Koronanäytteenottoon voi nyt varata ajan sähköisesti

Raahen infektiopoliklinikan koronanäytteenottoon voi nyt varata ajan sähköisen ajanvarauspalvelun kautta. Sähköinen ajanvaraus sopii, jos oireet ovat lieviä ja tarvitset vain pelkän näytteenoton.

Ajanvarauksen lisätietoihin kirjataan oireiden alkamisaika, matkustustausta sekä työtehtävä / ammatti.

Ajanvarauksen yhteydessä on tärkeää tarkistaa, että ajanvarauspalvelussa on omissa tiedoissa puhelinnumero tallennettuna.

Näytteenotto on tarkoitettu vain niille, joilla on koronavirukseen sopivia oireita. Oireettomia ei testata.

Ollinsaaren leikkipuistoon uudet leikkivälineet

Ruskontie 20:ssa sijaitseva Ollinsaaren leikkipuisto on saanut uudet leikkivälineet. Päiväkodin ja koulun takana sijaitseva leikkikenttä on uudistettu monipuolisin leikkivälinein, jossa on tarjolla tekemistä taaperoikäisistä koululaisiin asti. Keskusleikkivälineitä on kaksi, eli nuoremmille oma matalampi, ja vanhemmille korkea ja haasteellisempi. Siitä löytyy myös vaijeriliuku. Keinuja on useita erilaisia, ja taaperokaruselli takaa kivat pyöritykset. Uudenlaisia välineitä ovat vihreät kuppimalliset ja pyörivät Spinner Bowl-laitteet sekä kuusikulmainen pomppuverkko. Triplakeikkatangossa pääsee kehittelemään omia kieputuksia. Pöytä- ja penkkiryhmä salavan katveessa on mukava levähdys- ja eväspaikka. Sinne johtaa kivituhkakäytävä, jota pitkin lastenvaunut ja -rattaat kulkevat sujuvasti. Puistosta on poistettu kurtturuusuaidanne, ja tilalle istutettu muutama suomenpihlaja, tähtijasmiketta ja syyshortensioita.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi uusittuun puistoon nauttimaan ulkoilusta ja liikunnasta! Viimeistelytyöt saadaan loppuun torstaina 17.9., jonka jälkeen pääsee testaamaan uusia leikkivälineitä.

Seuraavaksi ympäristönhoidon leikkipuistojen rakentajat siirtyvät Isoholmiin Kentänkujalle, johon on tulossa taas erilaisia ja kiinnostavia leikkivälineitä. Puisto suljetaan työmaa-alueeksi remontin ajaksi.

Lisätietoja

Tita Haapajoki
puutarhuri
puh. 044 439 3521
tita.haapajoki [at] raahe.fi

Yleisöluisteluvuorot muuttuvat 14.9 alkaen

Jäähallin yleisöluisteluvuorot muuttuvat 14.9. alkaen seuraavasti: keskiviikon vuoro siirtyy torstaille. Viikosta 38 alkaen vuorot ovat siis: maanantai klo 13.55-14.55, torstai klo 13.55-14.55 ja sunnuntai klo 10.30-11.30.

Lisätietoja:

Jäähalli, puh. 044 439 3329.

Hyvinvointikuntayhtymän tiedote vierailukäytännöistä 15.9. alkaen

Sairaalan osastoilla, palvelukeskuksissa sekä asumispalveluyksiköissä omaiset ja läheiset voivat vierailla vierailuaikojen puitteissa seuraavin varotoimin:

 • 1-2 oireetonta omaista voi kerrallaan vierailla läheisensä luona.
 • Kaikille vierailijoille annetaan suojavarusteeksi suu-nenäsuojus, jota on käytettävää koko vierailun ajan henkilökunnan ohjeistuksen mukaisesti.
 • Huolehditaan tarpeellisista turvaväleistä muihin asukkaisiin (noin 2 m etäisyys) sekä hyvästä käsihygieniasta henkilökunnan ohjeistuksen mukaisesti.
 • Omaisen ollessa useamman henkilön kanssa samassa huoneessa, hoitajien avulla järjestetään toinen tila vierailun ajaksi.

