Historiaa

Raahen kaupunginkirjaston motto "avoinna muutokseen" kertoo ajan ja asiakkaiden vaatimusten myötä ennakkoluulottomasti kehitettävistä palveluista, joita tarjotaan tasapuolisesti kaikille niitä haluaville.

Lainaussali toisen kerroksen tasanteelta kuvattuna, edessä alhaalla sohvaryhmä ja ympärillä kirjahyllyjä

Raahen kirjastolaitoksen juuret ajoittuvat 1800-luvun alussa perustettuun lukuseuran kirjastoon. Laivaliikenne oli tuolloin erittäin vilkasta ja sen myötä tuli sivistyneistöä ja varallisuutta rannikkokaupunkeihin, joihin syntyi lukuseuroja.

Raaheen lukuseura perustettiin 1821 ja sen myötä ensimmäinen yksityinen lainakirjasto, jonka painettua kirjaluetteloa säilytetään Helsingin yliopiston kirjastossa. Kirjakokoelman omistajasta ei ole täyttä varmuutta, mutta sen oli todennäköisesti kerännyt kaupunginhaavuri Mårten Christian Wichmann. Osaa lukuseuran kokoelmasta säilytetään nykyisin pääkirjastossa.

Ongelmana 1800-luvulla oli vakituisten kirjastotilojen puuttuminen, mutta vuonna 1905 kirjasto vihdoin sai uudesta työväentalosta tilat, joissa se toimi neljä vuotta. Seuraavissa tiloissa Pakkahuoneen, nykyisen museon, yläkerrassa kirjasto oli vuoteen 1959, jolloin sille osoitettiin tilat Pekkatorin varrelta Friemanin talosta. Vasta vuonna 1980 kirjasto sai ensimmäiset kirjastoa varten suunnitellut tilat, kun nykyinen pääkirjasto valmistui Rantakadulle.