöjä palautetaan, saarten eliölajit saavat lisää elintilaa. Raahen saaristosta löytyy useita harvinaisia ja uhanalaisia lajeja sekä arvokkaita luontotyyppejä, kuten uhanalaisiin perinnebiotooppeihin kuuluvia ketoja ja niittyjä.

Lintuluodot raivataan kokonaan avoimiksi. Maannousun ja Perämeren rehevöitymisen myötä lintuluodot kasvavat umpeen, jolloin lintujen pesäpaikat katoavat ja ne joutuvat tekemään pesänsä tyrskyrajan alapuolelle kesämyrskyjen armoille. Raahen saaristossa on erityisen runsas pesivä vesi- ja rantalinnusto. 
Työt jakautuvat usealle vuodelle. Tämän kesän työt aloitettiin kesäkuun alkupuolella ja ne jatkuvat pitkälle syksyyn. Lintuluodoilla raivaukset tehdään pesimäajan jälkeen. 

Töiden suunnittelusta vastaa Metsähallitus, raivaustyöt toteuttaa Raahen kaupungin työtoiminnan luontopaja. Urakka aloitettiin viime syksynä, ja heti kävi selväksi, että raivattavaa riittää. 

Kellossa raivasimme hehtaarin kokoisen alueen ja raivausjätteistä syntyi 15 isoa kokkoa. Saari on nyt paljon kauniimpi. Umpinaisen pöheikön tilalla on näyttävä luonnonniitty, joka näkyy merelle asti, Aki Leppälä kuvailee. 
 
Lisätietoja: 
Outi Isokääntä, suojelubiologi, Metsähallituksen Luontopalvelut, outi.isokaant(at)metsa.fi, 040 631 4925 
Paula Pihkanen, kuntatekniikan päällikkö, Raahen Kaupunki, paula.pihkanen(at)raahe.fi, 040 830 3171 
Aki Leppälä, luontopajan ohjaaja, Raahen kaupunki, aki.leppala(at)raahe.fi, 040 130 3887 

Vinkkejä retkeilijälle

Roskaton retkeily

Raahen saarista ja muista kaupungin ylläpitämistä retkeilykohteista poistetaan roska-astiat kesäkuun aikana.

Aktiivisena HINKU-kuntana edistämme kierrätystä ja pienennämme kuljetuksen aiheuttamia päästöjä. Tuothan roskasi pois luonnosta. 

 

Ohjeita järkevään retkieväiden pakkaamiseen: 

 • Pakkaa kevyesti ja fiksusti  
 • Jätä eväiden turhat alkuperäispakkaukset kotiin
 • Sujauta reppuusi tai taskuusi pussi roskia varten, vaikka ihan vain kaiken varalta
 • Älä ikinä jätä roskia jälkeesi
 • Älä edes nuotiosytykkeeksi seuraavalle retkeilijälle
 • Tupakantumpit eivät katoa luonnosta ikinä, tumpit ovat maatumattomia sisältämänsä muovin vuoksi
 • Puhdas paperi ja kartonki palavat nuotiossa
 • Huomioi metsäpalovaroitukset ja että avotulen saa tehdä ainoastaan luvallisille paikoille
 • Biojätteet voi sijoittaa kompostikäymälään 

Tee hyvä teko 

Jos näet roskan, ota se mukaasi ja toimita kierrätykseen. 

Mestauskallion metsäpuistossa kukkii pian

Mestauskallion metsäpuiston rakentaminen on edistynyt raivauksesta istutuksiin. Huomioi alueella liikkuessasi siellä ajoittain työskentelevät koneet. Metsään ilmestyneisiin istutusalueisiin laitetaan runsas valikoima alppiruusuja ja atsaleoja. Erilaiset hortensiat täydentävät istutuksia tarjoten syyspuolelle kukkien kauneutta. Alppiruusut ovat juuri lopettamassa kukintaansa, ja seuraavia kukkia saakin odottaa vuoden tai kaksi. Useinkaan istutuksen jälkeisenä vuonna ne eivät kuki. Kaunista kukintaa ja taimien varttumista kannattaa kuitenkin odottaa maltilla.

Puutarha Tahvoset Oy kiinnostui Mestauskallion metsäpuiston projektista, ja lahjoitti useita uusia hortensialajikkeita testattavaksi tänne pohjoiseen. Kiitokset heille! Metsäpuiston rakentelu sujuu vaiheittain, jossa viime vuonna aluetta raivattiin risukoista ja harvennettiin puustoa. Tänä vuonna on tarkoitus istuttaa taimia kasvamaan. Alppiruusulla kestää kymmenkunta vuotta kasvaa täyteen mittaansa, joten tiedossa on hitaasti runsastuvaa kasvustoa ja kukintaa. Tulevina vuosina jatketaan alueen kehittämistä olemassa olevien resurssien puitteissa. Tavoitteena on luoda vetovoimainen ulkoilukohde kaupunkilaisille ja matkailijoillekin. Puisto rajautuu kasitiehen, eli se tulee olemaan ohi ajaville hyvin näkyvillä.
 

Lisätietoja:
Puutarhuri Tita Haapajoki
tita.haapajoki [at] raahe.fi
044 439 3521

Tiedote: Raahen nuorisovaltuusto muuttaa.

Raahen nuorisovaltuuston uusi toimisto sijaitsee nuorisotoimiston tiloissa (Friemanin talo, kirkkokatu 14 A). Nuorisokahvila Cupin toiminta loppuu Fellmanin puistokatu 3:ssa. Satelliitin toiminta jatkuu normaalisti kyseisissä tiloissa, uutena toimintana Pajakahvila. 

Nuorisovaltuusto haluaa kehittää uutta toimintaa raahelaisille nuorille yhdessä nuorisotoimen kanssa. Friemanin talon olohuoneessa aloitetaan iltoja eri ikäryhmille.

