Luonnonvoimat talvikunnossapidon haasteena

Kovat timantit syntyvät kuumuudessa ja paineessa. Tiedättekö miten käy jäälle kovassa kylmyydessä ja paineessa? Siitäkin tulee todella kovaa. Näistä kylmistä keleistä kärsivät ihan kaikki - myös kunnossapidon kalusto. Vanhan kaupungin alueella on melkoiset urat ajoradoilla. Ne ovat polkeutuneet erittäin tiiviiksi ja kylmyys pitää jään todella kovana, jolloin höylääminen ei ole ensinkään niin tuloksekasta kuin toivoisi. Olemme siis luonnon armoilla odottamassa kelien lämpenemistä.

Myös kunnossapidon konekalustolla on rajoitteensa kovilla pakkasilla. Urealaitteistot ja hydrauliikat eivät määräänsä enempää kestä kylmyyttä nekään. Tämä talvi on ollut tähän asti työlästä kunnossapidolle. Lunta, pakkasta ja liukkauden torjuntaa on ollut reippaasti aiempia vuosia enemmän. Tammikuusta lähtien on vähän joka paikassa puutetta lumenkasauspaikoista. Kuorma-autot ja traktorin ajavat lumikuormia mahdotonta rallia lumenkaatopaikoille. Tilanne on sama ympäri koko Suomen. Meillä on ihan oikea, vanhanajan talvi. Tänä vuonna pitkästä aikaa myös vuosikymmenen kipakimmat pakkaskaudet.

Tulemme höyläämään urat teiltä heti kun vähän lauhtuu. Vanhakaupunki on kunnossapidon kannalta haasteellinen paikka, joten siellä operoidaan öisin. Toivomme kaupunkilaisilta rahtusen kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Teemme parhaamme näissä olosuhteissa. Ehkä ajamista vähän helpottaa, jos ei aja siellä uran pohjalla, vaan tähtää jään päällä ajamiseen. Siinä säästyy tien pinnan lisäksi omat nastatkin. Ja turha kiire kannattaa jättää pois matkasta. Joka tapauksessa kuljemme kevättä kohti, ja päivällä aurinko jo lämmittää ihan hivenen!

Tiehöylä työssään.
Kunnossapitokalusto liikkuu siellä missä se on tuloksekkainta.

Jaa sosiaalisessa mediassa