Raahen kirjamessut 4.-7.9.2019

Raahen kirjamessuja vietetään tänä syksynä kuudetta kertaa. Tutuksi tullut lukijaystävällinen ote on säilynyt ja erilaisia kirja-aiheisia tapahtumia vietetään eri puolilla kaupunkia. Varsinaista messupäivää vietetään lauantaina 7.9., tänä vuonna poikkeuksellisesti Raahen kaupunginkirjastolla.

Messut käynnistyvät keskiviikkona 4.9. jo perinteeksi muodostuneilla dramatisoiduilla kirjavinkkauksilla. Raahen Teatterin johtaja Toni Kettukangas dramatisoi Raahesalin lavalle kaupunginkirjaston henkilökunnan valitsemia teoksia – oma näytöksensä järjestetään alakouluikäisille ja oma näytös on jälleen myös nuorille.

Keskiviikkoiltana järjestetään Kruununmakasiinimuseossa kaikille avoin lukupiiri. Tällä kertaa tarkasteltavaksi on valikoitunut suomalaista runoutta eli Sanna Karlströmin teos Taivaan mittakaava.

Uusi raahelainen kirjallinen yhdistys Impin Ystävät tulee mukaan kirjamessujärjestelyihin ja torstaina 5.9. klo 17.30 kaupunginkirjastolla nähdään tapahtuma Impi Aronaho – Alpuan suurnaisen elämää sanoin ja kuvin.

Perjantaina vietetään raahelaisen runon iltaa kahden tapahtuman merkeissä Kruununmakasiinimuseolla: kello 18 julkaistaan Eila Nikulan runoteos Haavanlehtihattu ja kello 19.30 kuullaan Äläskeleposten runonlausuntaa.

Perjantai-ilta päättyy kello 21 Nuorisokahvila Cupissa Jukka Takalon keikkaan, joka ammentaa aiheensa hänen teoksestaan Kuoleman nimi on Saab 96. Takaloa voi kuulla myös aiemmin illalla, kun Rock Academy Raahe järjestää klo 19 alkaen kaikille avoimen Jukka Takalon vetämän klinikan, jossa pureudutaan someen ja markkinointiin.

Lauantaina 7.9. Raahen kaupunginkirjasto täytyy siis kirjojen myyjistä, kirjailijoista ja lukijoista. Kello 10 tavataan Antti Heikkinen, kello 11.30 erityisesti nuorille kirjoittava Jyri Paretskoi, kello 13 kirjailija Kristiina Vuori ja kello 14 tietokirjailija Mikko Pyhälä.

Antti Heikkinen on nilsiäläinen toimittaja ja kirjailija, jonka esikoisteos Pihkatappi voitti vuoden 2014 Savonia-palkinnon ja Kalevi Jäntin palkinnon. Heikkinen tunnetaan myös elämäkertojen kirjoittajana eli hänen tuotannostaan löytyvät mm. Juice Leskisen ja Jaakko Tepon elämäkerrat. Syksyllä 2019 julkaistaan – Kalle Päätalon 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi – hänen Kallio-poika – Peilikuvassa Kalle Päätalo. Heikkistä haastattelee toimittaja Timo Myllykoski.

Jyri Paretskoi on iisalmelainen palkittu kirjailija, joka kirjoittaa erityisesti nuorille. Hän ollut Finlandia Junior -palkintoehdokkaana ja hän on saanut vuonna 2014 nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnon. Lauantain vierailun lisäksi häntä kuullaan perjantaina myös Pattasten ja Vihannin yläkouluilla.

Kristiina Vuori on järvenpääläinen, taiteilijanimeä käyttävä kirjailija, jonka historialliset romaanit ovat valloittaneet lukijat ympäri Suomen. Esikoisteos Näkijän tytär oli vuoden 2012 myydyin esikoinen, minkä jälkeen romaaneja on julkaistu vuosittain. Viimeisin teos Viipurin valtiatar julkaistiin kuluvan vuoden keväällä. Vuorta haastattelee äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Satu Kallio.

Suurlähettiläs Mikko Pyhälän uunituore, ja äärimmäisen ajankohtainen teos, Kun yö saapuu Venezuelaan – Taistelu oikeusvaltiosta, kertoo Venezuelan lähihistoriasta. Pyhälä toimi Suomen suurlähettiläänä Venezuelassa vuosina 2006-2013 ja hän näki omin silmin, kuinka epäpätevä hallinto ja valtava tuhlaus romahduttivat valtion hylkiöksi.

Lauantaipäivä päättyy nuorille suunnatun Raahe 370 -juhlavuoden kirjoituskilpailun palkintojenjakoon. Kilpailuun saatiin yli sata tekstiä, josta esituomaristo karsi kuusi tekstiä jatkoon eli toimittaja Jenni Alexandrovan päätettäväksi.

