Raahesalin keväässä monenlaista – paljon paikallisväriä ja nostalgiaakin

Tapahtumatalolla on rakenneltu Raahesalin kevään ohjelmistoa monipuoliseksi ja erilaisia yleisöjä palvelevaksi kokonaisuudeksi. Tarjontaan on etsitty ja löydetty niin suosikkiartisteja kuin harvinaisempiakin vierailuja. Tiedossa on jo nyt lähes parikymmentä tapahtumaa, joiden lipunmyynti on käynnissä. Mukana on myös useampi raahelaistaustainen esiintyjä: Ylva Haru, Samuli Putro, JP Leppäluoto, Eetu Viinikka & Varttuneet sekä Minna Tuhkala. Genrejen osalta mennään myös laidasta laitaan: populaarista maailmanmusiikkiin, klassisesta lastenkulttuuriin.     

Kausi aloitetaan vauhdikkaasti jo tammikuussa, sillä ohjelmistossa on tiedossa kaksi raahelaisille hyvin tuttua esiintyjää: 14.1. Eetu Viinikka & Varttuneet juhlii levynjulkkareita ja teeveestä tuttu JP Leppäluoto seuraa heti seuraavana viikonloppuna 20.1. Eetu Viinikka & Varttuneet on Raahessa vuonna 2016 perustettu viisihenkinen yhtye, joka jatkaa suomalaisen rockin ainutlaatuista juuriperimää modernilla vivahteella. JP puolestaan ei paljon esittelyjä kaipaa – onhan hänen Charon, Harmaja ja Northern Kings -yhtyeensä sekä Raskasta Joulu -kokoonpanonsa monille hyvin tuttuja. Kuluvana syksynä JP on nähty Elämäni biisi -tv-ohjelmassa yhtenä kotiartisteista.  

10.2. saamme vieraaksi erikoislaatuisen artistin nimeltä ONEVIOLIN. Viulisti Pekka Niemi ylittää eri musiikkityylien rajoja uniikilla konseptillaan tehden cover-versioita tunnetuista hiteistä käyttäen vain yhden viulun ääntä. Kymmeniä miljoonia katselukertoja keränneet videot ovat nousseet sosiaalisessa mediassa valtavaan suosioon ja moni tunnistaa artistin Talent Suomi -finaalista vuodelta 2020.  

Seuraavana iltana Raahesalissa kuullaan maailman pohjoisimman flamencolaulajan Anna Murtolan esitys La Tierra Blanca. Illan aikana nautitaan laulua ja videotaidetta yhdistävästä näyttämöteoksesta.  

18.2. Stand up -koomikko Anitta Iso A Ahonen rollailee Raahesaliin ja naurattaa yleisöä. Anitta Iso A Ahonen -kohta kuudenkympin ja kuoleman välillä- on oman elämänsä anarkistiorvokki, joka kukkii siellä missä häntä huvittaa. Tällä Juupajoen lahjalla on yli 2300 stand up -keikkaa takanaan ja paljon raatorehellistä sanottavaa asiasta kuin asiasta.

Helmikuun 23. päivä saamme vieraaksi laulavan tenorin, Petrus Schroderuksen yhdessä Riku Niemi Orchestran kanssa. Luvassa on Rakkauden voima! -konserttikokonaisuus, jossa ohjelmistossa on ikivihreitä klassikoita, slaavilaisia romansseja ja kansanmusiikkia.  

25.2. Raahesaliin saapuu Suomen Kiertueteatteri esityksellään Maailman ympäri 80 päivässä. Esityksen kaikissa rooleissa nähdään Jaakko Loukkola eli luvassa on jotain hyvin erityislaatuista: 1 näyttelijä, 11 roolia ja 2 jättiscreeniä. Esityksen luvataan olevan kuin 45 minuutin taikatemppu.  

26.2. Raahesalissa nähdään musiikkinäytelmä Edith Piafista. Näyttämöllä ovat Esko Vatula sekä raahelaislähtöinen Minna Tuhkala yhtyeen kanssa. Viiden esiintyjän musiikkiesitys on läpileikkaus Edith Piafin taiteilijaelämästä sekä hänen kuuluisimmasta ja rakastetuimmista lauluistaan.  

