Rajoita ruutua - teemaviikko

Voimaannu vanhempana - työryhmä tuottaa toukokuussa materiaalia ruudun ja somen käyttöön liittyen. Viikolla 20 vietetään "Rajoita ruutua" - teemaviikkoa, jolloin julkaisemme vinkkejä vaihtoehtoiseen tekemiseen somen sijasta. Osana teemaviikkoa tarjoamme Raahen vanhemmille lastenpsykiatri Jari Sinkkosen luennon teemasta "Vanhemmuuden antoisa pesti"


Lapsen kasvattaminen digitaalisessa maailmassa on haastavaa. Lasten jatkuva altistuminen erilaisille ruuduille kuten älypuhelimille, tableteille ja tietokoneille, voi huolestuttaa ja aiheuttaa paljon vääntöä ja eripuraa perheessä. Ruutujen ääressä vietetyn ajan rajoittaminen herättää lapsessa monenlaisia tunteita; kiukkua, harmistusta ja pettymystä. Aikuisen vaikea tehtävänä on kohdata nämä konfliktitilanteet ja ottaa tunnekuohut vastaan. Tämä vaatii paljon jaksamista, kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta.

Valitettavasti osa lapsista ja nuorista koukuttuu huomattavasti perusteellisemmin: reaalimaailma katoaa, peli vie mennessään, vuorokausirytmiä ei ole, lapsi tai nuori ei liiku eikä tahdo tavata kavereitaan.

Haitallisinta eivät yleensä ole älylaitteiden koukuttavat toiminnot sinänsä - pelaamisesta on havaittu jopa kognitiivisia hyötyjä - vaan se, mitä lapsi tai nuori jättää tekemättä viettäessään liikaa aikaa älylaitteilla.

Usein vanhempien oma älylaitteiden käyttö kertoo koko perheen älylaitekulttuurista. Aivan kuin hyvät pöytätavat myös hyvät älylaitteiden käyttötavat opitaan kotona omilta vanhemmilta - esimerkin, ohjauksen ja kieltojenkin avulla. 

Hyödyllisiä linkkejä:

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa