Hankkeet
Raahen opetustoimessa tehdään aktiivista kehittämistyötä, jota tukevat erilaiset Opetushallituksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoitukset. Hankkeiden avulla pystytään tarttumaan ajankohtaisiin tarpeisiin sekä kehittämään arkea ja toimintamalleja entisestään. Raahen opetustoimen kehittämishankkeet ovat linjassa opetustoimen strategiaan ja näin ollen myös hankkeiden kantavia teemoja ovat mm. yhteisöllinen oppilashuolto, tunne- ja vuorovaikutustaidot, positiivinen pedagogiikka ja kouluun kiinnittymisen tukeminen. Tavoitteena on vapauttaa aikaa kiireettömälle yhdessä tekemiselle, yhteisöllisyydelle sekä yhteiselle ajattelulle.
Käynnissä olevat hankkeet
Sitouttava kouluyhteisötyö II-hanke
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtion erityisavustusta perusopetuksen sitouttavan kouluyhteisötyön vaiheen 2 pilotointiin vuosille 2022–2023.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Raahen kaupungin, Muhoksen kunnan, Utajärven kunnan ja Limingan kunnan kanssa.
Sitouttavan kouluyhteisötyön tavoitteena on luoda kansallinen malli, jolla ennaltaehkäistään ja vähennetään koulupoissaoloja sekä tuetaan oppilaiden kiinnittymistä kouluun.
Toimintamallin tavoitteena on tukea oppilaita, koteja sekä koulujen henkilökuntaa koulunkäyntiin ja kouluyhteisöön sitouttavissa sekä poissaolojen vaikutuksia ennaltaehkäisevissä ja niiden vaikutuksia korjaavissa käytänteissä.
Avustuksen käyttöaika on 1.1.2022 - 31.12.2023
Hyvinvointia ja oppimisen tukea - Maahanmuuttotaustaisten oppilaiden tukeminen -hanke
Opetushallitus on myöntänyt valtion erityisavustusta maahanmuuttotaustaisten perusopetuksen oppilaiden opetuskielentaidon ja perustaitojen vahvistamiseksi sekä siirtymien tukemiseksi.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat käynnistäneet maahanmuuttotaustaisten perusopetuksen oppilaiden oppimis- ja koulunkäyntivalmiuksia tukevan toimenpideohjelman, joka on osa perusopetuksen Oikeus oppia -ohjelmaa. Vuosille 2022–2026 ajoittuva ohjelma suunnataan erityisesti vuosiluokkien 7–9 oppilaille. Sillä vahvistetaan erityisesti vieraskielisten sekä vasta maahan tulleiden oppilaiden kielitaitoa, opiskelu- ja koulunkäyntivalmiuksia sekä perustaitoja sekä varmistetaan sujuvia siirtymiä toiselle asteelle ja valmistavasta opetuksesta yleisopetukseen. Toimenpideohjelman toteutukseen osallistuvat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Koulutuksen arviointikeskus Karvi.
Avustuksen käyttöaika on 20.6.2022 – 31.7.2024
Poikkeusolot III -hanke
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtion erityisavustusta varhaiskasvatukseen ja esi- ja perusopetukseen koronaepidemian (COVID-19) vaikutusten tasoittamiseksi vuosille 2022–2024.
Valtionavustus on tarkoitettu koronaepidemiasta johtuvien vaikutusten tasoittamiseen, lapsen oppimisen ja kehityksen tukeen liittyvien ongelmien ehkäisemiseen ja oppimisen edellytysten parantamiseen varhaiskasvatuksessa sekä oppimiseen, oppilaanohjaukseen, hyvinvointiin ja tukeen liittyvien ongelmien ehkäisemiseen ja oppimisen edellytysten parantamiseen esi- ja perusopetuksessa.
Avustuksen käyttöaika on 26.10.2022 - 31.7.2024
Yhteisöllinen oppilashuolto -hanke
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtion erityisavustusta yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen ja kehittämiseen vuodelle 2023.
Valtionavustus on tarkoitettu yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen ja kehittämiseen esi- ja perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä vapaan sivistystyön oppivelvollisten koulutuksessa.
Avustuksen käyttöaika on 1.1. - 31.12.2023
Tasa-arvo VIII-hanke
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtion erityisavustusta esi- ja perusopetuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin vuosille 2023–2024.
Valtionavustus on tarkoitettu esi- ja perusopetuksen tasa-arvoisuuden, yhdenvertaisuuden ja lähikouluperiaatteen sekä inklusiivisen toimintakulttuurin vahvistamiseen. Valtionavustuksella edistetään oppimista, hyvinvointia ja vuorovaikutusta sekä oppilaan opetuksen järjestämisen kannalta välttämätöntä ja riittävän varhaista tukea.
Avustuksen käyttöaika on 21.8.2023 - 31.7.2024
Ankkuri-ohjaajat lisäämään koulujen turvallisuutta ja hyvinvointia -hanke
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtion erityisavustusta toimenpiteisiin nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseksi vuosille 2023–2024.
Avustuksen käyttöaika on 2023- 31.12.2024
HATARA 3.0 -hanke
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt valtionavustusta harrastamisen Suomen malli toiminnalle.
Avustuksen käyttöaika on 01.08.2023 – 31.07.2024.
Kerhotoiminta lv. 23–24-hanke
Opetushallitus on myöntänyt valtion erityisavustusta koulujen kerhotoiminnan tukemiseen ja kehittämiseen lv. 2023–2024.
Avustuksen käyttöaika on 1.8.2023 – 31.7.2024