Hiihtoloman jälkeen 16.3. saamme vieraaksemme pitkästä aikaa Teatteri Hevosenkengän, joka tuo mukanaan esityksen Viiru ja Pesonen. Näytelmässä käsitellään ystävyyttä ja yksinäisyyttä, kun Ukko Pesonen saa puhekaveriksi pienen kissanpennun.  

Heti seuraavana iltana Raahesalissa nähdään pitkästä aikaa taitava ja lahjakas Diandra. Hänet tunnetaan suosikkiartistina tv-ohjelmista Elämäni biisi, Tähdet Tähdet sekä Voice of Kids.  

Maaliskuun viimeisenä päivänä vierailee pitkästä aikaa Pauli Hanhiniemi Retkueensa kera. Illan mittaan tullaan kuulemaan kaikki suurimmat hitit Hanhiniemen pitkältä uralta. Juha Vainio -sanoittajapalkinnon hän sai jo vuonna 2007.  

Huhtikuun 13. päivä Raahesalissa vierailee Tuure Kilpeläinen yhdessä äänitaiteilija Teho Majamäen kanssa. Ainutlaatuinen kiertue rakentuu Kilpeläisen laulujen ympärille, joita hän tehnyt sekä itselleen että muille artisteille. Luvassa on aikaisempaa soolotuotantoa sekä uusia, vielä julkaisemattomia biisejä.  

Paikallisväriä saadaan huhtikuun puolivälissä lisää, kun Ylva Haru juhlii uutta levyä. Suomenkielistä folk/rock-americana-henkistä musiikkia tekevä laulaja-lauluntekijä ja tuottaja on valmistellut levyään Raahesalissa kesken koronavuosien. Perhosten valtakunta -albumi julkaistaan alkuvuodesta 2023.  

40-vuotista taiteilijauraa juhlitaan yhdessä Susanna Haaviston kanssa 16.4. Illan kulku on nostalgiavoittoinen ja konsertissa kuullaan kappaleita mm. MIKSI-levyltä.  

22.4. saadaan Raahesaliin todellinen maailmanmusiikin klassikko, kun Piirpauke vierailee vetäjänsä Sakari Kukon johdolla. Piirpauke perustettiin vuonna 1974 ja yhtyeen omaleimainen saundi yhdistelee kansanmusiikkia, jazzia ja progressiivista rockia.  

Sekä paikallisuutta että nostalgiaa saamme kokea Samuli Putron konsertissa huhtikuun lopulla. Automatka Ruotsiin -kiertue siirtyi koronan myötä monta kertaa, mutta vihdoin saamme kaupungin oman artistin esiintymään.  

Tällä erää viimeisenä kevään konserttina on tiedossa Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus akustisena 11.5. Tämä konsertti on harvinaisuus, sillä akustisesti tämä raskaan musiikin pioneeri on kiertänyt vain syksyllä 2019.   

Raahesalin ohjelmisto täydentyy ympärivuotisesti eli kannattaa seurailla nettisivustoa www.tapahtumataloraahe.fi, josta löytyy aina viimeisin ohjelmisto. Paljon on tulossa vielä paikallisten toimijoiden kevätnäytöksiä sekä elokuvia. 

Raahesalin ohjelmistoa keväällä 2023

14.1. Eetu Viinikka & Varttuneet – levynjulkkarit
20.1. JP Leppäluoto
10.2. ONEVIOLIN
11.2. Anna Murtola: La Tierra Blanca
18.2. Anitta Iso A stand up soolo
23.2. Petrus Schroderus: Rakkauden voima!
25.2. Suomen Kiertueteatteri: Maailman ympäri 80 päivässä
26.2. Musiikkinäytelmä Piaf
16.3. Teatteri Hevosenkenkä: Viiru ja Pesonen
17.3. Diandra
31.3. Pauli Hanhiniemen Retkue
13.4. Tuure Kilpeläinen: Kevättaika
15.4. Ylva Haru – levynjulkistamiskonsertti
16.4. Elämä kassiin – Susanna Haaviston 40-taiteilijajuhlakonsertti
22.4. Piirpauke
28.4. Samuli Putro
11.5. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus akustisena 

Raahesalin kevään esiintyjiä.
Raahesalin kevään esiintyjiä.

Jaa sosiaalisessa mediassa