Anniina ja Eetu palasivat Raaheen ja löysivät kodin vanhasta kaupungista – ”Meillä kävi tosi hyvä tuuri”

Katinhäntä sai Anniinasta ja Eetusta uudet asukkaat, kun he muuttivat vanhaan puutaloon Saaristokadulle vuodenvaihteessa 2021.

Omassa rauhassa keskellä historiallista miljöötä mutta silti lähellä kaikkea. Anniina ja Eetu ovat tuoreita Wanhan Raahen asukkaita, syntyperäisiä raahelaisia, jotka palasivat monen mutkan kautta takaisin vanhalle kotipaikkakunnalleen ja päätyivät asuttamaan kulttuurihistoriallisesti arvokasta puutaloa Saaristokadulle.

Anniinalle puu-Raahe on tuttua aluetta, sillä hän on viettänyt lapsuutensa Wanhassa Raahessa, Kauppakadulla sijaitsevassa Oinosen talossa. Ajatus oman talon hankkimisesta vanhasta kaupungista alkoi houkuttaa viimeistään silloin, kun Anniina ja Eetu asuivat vuodenpäivät luhtitalossa.

– Vanhassa talossa asuminen on minulle tuttua, ja joku näissä hirsitaloissa vaan kiehtoo. Aloin Eetulle puhua tästä haaveesta, mutta ajattelimme, että se ei olisi kovin realistinen toive, sillä taloja on myynnissä harvoin ja ne menevät kaupaksi nopeasti, kertoo Anniina.

Anniina ja Eetu miettivät myös, että ostettavan talon tulisi olla hyväkuntoinen, sillä he eivät koe olevansa varsinaisia remppaihmisiä. Tähtäimessä oli siis sellainen talo, mihin voisi suorilta muuttaa asumaan.

Pariskuntaa kuitenkin lykästi hyvin äkkiä, sillä noin vuosi sitten Eetu sai tiedon työkaveriltaan, että Saaristokatu 8B oli tulossa myyntiin. Talo osoittautui Anniinalle ja Eetulle passeliksi, ja oli toimittava nopeasti.

– Kohteesta ei ehtinyt tulla julkista myyntiä. Meillä kävi tosi hyvä tuuri!

Mies ja nainen seisomassa puutalon portailla vanhassa kaupungissa.
Anniinan ja Eetun haave omasta talosta Wanhassa Raahessa kävi toteen. Kuva: Tarmo Somero.

Wanhassa Raahessa on oma viehätyksensä – Kulttuurihistoriallinen miljöö kiinnostaa asuinalueena

Anniina toteaa, että asunnon omistaminen vanhasta kaupungista on monestakin syystä hyvä juttu. On helppo lähteä joka paikkaan, löytyy omaa rauhaa ja on mahdollisuus myös omaan pihaan.

– Jos arvostaa sellaista, että esimerkiksi kauppaan pääsee alta viiden minuutin, niin silloinhan tämä on ihan nappivalinta. Meillä ei ole autoa, vaan pyörällä ajellaan.

Myös Raahen hintataso on seikka, joka helpottaa asunnon hankkimista alueelta. Eetu muistuttaa, että suuremmasta kaupungista ei omaa kiinteistöä ihan tähän hintaan olisi saanut ostettua. Myös kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Raahessa vertailujen mukaan edullisimmasta päästä.

Muutto vanhaan kaupunkiin ei ole tuonut pariskunnalle yllätyksiä, vaan kaikki on sujunut yllättävänkin luontevasti.

– Tiesin, millaista asuminen täällä on. Osa Wanhan Raahen asukkaista on edelleen samoja kuin lapsena tällä alueella asuessani. Meidänkin tutut asuttavat nyt lapsuudenkotiani, kertoo Anniina.

Anniina tietää, että puu-Raahe kiinnostaa asuinalueena ja heidän tuttavapiirissäänkin on perhe, joka muuttaisi mielellään asumaan vanhaan kaupunkiin, jos vaan sopiva kohde löytyisi. Se on yksi seikka, jonka toivoisi kannustavan pitämään huolta Wanhan Raahen kiinteistöistä: Kun talot ovat kunnossa, on ostajiakin.

– Koen sen velvollisuutena, että jos omistaa tällaisen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan talon, niin siitä täytyy pitää huoli. Se on kaikkien etu.

Wanha Raahe ylhäältä käsin kuvattuna.
Raahen vanhan kaupungin sijainti on ihanteellinen: aivan vieressä on niin meri kuin kaikki palvelutkin. Kuva: Saara Böök.

Liikunnallinen pariskunta viihtyy Raahessa – ”Läheltä löytyy yllättävän paljon kaikkea kivaa”

Eetu palasi alkujaan Raaheen töiden perässä vuonna 2015. Anniina palasi takaisin valmistuttuaan, mutta vietti kesiä Raahessa töissä opiskeluaikanakin. 

Molemmat viihtyvät Raahessa hyvin. Urheilullinen pariskunta pyöräilee paljon, ja oma kuntosali löytyy kätevästi piharakennuksesta. Välillä käydään soutelemassa tai melomassa.

– Tennis on meidän yhteinen juttu. Sen harrastaminen on täällä tosi edullista ja kentät hyviä.

Vierailleen Anniina ja Eetu esittelevät mieluusti kotinsa lähellä olevia helmiä: Wanhaa Raahea yleensäkin, Langin Kauppahuonetta ja saaristoa.

– Saaristo on hieno kaikkina vuodenaikoina, ja sinne vieraat voisi viedä talvella vaikka hiihtoreissulle. Myös avantouintipaikalla voisi käydä – sekin löytyy ihan tästä läheltä.

Muutenkin Anniina kannustaa katsomaan lähelle.

– Hyviä asioita ja tekemistä löytyy, kun on hereillä ja aktiivinen. Paikallista kannattaa tukea. Täältä löytyy yllättävän läheltä kaikkea kivaa!

Teksti: Tarmo Somero, 2021.

Päivämäärä