Yhteydenotot pyydetään edelleen hoitamaan ensisijaisesti puhelimitse, mikäli mahdollista.

Erityistilanteiden vaatimat vierailut (esim. saattohoito) sovitaan yksikön esimiehen tai vastuuhenkilön kanssa.

Raahen infektiopoliklinikalla ei näytteenottoa sunnuntaisin – puhelinneuvonta palvelee

Ensi viikonlopusta (20.9.2020) alkaen Raahen infektiopoliklinikalla ei oteta koronavirusnäytteitä sunnuntaisin. Muina viikonpäivinä näytteenotto jatkuu entiseen tapaan. Infektiopoliklinikan puhelinneuvonta on edelleen avoinna myös sunnuntaisin, eli puhelinneuvonta palvelee ma-pe klo 8-15 ja la-su klo 9-16 numerossa 040 135 8530. 

Sunnuntaisin on mahdollista käyttää Oulun Oritkarissa olevaa drive in –koronatestauspistettä. Siellä näytteenoton järjestää Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimiva Oulun seudun yhteispäivystys (OSYP). Näytteenottopiste on avoinna viikonloppuisin klo 8-14. Aika näytteenottoon varataan NordLabin ajanvarausjärjestelmän kautta. Viikonlopun ajanvaraus avataan perjantaisin klo 16. Lisätietoja Oritkarin näytteenotosta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivuilta.

Koripalloa lapsille ja nuorille Antinkankaalla

Avoin ja maksuton koripallotoiminta jatkuu Antinkankaan monitoimitalolla sunnuntaisin 20.9. alkaen. Ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Mukaan juomapullo ja sisäpelikengät. Ohjaamassa Raahen koripalloharrastajat. 

 • Koripalloa alakoululaisille klo 16-17
 • Koripalloa yli 13 -vuotiaille klo 17-18
 • Antinkankaan monitoimitalo os. Isoholmintie 6, 92130 Raahe
 • Sisäänkäynti ovesta 3 sisäpihalta

Lisätietoja: Henna puh. 044 439 3351

Kulttuurikävelykierros Wanhassa Raahessa pe 25.9.

Kotiseututoimijat, Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA ja Pohjois-Pohjanmaan liitto ovat jo usean vuoden ajan järjestäneet rakennusperintöä esitteleviä opastettuja kävelykierroksia Euroopan kulttuuriympäristöpäivän yhteydessä eri paikkakunnilla yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa. Raahessa kävelylle kutsuvat mukaan Raahen Matkailuoppaat ry, Raahen kaupunki ja Visit Raahe.

Kesän viimeisenä opastuksena tarjoamme kulttuurikävelykierroksen Wanhassa Raahessa. Kierros on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, joiden teemana on tänä vuonna "Kasvun paikat". Kierros painottuu siis erilaisiin kasvun ja oppimisen ympäristöihin, mitä Raahesta vanhana koulukaupunkina löytyy runsaasti.

Kierrokselle lähdetään Myhrberginpuistosta (Rantakatu 36). Kierros kestää n. tunnin, vapaa pääsy!

Lisätietoa Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä:

Koivuluodon tekojään ja jääkiekkokaukaloiden harjoitusvuorot haettavissa

Koivuluodon tekojään ja jääkiekkokaukaloiden harjoitusvuorot kaudelle 2020-2021 julistetaan haettavaksi 14.10.2020 mennessä. Vuoroja on haettavana Saloisten ja Pattasten jääkiekkokaukaloihin sekä Koivuluodon tekojäälle.

Hakemuksia saa Urheilutalo Raahelasta, osoitteesta Palokunnankatu 28 tai kaupungin nettisivuilta: raahe.fi/liikunta/lomakkeet. Hakemuksen voi täyttää suoraan netissä ja lähettää sähköpostilla osoitteeseen: liikunta [at] raahe.fi. Paperihakemukset toimitetaan Urheilutalo Raahelaan.

