Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän tiedote 

Jos epäilet koronatartuntaa

Jos sinulla on koronavirustartunnan oireita, jää kotiin sairastamaan.

Jos haluat, voit tehdä kotona kaupasta tai apteekista ostettavan antigeenitestin. Positiivista kotitestin tulosta ei kuitenkaan tarvitse varmistaa virallisella testillä, jollet tarvitse todistusta sairastetusta koronataudista. Jos saat kotitestistä positiivisen testituloksen, jää kotiin sairastamaan vähintään viiden vuorokauden ajaksi.

Koronan kotitestit

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Terveydenhuolto ei tiedota mahdollisista koulu- tai päiväkotialtistumisista, eikä tiedottamista edellytetä varhaiskasvatukselta, kouluilta tai oppilaitoksilta.

Positiivisen kotitestin perusteella ei aseteta virallista karanteenia.

Hakeudu koronatestiin, jos

  • olet sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä
  • olet raskaana. Jos olet raskaana ja saat koronavirustestistä positiivisen tuloksen, ole heti yhteydessä omaan neuvolaasi.
  • kuulut koronavirustaudin riskiryhmään
  • tarvitset koronapassia varten todistuksen sairastetusta koronataudista (16-vuotiaat tai sitä vanhemmat, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa)
  • tarvitset todistuksen tartunnasta Kelan tartuntatautipäivärahaa varten (esim. yrittäjät)

Oireettomia tai viimeisen kuuden kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.

Vakavissa oireissa tulee edelleen hakeutua terveydenhuoltoon hoidon tarpeen arviointia varten.

Koronatestin tuloksen voi tarkistaa koronatietoni.fi -sivustolta ja sieltä näkee myös alaikäisen lapsen testituloksen. Positiivisen tuloksen saaneille ei enää soiteta terveydenhuollosta, vaan henkilön on oltava itse yhteydessä RAS infektiopoliklinikalle, jos on tarvetta eristys/karanteenitodistukselle. Puh. 040 135 8530. Päivystyksestä ei anneta koronatestin tuloksia. Ota yhteyttä päivystykseen vain, jos tarvitset ammattilaisen arviota heikentyneen voinnin tai vakavien oireiden vuoksi.

Terveydenhuollon ohjeet päiväkoteihin ja kouluihin

Jos lapsella on selkeitä infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet.

Myös lapsilta voi ottaa koronan antigeeni-kotitestin. Jos kotitesti on positiivinen, on tärkeää sairastaa kotona vähintään viisi vuorokautta. Positiivinen kotitestitulos tulee varmentaa virallisella testillä vain silloin, jos lapsi kuuluu koronavirustaudin riskiryhmään tai vanhempi tarvitsee todistuksen Kelan tartuntatautipäivärahaa varten. Jos perheessä sairastetaan yhtä aikaa, riittää että perheessä testataan yksi henkilö.

Kouluun tai päiväkotiin voi palata, kun kuume on väistynyt ja oireet ovat selvästi lieventyneet.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Aleksi Lehtonen

vs tartuntataudeista vastaava lääkäri

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

Raahe-kruunu.
Kuva: WTF Design Oy.

Jaa sosiaalisessa mediassa