Raahe-opiston lukuvuosi käynnistyy syyskuussa

Jälleen on kolahdellut postiluukuista Raahe-opiston opinto-oppaat tutkittaviksi. Tarjolla on yli 250 kurssia monilta eri aloilta, kuten kielistä, liikunnasta, taiteesta ja kädentaidoista.  

Elokuun puolivälissä käynnistyvien taidekoulujen (Käsityökoulu Solmu ja Kuvataidekoulu Purje) toimintaan on mahdollista hakeutua vielä mukaan eli kuvataiteista tai käsitöistä kiinnostuneet lapset ja nuoret: vapaita paikkoja voi tiedustella opiston toimistosta. Taiteen perusopetuksen opinnoista vastaa kuvataiteen päätoiminen opettaja Merja Järvelin, minkä lisäksi opettajaksi on saatu Milka Metsäpolku. Käsityökoulun opettajana toimii Karoliina Paakkonen.  

Raahe-opiston luentosarja tulevan lukuvuoden aikana pureutuu mielen hyvinvointiin ja se toteutetaan yhteistyössä raahelaisten psykoterapeuttien kanssa. 21.9. järjestettävällä luennolla käsitellään unta ja lepoa, 19.10. kehon ja mielen yhteyttä, 23.11. tietoista läsnäoloa, hyväksyvää havainnointia ja itsemyötätuntoa. Luentosarja jatkuu keväällä kahden luennon verran: 25.1. kuullaan psykologisesta joustavuudesta hyvinvoinnin tukena ja 22.2. tunnetaidoista. Kaikille luennoille on vapaa pääsy ja ne järjestetään Fregatti-salissa klo 18 alkaen.  

Tarjolla on tuttujen kursien lisäksi jälleen myös uutta tarjontaa. Yleissivistävissä opinnoissa uusina kursseina tarjolla ovat Eeva Tokolan vetämä kurssi Elämäni kulku sekä Kaisa Kopsan kurssit Selviydy vastoinkäymisistä ja Positiivisen ajattelun kurssi.  

Lasten ja nuorten kursseista uutena on tarjolla Pekka Tähkävuoren vetämä Bändikurssi. Kurssille ovat tervetulleita kaikki bänditoiminnasta kiinnostuneet 10–14-vuotiaat, ja se toteutetaan yhdessä Raahen nuorisotoimen ja Rock Academy Raahen kanssa. Nuorille on tarjontaa myös kirjoittamisesta ja teatterista sekä lapsille on taidekoulujen lisäksi pianonsoittoa, kässäpaja, puutöitä ja liikunnallista tanssia.  

Näyttämö- ja sanataiteessa uusina kursseina ovat tarjolla Bio Huvimyllyn ystävät ry:n kanssa toteutettava Bio Huvimylly -muistot talteen -kurssi sekä Toni Kettukankaan vetämät Improvisaatio 1, Improvisaatio 2 sekä Fyysinen ilmaisu ja luovuus esiintymisessä.  

Kieliopinnoista uusia kursseja ovat Sanna Ketolan italian alkeet, Arja Maliniemen vetämä ruotsin keskustelukurssi sekä Soili Lahtelan kaksi saksan kurssia: alkeet sekä alkeet osaaville. Pyhäjoella uutena aloittaa Annukka Mikkosen Tukiviittomia ja viittomakielen alkeita.

Kuvataiteesta uutena tekniikkana on tarjolla polttopiirustus, jonka vetää asiaan vihkiytynyt Laura Nyberg. Vihannissa tarjolla on Tuija Törmikosken vetämä joulukorttipaja.  

Keramiikkaan olemme saaneet Raaheen uuden Keramiikan perusteet -kurssin, jonka vetää Liina Pakarinen sekä kädentaitoihin Johanna Ben Ammarin Nukkekoti kotoisaksi -kurssin. Kädentaitojen kokonaisuuteen opiston päätoiminen tuntiopettaja Tuija Rajamäki on tuonut jälleen laajan kattauksen osaamistaan: lasitaidetta, hiekkapuhallusta, himmeleitä, kynttilävalua, posliinitöitä sekä Raahen museon kanssa toteutettava Aika taitoja: Joulukoristeet-lyhytkurssi. Keväällä 2024 pääsee kokeilemaan veistoksen tekoa tekstiilikovetustekniikalla Hilkka Välikangas-Jyringin johdolla.  

