Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joissa on omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä ja joita voi käyttää palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, vaan tiloja valvotaan kameroilla. Raahen kaupunginkirjastossa on kolme omatoimikirjastoa, Pattijoen kirjasto, Raahen kirjasto ja Vihannin kirjasto.

Omatoimikirjaston käyttösäännöt 

  • Omatoimikirjastoon kirjaudutaan käyttämällä OUTI-kirjastokorttia kirjautumislaitteessa ja näppäilemällä PIN-koodi, jolloin sähköoven lukko aukeaa. Jokaisen tulijan pitää kirjautua kirjastoon omalla kortillaan.  
  • Omatoimikirjaston asiakkaan tulee olla vähintään 16-vuotias. Lapset (alle 16-vuotiaat) voivat käydä omatoimikirjastossa yhdessä huoltajan kanssa ilman omaa kirjastokorttia. Huoltajan luvalla alle 16-vuotias voi saada luvan omatoimikirjaston käyttöön.  
  • Omatoimiajan alkamisesta ja päättymisestä sekä henkilökunnan paikallaolosta kerrotaan kuulutuksella. Asiakaspalveluajan muuttuessa omatoimiajaksi asiakkaan täytyy käydä kirjautumassa kirjastoon ulko-oven vieressä olevalla kirjautumislaitteella. Kirjastosta tulee poistua viipymättä omatoimiajan päättyessä ja kirjaston sulkeutuessa. Tilaan jääminen aiheuttaa hälytyksen.  
  • Kirjastossa on tallentava kameravalvonta. 
  • Omatoimiaikana asiakas voi varata aineistoa tiedonhakutietokoneella, noutaa varauksia varaushyllystä sekä lainata ja palauttaa aineistoa lainaus- ja palautusautomaatilla. Kirjastossa voi myös lukea, työskennellä, viettää aikaa tai käyttää asiakastietokoneita. Kirjastossa on langaton verkko.  
  • Maksujen maksaminen, uuden kirjastokortin hankinta, tulostus ja kopiointi eivät ole mahdollisia omatoimiaikana.  
  • Muiden kirjastonkäyttäjien huomioiminen takaa yhteisen viihtyvyyden. Käyttösääntöjen noudattaminen, asiallinen käyttäytyminen ja kirjaston pitäminen siistinä sekä luku- ja työrauhan antaminen muille on kaikkien omatoimiasiakkaiden etu. Kirjasto on yleinen tila, jossa noudatetaan järjestyslakia (612/2003).  
  • Sääntöjen rikkominen voi johtaa määräaikaiseen omatoimen käyttöoikeuden menetykseen tai kirjastokohtaiseen käyttökieltoon. Näitä sääntöjä ovat omatoimikirjaston käyttösäännöt, kirjaston yleiset käyttösäännöt sekä järjestyslaki.  

 

           Outi-kirjastojen käyttösäännöt