Vieraslajit hallintaan!

Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusille alueille levinneitä lajeja. EU:n vieraslajiasetuksen mukaan vieraslajia pidetään haitallisena, jos sen tuonnin tai leviämisen on todettu uhkaavan tai haittaavan luonnon monimuotoisuutta ja siihen liittyviä ihmisten hyvinvointia ylläpitäviä ekosysteemipalveluita. Vieraslajien aiheuttamat riskit voivat nousta entistä suuremmiksi ilmastonmuutoksen edetessä, ja toisaalta vieraslajit menestyvät voimakkaasti häirityissä ja muutetuissa elinympäristöissä, joten luonnonelinympäristöjen hyvä tila vähentää vieraslajien leviämistä.

Vieraslajien torjunta keskitetään haitallisiin vieraslajeihin, joita ovat esimerkiksi jättiputket, kurtturuusu, jättipalsami ja espanjansiruetana. Lisätietoja vieraslajeista ja siihen kuuluvasta lainsäädännöstä löytyy Vieraslajit.fi - portaalista. Sivustolla voi myös tehdä ilmoituksen vieraslajihavainnosta.

Vieraslajeista aiheutuvien riskien hallintaa koskevan lain ja -asetuksen noudattamista valvoo ELY-keskus. Uutena valtakunnallisena vieraslajikoordinaattorina on aloittanut 1.5.2020 alkaen Reima Leinonen, johon voi olla yhteydessä vieraslajeihin liittyvissä kysymyksissä: Vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen, Kainuun ELY-keskus, 0295 023799, reima.leinonen [at] ely-keskus.fi

jättipalsami
Jättipalsami. Kuva: Pixabay

Jaa sosiaalisessa mediassa