Sydäniskuri pelasti Markun Vihannin S-Marketissa

Elettiin jouluaaton aattoa vuonna 2022. Irma ja Markku Asikkala olivat ruokaostoksilla Vihannin S-Marketissa. Irma etsi hyllyltä tuotteita ja oli selin Markkuun, joka raataili tutun miehen kanssa.

Ihan ykskaks ilman ennakkovaroitusta Markku rojahti nurin. Irma kuuli kolauksen ja kääntyi katsomaan. Hän huomasi, että Markku oli kaatuessaan loukannut päänsä. Verta valui kaupan lattialle.

Aivan ensin Irma soitti ensiapuun ja pyysi lähettämään ambulanssin. Sitä odotellessa hän yritti herätellä Markkua ja käänsi hänet kyljelleen. Hän osasi heti aavistaa, että vika on sydämen tahdistimessa, joka oli reistaillut jonkin aikaa.

Paikalle kiirehti ensiapukurssin käynyt myyjä Heidi Ollonqvist, joka oli kuullut, että asiakas on kaatunut. Hän osasi toimia välittömästi ja rivakasti. Hän laittoi hanskat käteen, avasi paidan ja aloitti painallukset. Toinen myyjä toi paperia ja hoiti päätä samaan aikaan.

Paikalle riensi myös myymäläpäällikkö Anssi Seppänen defibrillaattorin kanssa. Elvytystä jatkettiin. Sydämen tahdistin näkyi ihon läpi. Defibrillaattori, jolla annetaan sähköiskuja sydämeen, neuvoi käyttäjää, joten Seppänen tiesi miten toimia. Toiminta oli kaupan väeltä todella mallikasta.

Markun pelastukseksi koitui se, että Vihannin Lions Club oli lahjoittanut defibrillaattorin S-Marketiin vuonna 2019. Hän oli itse sen tuolloin asentanut paikoilleen.

Kauppias Seppänen oli ensiapukurssilla saanut ohjeet kojeen käyttöön mutta ei ollut koskaan joutunut tosi tilanteessa sitä käyttämään. Hädän hetkellä hän kuitenkin osasi toimia oikein.

Markku Asikkala on ensimmäinen Lions Clubin lahjoittamilla defibrillaattoreilla pelastettu henkilö Suomessa.

Ambulanssilla Ouluun

Ambulanssin saavuttua ensihoitajat epäilivät Markun saaneen epilepsiakohtauksen. Irma Asikkala tiesi, että kyseessä on sydämen tahdistimen toimintahäiriö, koska Markku oli käynyt lääkärissä toimintahäiriön vuoksi. Asiaan ei lääkärissä paneuduttu tarpeellisella vakavuudella. Tahdistinta säädettiin eikä tutkittu kunnolla.

Markku kertoo, että ei muista kauppareissun tapahtumista mitään. Kauppareissun jälkeen seuraava muistikuva on, että hän heräsi Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Kotiin palattuaan hän luuli olleensa sairaalassa kolme päivää. Todellisuudessa sairaalareissu oli kestänyt 13 päivää, joista 10 päivää häntä oli pidetty koomassa.

Heinäkuussa 2023 Markku on jo toipunut hyvin. Hän kertoo, että tahdistimen reistailu johtui katkenneista piuhoista. Tämä selvisi leikkauksessa. Uuden tahdistimen kanssa olo on reipas ja elämä hymyilee.

75-vuotias yrittäjä on periaatteessa eläkkeellä mutta ei malta olla joutilaana. Ajan kuluksi hän teeskentelee jotakin pientä puuhaa kuten pihatöitä kesällä ja lumitöitä talvella.

Haaste

Sydänliiton sydänturvallinen Suomi-verkkopalvelun mukaan Raahen sydänturvallisuuden tilanne on valtakunnallisesti heikolla tasolla. Verkkopalvelun mukaan Raahen kaupungin alueella on vain 26 kpl (10.7 kpl/1000 asukasta) defibrillaattoreita käytettävissä. Tämä on valtakunnallisesti arvioitaessa heikko taso.

Raahen vammaisneuvosto haastaa Raahen yrittäjät, Raahen kaupungin, Raahen seurakunnan sekä muut toimijat mukaan saavuttamaan defibrillaattoreiden määrän hyvälle valtakunnalliselle tasolle.

Markku Asikkala.
Kuva: Kirsti Vähäkangas.

Jaa sosiaalisessa mediassa