Lisätietoja:

Liikunnanohjaaja Anu Mäkinen, puh. 040 135 6751 tai osoitteesta: liikunta [at] raahe.fi.

Ilmoittautuminen yhdistystyöpajaan 30.9.2020

Seudullisen yhdistysasiakirjan laatiminen etenee. 

Oheisesta linkistä voi ilmoittautua yhdistysten työpajaan 30.9.2020

Ilmoittautumislinkki yhdistysten työpajaan

Lisätietoja: Kansalaistoiminnan ja osallisuuden päällikkö Ari Pietarinen, puh. 040 830 3006, ari.pietarinen [at] raahe.fi

Raahen liikekeskustan asemakaavan muutostyö alkaa

Raahen kaupunki, Osuuskauppa Arina, Raahen Seudun Osuuspankki ja Aberdeenin APFF-kiinteistörahasto käynnistävät Raahen kaupungin liikekeskustan suunnittelutyön FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n kanssa.

Asemakaavan muutoksella pyritään mahdollistamaan alueen tarkoituksenmukainen käyttö toimijoiden näkökulmasta, lisäämään keskustan kiinnostavuutta kävijöiden ja asiakkaiden suuntaan sekä ajanmukaistamaan kaavaa siten, että se mahdollistaa digitalisaation ja muiden tulevaisuuden trendien vaatimusten mukaisen kehittämisen alueella.

Kaavoitustyö on monivaiheinen

Parhaillaan käynnistyvästä suunnittelutyön aloitusvaiheesta edetään hyväksymisvaiheeseen siten, että suunnitelman on mahdollista valmistua 2022 alkuvuodesta. Prosessiin sisältyy sekä yrittäjien että kuntalaisten työpajoja ja kuulemisia, joista tiedotetaan laajasti ja hyvissä ajoin.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaavoitusaloitteen 29.6.2020

Valmisteilla on koko hanketta koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma, jossa tullaan esittämään työn tavoitteet ja aikataulu sekä miten kaavoitukseen voi vaikuttaa ja osallistua suunnittelun aikana. Kun OAS on hyväksytty kehittämislautakunnassa ja sen nähtävilläolosta on kuulutettu lehdessä, tulee kaavoitus vireille.

Miten sinä kehittäisit Raahen liikekeskustaa? -kysely

Wanhan Raahen Joulukalenteri tulee tänäkin vuonna – kohdehaku on käynnissä

Joulu tekee hiljalleen tuloaan, ja kutsumme kaikki vanhan kaupungin asukkaat sekä alueella toimivat yritykset, yhdistykset ja järjestöt mukaan koristelemaan yhden talonsa ikkunoista joulukalenteriluukuksi. Mukaan otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 24 Wanhan Raahen alueella sijaitsevaa kohdetta.

Ikkunat avautuvat yleisölle ihasteltavaksi yksi kerrallaan 1. joulukuuta alkaen, ja kaikki 24 upeaa puutalokujien jouluista ikkunaa kiehtovine tarinoineen ovat esillä loppiaiseen saakka.

Ilmoita kohteesi sähköpostitse osoitteeseen hanketoiminta [at] raahe.fi ja sisällytä viestiisi kohdepaikan osoitteen lisäksi yhteyshenkilö yhteystietoineen. Ilmoittautua voi myös puhelimitse soittamalla virka-aikana alla oleviin numeroihin. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 21. syyskuuta 2020 saakka.

Lisätietoja

Raahen kaupunki
Kaupunkikehittäminen ja näkyvyys
puh. 040 130 3888 tai 040 135 6937
hanketoiminta [at] raahe.fi

Talviuintipaikan avainten jakamisessa keskeytys

Talviuintipaikan avainten jakamisessa on keskeytys 10.9.2020 alkaen. Avaimet loppuivat odotettua nopeammin ja niitä on tilattu lisää. 

Lisätietoja

Liikuntapaikkaesimies Aki Huhtala, puh. 040 631 3928.

