Havainnoi, hävitä, torju - vieraslajit hallintaan!

Mikä on vieraslaji?

Vieraslaji on kasvi, eläin tai muu eliölaji, jonka siirtymistä sen luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella edesauttanut. 

Haitallinen vieraslaji uhkaa luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita. Suomessa tyypillisimpiä haitallisia vieraskasvilajeja ovat komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami, japanintatar sekä jättiputkilajit. 

Kuka on vastuussa vieraslajien torjunnasta?

ELY-keskukset valvovat EU:n vieraslajiasetuksen sekä kansallisen vieraslajilain ja -asetuksen noudattamista, ja ELY-keskusten asiakaspalvelu opastaa vieraslajeihin liittyvissä asioissa alueellisesti. Torjuntatietoa saat valtakunnallisesta ympäristöasioiden asiakaspalvelusta: https://www.ely-keskus.fi/ymparistoasiakaspalvelu.

Kunnat vastaavat omilla kiinteistöillään esiintyvien haitallisten vieraslajien esiintymisen ehkäisystä. 

Kiinteistön omistajan tai haltijan on hävitettävä haitallinen vieraslajikasvi jatkuvassa käytössä ja hoidossa olevalta omalta alueeltaan siitä huolimatta, mistä ja miten kyseinen haitallinen vieraslajikasvi on sinne päätynyt.

Raahen kaupungin ympäristövalvonta tarvittaessa opastaa ja neuvoo vieraslajihavaintojen suhteen.

Vieraslajihavainnointien ilmoittaminen

Kaikki havainnot haitallisista vieraslajeista on ilmoitettava kansallisen vieraslajitiedon sivustolla: https://vieraslajit.fi/ilmoita.

Raahen kaupungin kiinteistöillä tehdyt vieraslajihavainnot voi ilmoittaa kaupunginpuutarhurille Tita Haapajoelle: tita.haapajoki [at] raahe.fi (tita[dot]haapajoki[at]raahe[dot]fi).

Jaa sosiaalisessa mediassa