Kello 17 Raahen Teatterilla kuullaan Leena Pyhäluodon, Liisa Lehtorannan, Anni Hirsikorven ja Satu Kallion tekstejä esityksessä Viistoa rakkautta.  

Lauantai-illan päättää tuttuun tapaan Iltaklubi Kahvila Ruiskuhuoneella kello 19 alkaen. Illan aloittaa Impin Ystävät ry:n esitys Impi Aronahon haarukkapaloja korpikylän elämästä. Kello 20 lähtien alkaa yleisöä suuresti ilahduttanut oululaisen Huutomerkki ry:n järjestämä Piste-klubi. Tänä vuonna Piste-klubilla on mukana Runolautakunta eli yleisö ja lautakunnan jäsenet saavat kuullakseen Raahen seudulta kotoisin olevien lyyrikoiden runoja, jotka lautakunta arvioi ja pisteyttää. Lautakunnassa nähdään vakiokasvot Jarkko Korpua ja Matti A. Kemi sekä yllätysvieras. Lisäksi luvassa on Pasi Haapakoski, joka on Lapin murteella revittelevä stand up -koomikko, jossa yhdistyy Lordin rock-asenne ja Antti Tuiskun positiivisuus. KUIS? on Kuisma Korhosen yhden miehen yhtye, joka esittää psykedeelistä folkkia. Illan päättää Rommakko, vuonna 2012 perustettu folk’n’ roll -yhtye, joka ammentaa lauluihinsa mausteita niin maailmanmusiikista, vanhasta laulelmaperinteestä kuin popistakin.

Kirjamessujen näyttely on Raahesalin lämpiössä nähtävä Minna!, joka perustuu kirjailija Leena Virtasen ja kuvittaja Sanna Pelliccionin kirjaan Minna! Minna Canthin vaikuttava elämä ja uskomattomat teot, joka on ensimmäinen kuvitettu elämäkerta kenestäkään suomalaisesta naisesta.

Kuka tahansa voi tulla myymään kirjoja taikka lehtiä lauantaina 7.9. Raahen kaupunginkirjastolle. Varaa ilmainen pöytäpaikkasi osoitteesta kulttuuri [at] raahe.fi tai 044 439 3332.

Raahen kirjamessuja järjestävät yhteistyössä Raahen kirjaklubi, Raahen kaupunginkirjasto, Raahen museo, Kahvila Ruiskuhuone, Huutomerkki ry, Raahen Teatteri, Impin Ystävät ry, Äläskeleposet taiteilijat, Raahen nuorisotoimi ja Rock Academy Raahe, Lukukeskus sekä Raahen kulttuuripalvelut. Messujen tapahtumia tukevat Alfred Kordelinin säätiön Raahen rahasto ja OP Raahe.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja 

Tapahtumatalo Raahe

Kulttuuripalvelupäällikkö Piritta Rossi, piritta.rossi [at] raahe.fi, 044 439 3330

 

Raahen kirjamessujen ohjelma

Keskiviikko

klo 9.30 Dramatisoidut vinkkaukset, alakoulut Raahesali
klo 12.15 Dramatisoidut vinkkaukset, yläkoulut, Raahesali
klo 18 Lukupiiri, kaikille avoin, Kruununmakasiinimuseo

Torstai

klo 17.30 Impi Aronaho – Alpuan suurnaisen elämää sanoin ja kuvin, Kaupunginkirjasto

Perjantai

klo 18 Eila Nikulan runoteoksen julkaisujuhla, Kruununmakasiinimuseo
klo 19.30 Äläskeleposten runoutta, Kruununmakasiinimuseo
klo 19 RockAcademy-klinikka: Jukka Takalo, Cuppi
klo 21 Jukka Takalo: Kuoleman nimi on Saab 96, Cuppi

Lauantai, Messupäivä: Raahen kaupunginkirjasto

klo 10 Kirjailija Antti Heikkinen, haastattelija Timo Myllykoski
klo 11.30 Kirjailija Jyri Paretskoi
klo 13 Kirjailija Kristiina Vuori, haastattelija Satu Kallio
klo 14 Kirjailija Mikko Pyhälä
klo 15 Raahe 370 -nuorten kirjoituskilpailun palkintojenjako

Lauantai, oheisohjelma

klo 17 Viistoa rakkautta, Raahen Teatteri
Leena Pyhäluodon, Liisa Lehtorannan, Anni Hirsikorven ja Satu Kallion tekstejä.

klo 19 Iltaklubi, Kahvila Ruiskuhuone
- klo 19 Impi Aronahon haarukkapaloja korpikylän elämästä
- klo 20 Huutomerkki ry:n Piste-klubi: Runolautakunta, stand up -koomikko Pasi Haapakoski, KUIS?, Rommakko

Syyskuu

Minna! -näyttely, Raahesalin lämpiö

Kirjamessujen logo.
KIrjamessuja ovat Raahessa jo kuudetta kertaa. Kuva: Raahen kulttuuripalvelut.

Jaa sosiaalisessa mediassa