Valtuuston verkkolähetys 21.9.2020

Raahen kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina 21.9.2020 klo 18.00. Valtuuston kokous on katsottavissa reaaliaikaisena Raahen kaupungin YouTube-kanavan kautta:

 Katso valtuuston verkkolähetys.

Verkkolähetys aukeaa hieman ennen kokouksen alkua. Verkkolähetystä ei tallenneta, eikä se ole katsottavissa jälkikäteen.

Koivuluodon urheilupuiston kehittäminen –käyttäjäkysely

Raahen kaupunki on käynnistänyt Koivuluodon urheilupuiston suunnittelun. Tekninen keskus kerää kokemuksia, ideoita ja ajatuksia raahelaisilta ja muilta alueen käyttäjiltä ja toimijoilta Koivuluodon urheilupuiston kehittämiseksi. Kyselyn tulokset ovat osa alueen suunnittelun pohja-aineistoa. Tavoitteena on muodostaa tausta-aineistojen pohjalta pitkän tähtäimen suunnitelma liikunta-alueen uudistamiseksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jonka pohjalta voidaan vaiheistaa alueen yksityiskohtainen suunnittelu ja rakentaminen.

Osallistu Koivuluodon urheilupuiston kehittäminen -käyttäjäkyselyyn. Verkkokysely on avoinna 4.-27.9.2020.

Lisätiedot

Raahen kaupungin tekninen keskus, Ruskatie 1, 92140 Pattijoki

Testaa oma hiilijalanjälkesi ajalla 1. - 14.9.2020

Mikä kunta on tänä vuonna ahkerin Ilmastodieetin käyttäjä? Käy tekemässä päästölaskuri, ja nosta Raahe kärkeen!

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kehittämä Ilmastodieetti-laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. 

SYKE seuraa laskurin käyttäjien kokonaismäärää kaikissa Hinku (Hiilineutraali kunta) -kunnissa aikavälillä 1.9.2020–17.9.2020. Tulokset julkistetaan Nollapäästöpäivänä ma 21.9.2020. Aktiivisemmat käyttäjäkunnat nostetaan SYKEn viestinnän kautta näkyviin. 

Laske ilmastojalanjälkesi Ilmastodieetti-laskurilla

Lisätietoja

Hinku-yhteyshenkilö Seppo Sorvari, puh. 040 135 6849, seppo.sorvari [at] raahe.fi

Kuvausryhmä nuorille

Kuvausryhmä on yli 14 -vuotiaille nuorille tarkoitettu porukka. Syksyn aikana tehdään kuvausretkiä kohteisiin maalla ja merellä. Vanhoja kauppoja, hylättyjä pihoja ja tarinoita menneestä. Tarvitset vain oman älypuhelimen tai kameran sekä seikkailumieltä. Retket tehdään Raahen seudulla. Kuvausretkien tuotoksista tehdään näyttely. 

 • kuvausryhmään mahtuu 6 nuorta
 • kuvausretket ovat nuorille maksuttomia
 • kuvia & tunnelmia kerätään Nastanettiin
 • ilmoittautuminen on käynnissä

Lisätietoja nuoriso-ohjaajilta: Anna-Maija, puh. 040 830 3124, Hanna, puh. 044 439 3348

Vastausaikaa jatkettu! Kysely Raahen seutukunnan yhdistyksille – Millaista yhteistyötä haluatte seudun kuntien ja hyvinvointikuntayhtymän kanssa?

Hei,

kumppanuusasiakirjan valmisteluun liittyvään yhdistyksille suunnattuun kyselyyn on tullut jo lähes 50 vastausta.  Lämmin kiitos kaikille jo vastanneille!  Päätimme jatkaa kyselyn vastausaikaa 6.9.2020 saakka.  Jos yhdistyksenne ei vielä ehtinyt vastata niin käykää vastaamassa kyselyyn alla olevan linkin kautta:

Raahen seudulle on lähdetty valmistelemaan keväällä 2020 kumppanuusasiakirjaa, johon kirjataan yhteistyössä yhdistysten, Raahen seudun kuntien sekä hyvinvointikuntayhtymän välisiä yhteisiä käytäntöjä.