Uusin ideoin kohti syksyä! 

Raahen Kuitu on rakentanut Vilpunkankaan, Lehmirannan, Pikkuholmin, Antinkankaan, Mestauskallion, Kaupunginmetsän ja Järventölän alueille kuituverkon valmiiksi.

Mikäli olet tyytymätön kaivuutyön viimeistelyjälkeen, olethan suoraan yhteydessä Raahen Kuitu Oy:n projektipäällikkö Ari Kolehmaiseen p. 050 595 5705, (etunimi.sukunimi @cinia.fi.)  

Kaivuujälkien viimeistelyn tulee olla sellainen, että nurmi kasvaa ja nurmen leikkaaminen onnistuu yhtä hyvin, kuin ennen kuitukaapelin kaivuutyötä. Myös auki kaivetut tonttiliittymät ja työstä johtuvat tukkoon menneet rummunpäät ennallistetaan Raahen Kuidun urakoitsijan toimesta. 

Kuntatekniikka
 

Raahen kaupungin ja sataman asfaltoinnin päästöt puolittuvat Peabin ECO-Asfaltilla

ECO-Asfalt™:in myötä Raahen kaupungin ja sataman asfaltoinnin hiilidioksidipäästöt vähenevät määrällä, joka vastaa melkein kahden miljoonan kilometrin ajoa henkilöautolla.  

Raahen kaupunki ja Pohjoismaiden suurimpaan rakennuskonserniin kuuluva Peab Asfalt ovat kumpikin asettaneet omalle toiminnalleen kunnianhimoiset ympäristötavoitteet.  Hinku-kuntiin kuuluvana Raahen kaupungin tavoitteena on 80 %:n päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Peabin tavoitteena on vähentää oman tuotannon hiilidioksidipäästöjä 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Nyt entisestäänkin tiivistyneen yhteistyön myötä tavoitteena on löytää yhdessä uusia ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. 

ECO-Asfalt™ otettiin nyt käyttöön Peab Asfaltin Raahen asfalttiasemalla. ECO-Asfalt™:in valmistuksessa fossiilinen polttoaine korvattiin elintarvikkeiden jäännöstuotteista tuotetulla biopolttoaineella, minkä ansiosta hiilidioksidipäästöt puolittuvat.

Tänäkin vuonna Raahen kaupungin ja sataman alueella asfaltoidaan kaikkiaan määrää, joka vastaa noin 10 kilometriä katua. Näistä kaikki toteutetaan ECO-Asfalt™:lla. ECO-Asfalt™:n avulla säästetään Raahen kaupungin ja sataman urakoissa 272 700 kg CO2 ekvivalentteja, joka vastaa 1 776 547 kilometriä henkilöautolla ajoa.

 ”Olemme jo pitkään tehneet hyvää yhteistyötä Raahen kaupungin kanssa. Nyt ottamalla käyttöön ECO-Asfalt™ pystymme jopa puolittamaan aiemmat hiilidioksidipäästöt. Tämä on erinomainen alku, ja jatkamme tiivistä yhteistyötä edelleen”, toteaa aluepäällikkö Timo Tuikkala Peab Asfaltilta.

”Hinku-kuntana haluamme jatkuvasti vähentää päästöjämme. Tässä asiassa myös alan toimijoilla on hyvin tärkeä rooli. Peab Asfaltin ECO-Asfalt on hieno esimerkki siitä, miten voimme kaupunkina ja urakoitsijana yhdessä viedä alaa eteenpäin”, kertoo Raahen kaupungin kuntatekniikan päällikkö Paula Pihkanen. 

Lisätietoja

Kuntatekniikan päällikkö Paula Pihkanen, Raahen kaupunki
paula.pihkanen [at] raahe.fi, +358 40 830 3171

Aluepäällikkö Timo Tuikkala, Peab Asfalt, Raahe
timo.tuikkala [at] peabasfalt.fi , p. +358 400 685 022

Viestintä- ja markkinointi Katja Laurén, Peab Asfalt 
katja.lauren [at] peabasfalt.fi, p. +358 40 533 7522
 

16-vuotiaiden koronarokottaminen alkamassa ­– ajanvaraus on jo avoinna

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä tiedottaa

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueen koronarokottaminen etenee. Perjantaina avattiin nettiajanvaraus 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille kansalaisille.

Ajanvaraus on siis jo avoinna ja nettiajanvarauksen kautta voi varata aikoja Raahen rokotuspisteelle, Kummatin vanhalle koululle sekä Ruukin terveysasemalle Siikajoella.

 • Raahen puhelinajanvarauksen takaisinsoittonumero 040 135 8540 on avoinna seuraavan kerran tiistaina 22. kesäkuuta kello 8 alkaen. Puhelinajanvaraus on avoinna niin kauan kuin aikoja on tarjolla.
 • Ruukin terveysaseman puhelinajanvarauksen takaisinsoitto 08 849 4612 on avoinna maanantaina kello 10 alkaen.

Kaikki nyt avatut rokotusajat annetaan viikolle 26.

 • Nettiajanvaraus löytyy osoitteesta www.nettirassi.fi ja se vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Koronarokottamisella pyritään turvaamaan kansalaisten terveyttä. Mahdollisimman laaja rokotekattavuus edesauttaa sitä, että yhteiskunta saadaan auki, ja pääsemme kesän jälkeen palaamaan etätyöstä ja -opiskelusta lähityöskentelyyn ja -opiskeluun.

Liikuntapalveluiden ohjatut ilmaiset liikunnat kesällä

Liikuntapalvelut järjestää kesän aikana monipuolista liikuntaa lapsille, aikuisille ja senioreille.

Tervetuloa mukaan!