Kirjallisuusdiplomi

Tavoitteita:

  • herättää ja ylläpitää lasten ja nuorten kiinnostusta lukemiseen
  • tutustuttaa lapset ja nuoret eri kirjallisuuden lajeihin
  • edistää lasten ja nuorten lukutaitoa ja luetun ymmärtämistä
  • antaa lapsille ja nuorille elämyksiä, tuntemuksia, matkoja mielikuvitukseen, seikkailua…

Diplomin suorittaminen ei ole kenellekään oppilaalle pakollinen mutta suositeltava. Jokainen opettaja päättää itse sen ottamisesta käyttöön luokassaan. Kirjallisuusdiplomilistan kirjoja voi käyttää luokassa tai kotona myös lukuvinkkilistana.

Luokkakohtaisen diplomin suorittaminen alaluokilla edellyttää 5-6 kirjan lukemista, yksi kirja jokaisesta kirjaryhmästä. Alaluokkien kirjallisuusdiplomiin luetaan siis kaikkiaan 35 kirjaa. Opettajan tulee jollakin tavalla tarkistaa, että oppilas on todella lukenut vaadittavat kirjat.

Alaluokkien kirjallisuusdiplomiin on 2-6 luokkalaisille lisätty uutena kohtana ’Vapaavalintainen kirja’. Oppilas voi valita tässä luettavakseen joko ikäiselleen sopivaa kertomakirjallisuutta tai tietokirjan.

Yläluokkien luokkakohtaisia diplomeja varten oppilas lukee 5-8 kirjaa eli koko yläkoulun kirjallisuusdiplomiin noin 20 kirjaa.

Luokkakohtaiset diplomit voi suorittaa millä luokka-asteella tahansa. Suositeltavaa kuitenkin on, että oppilas suorittaa yhden luokkakohtaisen kirjallisuusdiplomin / luokka-aste, jolloin luku-urakasta ei tule liian raskasta.

Kirjallisuusdiplomin suorittamisesta oppilaalle annetaan todistus Todistuksen pohjana opettaja voi käyttää netin valmiita pohjia tai suunnitella todistuspohjan itse.

Lisäkysymyksiä ja kommentteja voi lähettää lasten- ja nuortenosastonjohtajalle sähköpostiosoitteeseen arja.nevala [at] raahe.fi