Yhdistykset ovat tärkeä osa hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen työtä Raahen seutukunnassa (Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki). Yhdistykset järjestävät mm. kerho- ja vertaistoimintaa, liikuntapalveluja, kulttuuritoimintaa, tapahtumia ja tilaisuuksia ja tukevat näin kuntien yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.

Kumppanuusasiakirjalla halutaan lisätä toimintaa ja yhteistyötä

Kumppanuusasiakirjan tavoitteena on lisätä yhdistysten mahdollisuuksia toteuttaa erilaista toimintaa ja tapahtumia sekä mahdollistaa yhdistysten välisen yhteistyön kehittymistä. Tavoitteena on mahdollistaa tiiviimpi yhteistyö myös yhdistysten, kuntien ja hyvinvointikuntayhtymän välille sekä mm. selkeyttää tilojen käyttöön liittyviä käytänteitä sekä lisätä järjestöjen näkyvyyttä ja toimintaa Raahen seudulla.

Yhdistyskyselyn vastauksia hyödynnetään kumppanuusasiakirjan valmistelussa. Kyselyyn vastaaminen vie noin 10 min. ja vastausaikaa on 31.8.2020 saakka.

Pääset vastaamaan kyselyyn tästä linkistä:

Kysely yhdistyksille

Kyselyn tulosten purku 30.9.2020

Kutsumme yhdistykset yhteiseen keskustelutilaisuuteen Raahessa, Siikajoella ja Pyhäjoella 30.9.2020 klo 18.00, jossa käymme läpi kyselyn tuloksia ja suunnittelemme yhteistyömahdollisuuksia sekä kumppanuusasiakirjaa. Varaa päivämäärä kalenteriisi jo nyt!

Kiitos jo etukäteen ajastanne!

Karjaluodon leikkipuiston remontti on valmis

Karjaluodon leikkipuisto osoitteessa Märsylänpolku 14 on saatu perusparannettua uuteen kuosiin. Pattijoella Märsyläntien jatkeena on Märsylänpolun nimellä kulkeva pyörätie, joka rajautuu Siikajoentiehen. Tästä osoitteesta löytyy uusittu leikkipuisto, jonka Raahen kaupungin ympäristönhoidon henkilökunta esittelee nyt remontin jälkeen ylpeänä.

Tämän vuoden leikkipuistoremonteissa on pyritty löytämään toiminnallisuutta eri ikäisille lapsille ja nuorille mahdollisimman monipuolisesti.  Keskusleikkivälineitä on kaksi  - pienemmille ja isommille omat, sopivan haasteelliset, toiminnalliset ja kehittävät välineet. Ihan uutta on maahan upotettu trampoliini, jossa vanhemmatkin voivat käydä kuntoilemassa.

Uudentyyppinen on myös karuselli, jossa voi istua suistumatta isommissakaan vauhdeissa ulos. Uutta on myös keinu, jossa aikuinen voi kiikuttaa taaperoikäistä yhteisessä istuinkombinaatiossa. Hyökyaallokko-niminen tasapainoiluväline haastaa liikkumaan jousien ja ketjujen varassa olevien tasapainoilutasojen päällä. Lepotaukoa tarjoaa penkki- ja pöytäryhmä, jonka äärellä voi vaikka nauttia eväät. Kivituhkapolut pöytäryhmän luo helpottavat lastenvaunujen kanssa liikkuvia vanhempia.

Toivotamme lämpimästi mukavia leikkihetkiä uusitussa leikkipuistossa! Vielä on poistettavana muutamia maakasoja, mutta ne eivät puiston käyttöä haittaa kuin maisemallisesti. Kannattaa käydä vaikka kauempaakin katsomassa ja testaamassa uusia leikkivälineitä.

