Raahen kirjamessut 20.–23.9.2023

Yhdeksättä kertaa järjestettävät Raahen kirjamessut kokoaa jälleen yhteen kirjojen ystäviä: lukijoita, kirjailijoita, ostajia ja myyjiä. Kirjailijavieraiksi saapuvat Joonatan Tola, Jenni Räinä ja Sirpa Kähkönen, minkä lisäksi juhlitaan raahelaisen kirjailijan Pekka Jaatisen uusinta teosta. Kirjoihin tutustutaan jälleen monialaisesti, sillä luvassa on kirjailijavierailuiden lisäksi myös teatteria, musiikkia sekä kuvituskirjanäyttely. 

Messujen pääpäivää vietetään lauantaina 23.9. Raahen kaupunginkirjastolla kello 10–15. Kolmen kirjailijavieraan – Joonatan Tola, Jenni Räinä ja Sirpa Kähkönen – lisäksi luvassa on kirjojen myyntiä sekä perinteisiä kirjavisoja. Kirjojen myyjät voivat varata ilmaiset myyntipöytäpaikkansa osoitteesta kulttuuri [at] raahe.fi

Kirjailija Joonatan Tola on suomen kielen maisteri ja tohtoriopiskelija Helsingin yliopistosta. Häneltä on julkaistu kaksi kiitettyä omaan elämään perustuvaa teosta: Punainen planeetta (2021) ja Hullut ihanat linnut (2023). Esikoisteoksestaan hän sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2021.  

Kirjailija, toimittaja Jenni Räinä on Oulussa asuva toimittaja ja palkittu tietokirjailija. Hän on asunut lapsuutensa soiden keskellä ja kulkenut myöhemmin dokumentoimassa sivukylien ihmisten elämää. Hänen ensimmäinen romaaninsa Suo muistaa julkaistiin vuonna 2022. Monelle tuttuja ovat myös hänen tietokirjansa Kulkijat – Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla (2021), Metsä meidän jälkeemme (2019) ja Reunalla (2018). Räinää haastattelee erikoiskirjastonhoitaja Anna Kippola.  

Sirpa Kähkönen on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Kähkösen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään. Kähkönen on julkaissut yli kymmenen romaania, joista kolme Finlandia-palkintoehdokkaita, kolme tietoteosta, joista yksi Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja kolme näytelmää. Uusin romaani 36 uurnaa on herättänyt ihastusta kypsällä, rohkealla otteellaan. Kähköstä haastattelee suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Satu Kallio.  

Kirjailija Pekka Jaatisen uusinta teosta Kiestinki – Motti 1941 juhlitaan torstaina 24.9. Kruununmakasiinimuseolla. Teos kuvaa kaunokirjallisesti suomalaisittain epäonnista sotaretkeä Kuusamosta Kolhoosimäelle. Kirjassa on mukana myös sotatoimia johtaneen kenraalimajuri Hjalmar Siilasvuon ja venäläisen tarkka-ampujan näkökulma. Lukija pääsee seuraamaan sotatapahtumia korkeimmasta johdosta aina ruohonjuuritasolle saakka. Romaanihahmoilla on esikuvat todellisessa historiassa.

Raahen matkailuoppaiden kirjailijakierros on jälleen mukana ohjelmistossa perjantaina 22.9. Kierroksella tutustutaan Hanna Leppikankaan opastamana raahelaisiin kirjailijoihin ja Raahe-aiheiseen kirjallisuuteen. Kierroksen kesto on 1,5 tuntia ja se lähtee kello 17 Myhrbergin puistosta.  

Kirjailijakierrokselta ehtii hyvin Raahesaliin elämykselliseen esitykseen Vihreä sali soi, jossa lavalla nähdään kirjailija Sirpa Kähkönen, näyttelijä Seela Sella, sopraano Pia Freund sekä pianisti Kristian Attila. Kähkösen käsikirjoittama esitys kertoo rakkaudesta, joka ylittää kuoleman sekä luontoon sulautumisen onnesta.  

Raahesalin aulagalleriassa on syyskuun ajan kirjamessunäyttely Sukella kuviin! -näyttely, joka nostaa esiin kuvakirjojen värikkäät ja monipuoliset taideteokset. Kustannusosakeyhtiö Otavan kokoamassa näyttelyssä on mukana 28 suomalaiskuvittajaa, joiden kynistä ovat syntyneet monet lasten rakastamat lastenkirjahahmot. Näyttelyn tueksi on luotu pedagogisia tehtäviä, joita lapset voivat tehdä itsekseen, yhdessä aikuisen kanssa tai aikuisen ohjauksessa.  

Ohjelmistoon sisältyy lisäksi perinteinen Lukupiiri sekä Kirjamessuklubi, johon sisältyy Kimmon perinteikäs ja tiukka kirjavisa sekä oululaisen Huutomerkki ry:n tuottama ohjelmisto. Näistä tiedotetaan myöhemmin. Täydentyvää ja tarkentuvaa ohjelmistoa voi seurata myös osoitteessa www.tapahtumataloraahe.fi/kirjamessut

Raahen kirjamessujen järjestelyistä vastaa Raahen kulttuuripalvelut, Raahen kirjaklubi ry, Raahen kaupunginkirjasto, Raahen Matkailuoppaat, Pub Uunilintu, Raahen museo ja Huutomerkki ry.  

Lisätiedot
Piritta Rossi, kulttuuripalvelupäällikkö
044 439 3330, piritta.rossi [at] raahe.fi  

 

Aikataulu 20.-23.9.2023

5.–28.9. Sukella kuviin! -näyttely Raahesalin aulagalleriassa, avoinna ark. klo 9–17 sekä tapahtumien aikaan.  

Keskiviikko 20.9.
klo 18 Lukupiiri, Sirpa Kähkösen teos Vihreä sali
Kruununmakasiinimuseo.  

Torstai 21.9.
klo 18 Kirjailija Pekka Jaatinen: Kiestinki – Motti 1941, Kruununmakasiinimuseo

Perjantai 22.9.
klo 17 Kirjailijakierros, lähtö Myhrbergin puistosta

klo 19 Vihreä sali soi, Raahesali
Liput 25/20 € Raahesalin lipunmyynnistä sekä Tiketistä

Lauantai 23.9.

klo 10–15 messut kaupunginkirjastolla, kirjojen myyntiä, kisoja ja visoja
Varaa ilmainen myyntipöytäpaikkasi osoitteesta kulttuuri [at] raahe.fi  

klo 10.30 Kirjailija Joonatan Tola 
klo 12.00 Kirjailija, toimittaja Jenni Räinä
Haastattelija erikoiskirjastonhoitaja Anna Kippola 
klo 14 Kirjailija Sirpa Kähkönen
- Haastattelija äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Satu Kallio 
klo 19 Iltaklubiohjelma, Pub Uunilintu

klo 19 Kimmon kirjavisa 
klo 20 Huutomerkki ry:n Iltaklubi
Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.
Järj. Raahen kirjaklubi, Huutomerkki ry. ja Pub Uunilintu 

Raahen kirjamessut. Kuvassa Seela Sella, kirjailijavieraita Pekka Jaatinen, Jenni Räinä, Sirpa Kähkönen ja Joonatan Tola.
Kirjamessut ja kirjailijavieraat.

Jaa sosiaalisessa mediassa