Tekstiilitöissä uusina kursseina ovat tarjolla Karoliina ”Kekkos-bolerontekijä” Paakkosen kurssit Ommellaan juhlapuku, Perinteinen mollamaija sekä Lattiatyyny tai säkkituoli ommellen. Kansallispukukurssia tulee vetämään asiaan laajasti perehtynyt Katja Kulha.  

Teknisessä työssä uusina kursseina ovat Martti Malisen vetämät Koneellisen puuntyöstön alkeet ja puunsorvauksen perusteet sekä Bio Huvimyllyn ystävien kanssa toteutettava Ikkunat ja ovet talteen -kurssi. Tällä kurssilla opit kunnostamaan ikkunoita ja ovia ja samalla voit osallistua elokuvateatterirakennuksen paikkojen kunnostamiseen. Kurssilla opettaa museomestari ja restauroija Timo Räisänen.  

Koti- ja puutarhataloudessa uutena kurssina on tarjolla niin Raahessa, Vihannissa kuin Pyhäjoellakin järjestettävä Kirsti Sämpin Karjalaisia leivonnaisia. Pidempänä kurssina Raahessa ja Pyhäjoella järjestetään vietnamilaisen ruuan kokkauskurssi Kokataan yhdessä, jonka vetää H Huong Rahlan-Kallio.  

Liikunnan uusia kursseja ovat Raahessa Hyvinvointia lentopalloillen, Jenni Kallungin yin-jooga sekä Tuula Kaurasen Luonto-asahi sekä lyhytkurssi Hyvinvointia elämäntapamuutoksilla. Tiina Prittiseltä on saatu Uusia asanoita -jooga sekä lltajoogaa. Vihannissa uusina liikuntakursseina ovat Kahvakuula ja Kuntojumppa. Pyhäjoella uusia liikuntakursseja ovat Kuntosalilla kevyesti, Iltajooga Yppärissä sekä lyhyt kokeilu yin-joogaa.  

Raahe-opistolla on nyt ensimmäistä kertaa tarjolla muutamia opintopistekursseja kielissä ja ompelussa. Opintopistekurssista voi saada osaamisen arvioinnin, suoritusmerkinnän ja opintopisteitä Koski-tietovarantoon. Nämä kurssit tunnistaa oppaassamme noppa-merkistä. Opintopisteiden suorittaminen ei ole pakollista eli kurssille voi ilmoittautua ja siellä voi käydä myös siten, että opintoja ei arvioida. Tarjolla on edelleen myös hybridikursseja eli niille voi osallistua sovitusti joko etä- tai lähiopetuksena. Verkkokurssit ovat ainoastaan etäkursseja.  

Kieliopintoihin ilmoittautuminen on alkanut 3.8., pianonsoittoon 7.8. ja maanantaina 14.8. alkaa loppujen kurssien ilmoittautuminen. Ilmoittautumisjärjestelmä on päivitetty uuteen versioon ja se löytyy osoitteesta: https://uusi.opistopalvelut.fi/raahe/fi/  

Raahe-opistolla on käytettävissään n. 4000 euroa Opetushallituksen opintoseteliavustusta. Avustukset on tarkoitettu eläkkeellä olevien ja työttömien sekä maahanmuuttajien kurssimaksuihin. Lue lisää ja hae 14.8.-15.9., mikäli täytät kriteerit: https://uusi.opistopalvelut.fi/raahe/fi/course/5237  

Mikäli opasta ei ole tullut kotiin mainosten mukana ke 2.8., voit noutaa oppaan opiston toimistolta Tapahtumatalo Raahesta, Raahen kaupunginkirjastolta, Praatista, Vihannin kirjastolta tai Pyhäjoen kirjastolta.  

Lisätiedot
Piritta Rossi
Raahe-opiston rehtori
044 439 3330, piritta.rossi [at] raahe.fi

Syksyinen kuva. Ilta-aurinkoa ja heiniä. Kuvassa lukee Oppimisen iloa ja yhdessäoloa .
Oppimisen iloa ja yhdessäoloa. Kuvapankkikuva, Jaana Hämäläinen.

Jaa sosiaalisessa mediassa