Seuraavaksi työt siirtyvät Ollinsaaren leikkipuistoon, joka suljetaan käytöltä remontin ajaksi. Tarjolla on taas selkeää parannusta alueen lasten ja nuorten iloksi muutaman viikon työrupeaman jälkeen.

Urakoitsijan tiedote: Rantakatu - Mettalankatu vesihuoltosaneeraus

Hyvät asukkaat ja tienkäyttäjät!

Rantakatu – Mettalankatu vesihuoltosaneerauksen työt ovat käynnissä. Työt tehdään seuraavasti:

 • Katujen pitkin rakennetaan jätevesilinja, hulevesilinja ja vesijohto.
 • Kadut suljetaan vaiheittain ulkopuolisilta pois.
 • Työt suoritetaan siten, että tonteille menevät pääsevät ohittamaan työalueen.

Keskiviikkona 27.8.2020 klo 06.00 työt alkavat Merikadulla, (Hai Long ravintolan kohdalla). Kaivutyön arvioitu aika Merikadulla on 1-2 päivä. Kaivutöiden takia kadut joudutaan sulkemaan väliaikaisesti. Liikenne ohjataan täksi ajoiksi kiertoteille.

Toivomme ihmisten noudattavan työnaikaista nopeusrajoitusta sekä muuta liikenteenohjausta. Pahoittelemme työstä johtuvaa häiriötä.

Lisätietoja 

Sundström Ab Oy, työnjohtaja Tomas Sundström, puh. 040 036 9233, 
tomas.sundstrom [at] sundstroms.fi

Vapaan sivistystyön koulutuksen toteuttaminen 1.8.2020 alkaen

Ohessa Opetushallituksen tiedote "Vapaan sivistystyön koulutuksen toteuttaminen 1.8.2020 alkaen".

Lisätiedot

Raahe-opisto, puh. 040 135 6779, 040 135 6780 raaheopisto [at] raahe.fi

Raahen Pimiät järjestetään seuraavan kerran syksyllä 2021

Raahen kaupunki on päättänyt perua kaikki kaupungin järjestämät tilaisuudet viikoilta 35 ja 36. Näin ollen tulevalle viikonlopulle suunniteltu Raahen Pimiät perutaan. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 28.–29. elokuuta 2020.

Kaupunginjohtaja Ari Nurkkalan tekemässä päätöksessä muistutetaan, että Raahessa on tällä hetkellä todellinen laajan koronaepidemian riski. Juuri nyt ratkaisemme omalle käytöksellämme, mikä tilanne on viikon tai kolmen päästä. Kaikki keinot etenemisen estämiseksi on heti otettava käyttöön.

Wanhan Raahen Vuoden talo ja miljöö -kunnialaattojen julkistustilaisuus pyritään järjestämään striimauksena. Tiedotamme tästä tarkemmin lähipäivinä.

Lisätietoja

Raahen Pimiät -tiimi

Raahen kaupunki
Kaupunkikehittäminen ja näkyvyys
toimisto [at] raahenpimiat.fi

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tiedote ja toimintaohjeita altistuneille

Raahessa on ilmaantunut koronavirustartuntoja, jotka voivat johtaa rypäsmäiseen paikalliseen epidemiaan alueellamme.

Muutamia keskeisiä asioita on hyvä tietää:  

 • COVID-19-tapaukselle altistuneiksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa COVID-19- tapauksen kanssa tapauksen oireiden alkua edeltäneen 24 tunnin aikana sekä 14 päivää tapauksen oireiden alun jälkeen.
 • Raahen Oluthuoneella altistumispäiviä ovat olleet maanantai 17.8, tiistai 18.8., perjantai 21.8. ja lauantai 22.8. Näinä päivinä Oluthuoneella vierailleita kehotetaan toimimaan seuraavan ohjeen mukaan.

