Kari Juvan Veistospuisto

Palvelut ja toiminnot

Juvan veistospuisto sijaitsee Sovionkadun ja Rantakadun kulmauksessa, vastapäätä pääkirjastoa. Juvan veistospuisto on viehättävä ja vehmas taide-elämys, jossa kukat kehystävät näyttävästi veistoksia. Puistossa voi viettää piknikkiä, pelata mölkkyä tai vain istua nauttimaan kesäisestä päivästä kaupungin ytimessä vaikka vastapäisessä pääkirjastossa piipahtamisen jälkeen.

Kasvillisuus

Veistospuiston teosten ympärille vuonna 2018 puutarhuri Tita Haapajoki suunnitteli ja istutti pensaita, ruusuja ja monivuotisia perennoja, joita täydentävät kukkasipulit tuoden kukkia patsaiden ympärille jo keväästä lähtien. Puusto on pääosin iäkkäitä koivuja ja suuria siperianlehtikuusia, mutta uudempina istutuksina on tuijia, surukuusia, kirjometsävaahteroita ja tuurenpihlaja.

Historia

Taiteilija Juva (1939-2014) syntyi Helsingissä ja hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa vuodet Pyhäjoen ja Raahen maisemissa. Juva lahjoitti Raahen kaupungille 19 veistosta, jotka ovat samalla läpileikkaus taiteilijan töistä neljältä eri vuosikymmeneltä. Teokset sijoitettiin Raatihuoneen puistoon, jolloin viheralueen nimi muuttui luonnollisesti Kari Juvan veistospuistoksi vuonna 2008. Myöhemmin Juvan veistoksia saatiin vielä neljä lisää, osin kaupungin omana hankintana, mutta myös paikallisten yritysten lahjoittamina. Osa patsaista on Rantakadun toisella puolella, kirjaston sisäänkäynnin vierellä.

Taidepuiston veistokset ovat pronssista valettuja pienoismalleja, joista osa on valmistettu suuremmiksi monumentaaliteoksiksi eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Pyhäjoen kunnantalon edustalla on Pauhalla- teos ja Helsingin kaupunginteatterin pihalla Thalia ja Pegasos.
 

Kari Juvan Veistospuisto kesällä. Kuva Tita Haapajoki.
Juvan Veistospuistossa kukat kehystävät teoksia. Kuva Tita Haapajoki.