 

Arvioi kumpaan ryhmään kuulut:
 
Lähikontaktin (suuri altistusriski) 

 • Yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä
 • Fyysinen kontakti
 • Suojautumaton kontakti COVID-19-tapauksen eritteisiin esimerkiksi ysköksiin
 • Oleskelu Oluthuoneen sisällä baaritiskin läheisyydessä yli 15 minuuttia

 
Muut kontaktit (pieni altistumisriski)

 • Alle 15 minuuttia kestävä kohtaaminen COVID-19 tapauksen kanssa kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä. 
 • Oleskelu suljetussa tilassa COVID-19 tapauksen kanssa alle 15 minuuttia.

 
Lähikontaktit jäävät karanteeniin. Muut kontaktit eivät jää karanteeniin, mutta oireiden kehittymistä tulee seurata erittäin tarkasti ja hakeutua testiin oireiden ilmaantuessa. 

id=''
Kotikaranteeniohje COVID-19 tapaukselle altistuneelle lähikontaktille

 • Kodista et voi poistua ilman terveysviranomaisen lupaa.
 • Ulkoilu yksin tai samassa asunnossa asuvan kanssa on sallittua, mutta ulkoilun aikana tulee välttää lähikontakteja muiden kanssa.
 • Karanteenin aikana kotiin ei saa tulla vierailijoita.
 • Hoida yhteydenotot sukulaisiin, ystäviin, työpaikalle tai kouluun puhelimitse tai esim. sähköpostin välityksellä. 
 • Mikäli karanteeniin määrätty on oireeton, hänen perheenjäsenensä ja lähikontaktinsa saavat liikkua vapaasti. He eivät ole karanteenissa, koska eivät ole altistuneet koronavirukseen sairastuneelle.
 • Jos karanteenissa oleva sairastuu, hän hakeutuu testiin ja jos testi on positiivinen, niin perheenjäsenet ja lähikontaktit karanteeniin.
 • Noudata karanteenin aikana hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. 

id=''  
Tartuntatautipäiväraha

Tartuntatautilain 82§:n mukaan henkilöllä, joka tartuntataudin leviämisen estämiseksi on määrätty olemaan poissa ansiotyöstään, eristettäväksi tai karanteeniin, on oikeus saada ansionmenetyksen korvaamiseksi tartuntatautipäivärahaa siten kuin sairausvakuutuslaissa (1224/2004) säädetään. 

Sama oikeus on alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos alle 16- vuotias lapsi on edellä mainitusta syystä määrätty pidettäväksi kotona ja huoltaja tämän vuoksi on estynyt tekemästä työtään.

Tartuntatautipäiväraha kattaa ansionmenetyksen täysimääräisesti. Katso tarvittaessa lisää Kelan nettisivuilta. 
 
Raahen Oluthuoneen tapauksessa altistuneita on haastava kartoittaa ja tavoittaa, joten ihmisiä pyydetään olemaan itse tarvittaessa yhteydessä terveydenhuoltoon ja ilmoittamaan altistumisestaan aiemmin määriteltyinä päivämäärinä. Vaikka tartuntaketjun jäljittäjät eivät olisikaan tavoittaneet altistunutta henkilöä, niin altistuskaranteeniin jättäytyminen omatoimisesti on vastuullista toimintaa ja estää jatkotartuntojen synnyn. 
 
Terveydenhuollon ammattihenkilöt ovat koronatyön suhteen kriittisiä henkilöitä, joten tässä ryhmässä altistuneita ja karanteenissa olevia voidaan testata mahdollisesti oireettominakin ennen töihin paluuta.  
 
 
Lauri Koivuneva
Tartuntataudeista vastaava lääkäri
Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

Koronan joukkoaltistuminen Raahessa

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tiedote 23.8.2020:

Lauantaina 22.8.2020 tuli tieto joukkoaltistumisesta Raahen kaupungin alueella. Raahen Oluthuoneella viimeisen 2-3 viikon aikana asioineita kehotetaan seuraamaan koronaan viittaavia oireita ja lievilläkin oireilla hakeutumaan arkena klo 9.00-16.00 Raahen Infektiopoliklinikalle puh. 040 135 8530. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä, joten ruuhkatilanteessa ole hyvä ja odota yhteydenottoa. 

Päivystystapauksessa, eli jos sinulla on oireita jotka vaativat välitöntä tutkimusta ja hoitoa, ole yhteydessä päivystykseemme puh. 08 849 4511. Ennen päivystykseenkin hakeutumista on syytä edeltävästi ottaa yhteys puhelimitse jatko-ohjeita varten.

Omaehtoinen karanteeni on joka tapauksessa tarpeen, mikäli koet flunssantapaisia oireita tai sinulla on sairaudentunnetta.

 

Keskuskoulun henkilökuntaan kuuluva sairastunut koronavirustautiin Raahessa

Terveydenhuollosta on tullut tieto, että Keskuskoulun henkilökunnasta yksi henkilö on sairastunut koronavirustautiin. Altistuneet on selvitetty ja kaikille altistuneille on jo lähetetty erillinen Wilma-viesti. Altistuneita on alle 50.

Viikonlopun aikana terveydenhuollosta ollaan suoraan yhteydessä altistuneiden oppilaiden huoltajiin. Muiden oppilaiden kanssa koulunkäynti jatkuu maanantaina tavalliseen tapaan.

Ohjeistus koronavirusinfektiolta suojautumiseen, koronavirustestaukseen ja infektio-oireisiin suhtautumiseen

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän, varhaiskasvatuksen ja opetustoimen yhteinen ohjeistus koronavirusinfektiolta suojautumiseen, koronavirustestaukseen ja infektio-oireisiin suhtautumiseen.

Koska koronavirus (covid-19) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, on infektioiden ehkäisyssä tärkeintä ehkäistä taudin tarttumista, huolehtia hyvästä hygieniasta, välttää tarpeettomia lähikontakteja kouluissa ja päiväkodeissa opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeiden mukaisesti. Ohjeita hyvään suojautumiseen löytyy THL:n verkkosivuilta.

Infektioiden leviämisen ehkäisemiseksi on ensisijaisen tärkeää, että päiväkotiin, kouluun tai työpaikalle ei mennä hengitystieinfektio-oireisena (kurkkukipu, yskä, korvakipu, voimakas nenän tukkoisuus ja eritteen valuminen nenästä ym.) ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä. Huoltajien olisi tärkeää kyetä jäämään kotiin lieväoireisen lapsenkin kanssa tässä epidemiatilanteessa ohjeistusten mukaisesti omailmoituksella.

Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Perheenjäsenen koronavirusnäytevastausta odotettaessa muut oireettomat perheenjäsenet voivat elää normaalisti. Oireettomia, esimerkiksi hengitystieinfektiosta jo parantuneita henkilöitä ei ole tarpeen testata.

Näytteenotto on valtakunnallisesti nyt pahoin ruuhkautunut ja tilanne Raahen seudulla on sama kuin koko valtakunnassa. Siksi koronavirustestauksessa on hyvä käyttää alueellisen sairastavuustilanteen mukaisesti harkintaa ja tällä hetkellä ohjeistetaan seuraavaa:

 • Jos lapsen/nuoren oireet johtuvat huoltajien mielestä selvästi muusta perussairaudesta (siitepöly- ym. allergia, krooninen suolistosairaus, ruoka-aineallergia, tmv), lievät oireet ovat olemassa olevan muun perussairauden kaltaisia ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen tai 2 vuorokauden kotiseurannalla, voi oireiden väistyttyä varhaiskasvatukseen tai kouluun palata ilman testaamista.
 • Jos perheenjäsenistä useampi oireilee yhtä aikaa samankaltaisin oirein, ilman lähiviikkojen matkustustaustaa niin testikapasiteetin riittämisen turvaamiseksi toistaiseksi pyritään testaamaan vain yksi perheenjäsen.
 • Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata myös lievittyneillä oireilla.

Tätä ohjeistusta päivitetään reaaliaikaisesti, mikäli alueen tautitilanne muuttuu.

Marianne Riekki, avoterveydenhuollon ylilääkäri
Lauri Koivuneva, tartuntataudeista vastaava lääkäri

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä